O veste cat se poate de proasta pentru Romania vine de peste Ocean : presedintele american Trump anunta plecarea sefului Departamentului Apararii, Jim Mattis. Un veritabil prieten al tarii noastre, seful Pentagonului este unul din garantii implicarii depline a SUA in NATO, a respectarii neindoielnice a angajamentelor aliate. Iar aceste aspecte sunt mentionate si in scrisoarea sa de demisie, pe care o gasiti mai jos. Presedintele Trump se afunda tot mai mult in unilateralismul sau, cu efecte ingrijoratoare pe termen scurt si mediu pentru aliati, pentru securitatea europeana si mondiala, asa cum s-au asezat acestea dupa cel de-al doilea Razboi Mondial. Anul viitor se implinesc 70 de ani de la infiintarea NATO prin Tratatul de la Washington. Iar cadourile facute de Trump lui Putin pe banda rulanta ne arata o perspectiva extrem de periculoasa.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat că secretarul american al Apărării, Jim Mattis, va părăsi acest post la finalul lunii februarie, anunţul survenind la doar o zi după decizia liderului de la Casa Albă de retragere a trupelor americane din Siria, informează presa internaţională.

În scrisoarea sa de demisie, Mattis şi-a exprimat părerile sale privind “tratarea cu respect a aliaţilor” şi folosirea “tuturor instrumentelor puterii americane pentru a oferi securitate comună”, relatează BBC News online.

“Pentru că aveţi dreptul la un secretar al Apărării al cărui păreri sunt mai similare cu ale dumneavoastră în aceste privinţe şi pe alte teme, cred că este corect să demisionez”, a afirmat Mattis în scrisoare trimisă preşedintelui Trump.

Senatorul republican Marco Rubio a afirmat că această evoluţie este “înfricoşătoare”, afirmând că Mattis era “o insulă de stabilitate în mijlocul haosului Administraţiei Trump”.

Miercuri seară, Preşedinţia Statelor Unite a anunţat începerea retragerii trupelor americane din Siria. Statele Unite au aproximativ 2.000 de militari în Siria, cei mai mulţi fiind implicaţi în misiuni de antrenare a grupurilor insurgente care luptă împotriva reţelei teroriste Stat Islamic.

Decizia lui Trump, care aparent a luat această hotărâre trecând peste obiecţiile liderilor militari, a fost criticată de numeroşi politicieni de la Washington, inclusiv o serie de republicani, însă retragerea trupelor americane a fost salutată de Moscova, potrivit USA Today.

Oficiali americani citaţi de agenţia Reuters au transmis că cel mai probabil vor fi sistate şi atacurile aeriene împotriva poziţiilor Stat Islamic, scrie Mediafax.

 

 

6 COMMENTS

  1. Relatiile romano-americane nu stau intr-o singura persoana. Indiferent de persoanele de la Wasington, politica americana are puterea de autoreglare, prin esalonul 2 si 3 care este populat de patrioti si profesionisti pursange. Mai ingrijorator mi se pare faptul ca reprezentantul oficial al SUA in Romania nu se mai da plecat.

  2. Decizia de a retrage trupele din Siria da dovada ca un nebun se joaca cu mitraliera,trage peste tot!Acum cand au putut sa stopeze musuroiul, ii da cale libera sa renasca,asta imi da convingerea ca senilitatea deciziilor ne readuce la punctul de unde am plecat!Daca poti sa joci politic,ai spatiu,cand e vorba de decizii ce privesc strategii militare,aliante,implicatii,domeniu in care esti sconcs,trump draga esti falit!NATO e o rezultanta a unei necesitati imediate a consecintelor razboiului,sa protejeze si sa creeze unitate si a functionat prin militari bine pregatiti,oameni de onoare care si-au respectat insemnele stara!Ce face trump acum e ca intra ca sta ca prostul cu grenada in mana!NATO va ramane,el nu va mai fi!

  3. In principiu, Putin a primit 3 cadouri babane de Craciunul pe stil nou. Toate de la Trump: retragerea din Siria, injumatatirea efectivelor SUA din Afganistan (unde este operatiune NATO) si demisia lui Mattis.
    Oare de Craciunul pe stil vechi Putin va face cadouri (a la russe) ori va mai primi ceva?

Leave a Reply