Anul viitor se fac 20 de ani de cand Rusia si-a luat angajamentul in cadrul OSCE ca trupele sale aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova sa fie retrase. Incalcarea flagranta a normelor de drept international, ocuparea prin forta a unor teritorii din tari pe care le doresc subjugate militar, economic si politic, amenintarea cu forta militara – acestea sunt instrumentele de baza ale arsenalului Rusiei. In Republica Moldova, in Georgia, in Ucraina si in alte tari unde rusii isi mentin ilegal baze militare cu statul de asa zise republici autonome, doar de ei recunoscute.

Ministrul apărării moldovean Eugen Sturza a insistat asupra retragerii trupelor ruse din Transnistria şi a distrugerii muniţiilor ruseşti din depozitele de la Cobasna din stânga Nistrului, declarându-se dispus să caute personal fonduri pentru ridicarea unei uzine de distrugere a acestora, ‘un pericol pentru populaţia din raioanele de est ale Republicii Moldova şi Ucraina’, a relatat Radio Chişinău.

‘Vom continua să insistăm şi asupra înlocuirii aşa-zisei misiuni de menţinere a păcii ruse cu o Misiune a ONU. Fiindcă astăzi trupele ruse din regiunea transnistreană sunt orice vreţi numai nu forţe de menţinere a păcii. Cum poţi să-ţi ameninţi vecinul şi să spui totodată că ţi-l doreşti prieten?’, a întrebat retoric ministrul moldovean într-un interviu acordat Asociaţiei pentru Politică Externă din Chişinău la sfârşitul săptămânii trecute.

În acest context, el a evocat multiplicarea exerciţiilor militare efectuate de trupele ruse cu forţarea râului Nistru. Acest tip de exerciţii desfăşurate în zona de securitate, cu blindate şi autocamioane fără numere de înmatriculare, reprezintă acţiuni provocatoare care încalcă mecanismul de asigurare a regimului de neutralitate în zona de securitate, a afirmat Eugen Sturza.

Atât ONU, cât şi NATO au cerut retragerea trupelor ruse şi a muniţiilor Federaţiei Ruse din stânga Nistrului. În prezent, o rezoluţie care prevede acelaşi lucru este înregistrată în Senatul SUA, aminteşte Radio Chişinău.

Acest interviu a fost realizat în cadrul proiectului ‘Dialoguri de politică externă’ de Asociaţia pentru Politică Externă, împreună cu Fundaţia Friedrich-Ebert-Stiftung, scrie Agerpres.

9 COMMENTS

  1. Nenorocirea e ca rușii merg pe doua cai: una îndreptată spre recucerirea teritoriilor “istorice” din Europa și Ural, cealaltă spre recastigarea supremației in Asia, tot “istorică” si asta dar cu rădăcini mai adânci in epoca țaristă. Nu c-ar fi beți—Puțin și-a făcut un titlu de glorie din a nu bea ca “rușii”—ci pentru ca sunt disperați sa-și recâștige onoarea pierdută in epoca perestroika, e o realitate pe care pragmatismul occidental refuza s-o înțeleagă sau, in cel mai fericit caz, nu e capabil s-o integreze in sistemul de gândire curent. Transnistria, Donetkul, republicile din Ural, etc vor rămâne sub ocupație, sau “independente” si izolate de tot restul lumii, ca Georgia, oricat s-ar strădui unii și alții sa dea cu sancțiuni economice in Kremlin; singura speranța, aceea de a păstra statu quo, nu mai mult, e sa-și retragă armatele din Siria și “omuleții” de orice culoare care întrețin conflictele cu americanii in Afganistan, Iran, lumea araba, etc. pana nu le cade economia cu totul in balta. Caz in care, probabil, vor pune de-o noua Revolutie—găsesc ei o ideologie, nici o grija—pe care, iarăși, s-o exporte spre Vest, și spre nenorocirea tuturor. Germanii sunt singurii, printre europeni, care înțeleg ceva din mentalitatea ruseasca fiindcă funcționează la fel in chestiuni de onoare militară dar handicapul războiului al doilea ii va tine in loc încă multă vreme și, de altfel, nu se știe niciodată cum, și dacă, se vor opune expansiunii rusești înspre Occident; oricum, noi ne aflam iarăși in ochiul ciclonului, “aliați” cu Germania dar și cu partener “strategic” peste ocean. Nu contează faptul ca președintele agreat de Berlin, KWJohannis, e cel mai obtuz dintre nemții pe care i-am fi putut găsi sa-i punem la baza “alianței”—ajunge ca e neamt, îl ținem cu forța, dacă trebuie, in capul mesei. Și nu contează nici șeful american care, eventual, menține masa in echilibru, important e sa ne asigure granița “istorică”, atâta cât o mai avem stabilizată de rezultatul războaielor din secolul trecut și asta se va asigura, oricat de “izolaționiste” ar fi ideile ocupanților vremelnici de la Casa Albă. Dar pentru diaspora romana, cea reala, neamatoare de porcăriile lui Bot &Co, vin iarăși vremuri grele; sper ca vom avea decenta și bunătatea sa primim refugiații care vorbesc aceeași limba cu noi!

  2. Imperialistii sunt de doua feluri: imperialisti rusi si imperialisti ” democrati ” ( pe unde au bagat democratia.,acele state au devenit colonii,cei drept colonii democratice) !.P.S.: dupa acest comentariu n as vrea sa fiu catalogat de autor,drept prorus..ci mai degraba obiectiv..

  3. Unirea cu Basarabia, după părerea mea, ar fi trebui să reprezinte obiectivul principal de politică externă până la sărbătorirea centenarului. Dar, se pare, că obiectivul principal este consolidarea a două tabere în cadrul societății romanești, care să se urască și să nu accepte dialogul. Se pare că a reușit dezbinarea.

Leave a Reply