Germania, Franta si Olanda, trei lideri ai UE, au din ce in ce mai mari probleme de gestionare a valului de refugiati/imigranti de pe teritoriile lor. Deciziile nationale incep deja sa intre in contradictie cu deciziile UE de la Bruxelles. Iarna a venit deja. Criza si problemele se prelungesc.
======================
Consiliul de Stat din Olanda a validat politica guvernului de a nu le mai oferi adăpost și hrană solicitanților de azil respinși care refuză să fie repatriați, instanța acordând astfel susținere juridică uneia dintre cele mai dure politici în materie de migrație din Europa, transmite joi Reuters preluata de Agerpres.
Consiliul de Stat, instanța care examinează legalitatea deciziilor guvernului, a stabilit că noua politică a cabinetului conservatorului Mark Rutte nu contravine Convenției Europene Drepturilor Omului, afirmând că un solicitant de azil care a primit răspuns negativ nu are dreptul să invoce Carta Socială Europeană.
Guvernul olandez ‘are dreptul, atunci când pune la dispoziție adăpost în așa-numite centre cu libertate limitată, de a le cere persoanelor care nu au primit drept de azil să coopereze în ce privește plecarea lor din Olanda’, se arată în rezumatul hotărârii.
Decizia Consiliului de Stat contrazice un raport din luna august al Comitetului ONU pentru Eliminarea Discriminării Rasiale, care le cerea autorităților olandeze să răspundă, în mod necondiționat, nevoilor de bază ale migranților.
‘Atât timp cât se află în Olanda, (migranții) trebuie să beneficieze de standardele minime de trai’, a scris în raport co-autorul Ion Diaconu.
La rândul său, Consiliul Europei a criticat în 2014 Olanda pentru plasarea solicitanților de azil în detenție administrativă și lăsarea multor ‘imigranți ilegali’ în situație juridică neclară și sărăcie.
Olanda este cea de-a opta destinație pentru solicitanții de azil în Uniunea Europeană, cu 4% din numărul total în 2014, când s-au înregistrat 24.535 de cereri, cu 87% peste nivelul din 2013.