Thursday, December 26, 2024
2.5 C
Bucharest

Olandezii de la Van Oord, sute de milioane de euro incasate pentru lucrari esuate in Romania

Un foarte interesant articol din Jurnalul national despre milioane de euro cheltuite cu rezultate proaste.

Este poate semnalul care va declansa un scandal imens in legatura cu alta uriasa afacere, cea a digului de larg din Portul Constanta, “modernizat” de olandezii de la Van Oord in colaborarea cu niste firme dubioase din Constanta.

Sunt dovezi ca acest dig nu corespunde minimelor standarde, pune in pericol siguranta Portului Constanta si toata afacerea a fost paravan pentru ca niste smecheri romani si olandezi sa incaseze cateva zeci de milioane de euro.

Voi reveni. 

Valurile au luat milioane de euro de pe plaja din Mamaia

Plaja care a fost extinsă în sudul stațiunii Mamaia nu a trecut testul iernii. O parte din investiția de 175 de milioane de euro pentru lărgirea plajei s-a surpat, din cauza valurilor mării, care au fost mai mari decât se așteptau constructorii. Specialiștii care s-au ocupat de proiectare și cei responsabili de realizarea lucrărilor spun că vor stabili cauzele deteriorării acestei porțiuni de plajă. Constructorul ar putea să refacă lucrarea, conform contractului cu Apele Române.

O porțiune de plajă de 42 de hectare a fost extinsă și dată în folosință anul trecut, ca parte a unui proiect grandios, de 825 de milioane de euro, care ar trebui să aducă beneficii pe termen lung turismului pe litoralul românesc. Compania Apele Române Dobrogea-Litoral a finalizat în mai 2016 prima parte a acestui proiect cu finanțare din fonduri europene, care a presupus extinderea a cinci plaje din Mamaia, Constanța și Eforie Nord, cu o valoare totală de 175 de milioane de euro. “Vom putea vedea care este evoluția lor după sezonul rece, după înnisiparea plajelor și după amplasarea și montarea strucurilor hidrotehnice în larg”, explica anul trecut Marieta Iorga, purtătorul de cuvânt al Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL), beneficiarul lucrării. Dar plaja din sudul stațiunii Mamaia nu a trecut testul iernii.

„Există posibilitatea ca nisipul să nu fie foarte bine compactat sau să se retragă. Nisipul este mult mai dificil decât orice alt tip de material. În astfel de situații se fac îndiguiri în larg, pentru a nu mai lăsa valurile să spele plaja. M-a surprins înălțimea foarte mare și diferența de nivel, dar încă nu sunt cunoscute cauzele. Orice este posibil, pentru că este vorba despre nisip. Astfel de lucrări s-au făcut în Dubai, unde s-au construit orașe întregi, dar trebuie văzut dacă s-a respectat tehnologia în cazul plajei care s-a surpat. Deocamdată nu se poate trage nicio concluzie, dar pare a fi vorba despre eroziune, în urma unei perioade cu valuri foarte mari”, explică specialistul în Construcții Nicolae Boțu.

Lucrări de încă 650 de milioane de euro

În continuare va fi nevoie de refacerea acestei porțiuni, iar compania austriacă Porr Bau, care a executat lucrarea și-a asumat refacerea porțiunii afectate. Anul acesta ar trebui să înceapă cea de-a doua parte a proiectului, pentru lărgirea celorlalte plaje, din Delta Dunării până la Vama Veche. Partea a doua ar urma să coste 650 milioane de euro, pentru reabilitarea a 11 porțiuni de plajă, însă se pune deja problema eficienței acestor lucrări, după ruperea noii plaje de la Mamaia. Reabilitarea plajelor este garantată de constructor, conform contractului semnat cu beneficiarul, pentru 50 de ani, iar constructorii urmează să fie notificați și să răspundă de orice fel de deficiență apărută pe cele cinci plaje deja lărgite.

Lucrările au fost realizate de compania austriacă Porr Bau, pentru zona Mamaia Sud, respectiv olandezii de la Van Oord pentru loturile Tomis Nord, Centru şi Sud şi Eforie Nord.

În celelalte patru zone de plajă, din Constanța și Eforie Nord, nu s-au înregistrat ruperi la linia țărmului, ba chiar s-a constat o continuare a extinderii porțiunii de nisip, pe cale naturală.

Încă nu se știe dacă este vorba despre o eroare de proiectare sau de execuție, dar se va stabili clar, după ce se vor găsi cauzele surpării. Este vorba despre eroziune, deci apa a spălat malul și s-a produs o tasare. Încă se analizează fenomenul și nu se poate pronunța nimeni decât după ce se află care au fost cauzele. Nicolae Boțu, specialist în Construcții

Plaja din sudul stațiunii Mamaia a fost distrusă parțial, cel mai probabil din cauza furtunilor din ultima perioadă, după codurile prelungite de viscol puternic și ninsori abundente de pe litoral. Porțiunea respectivă a fost lărgită anul trecut, împreună cu alte patru sectoare de plajă din Constanța și Eforie Nord, pe o lungime de 7,3 kilometri.

Specialiștii în turism spun că incidentul nu ar trebui să afecteze zona, din punct de vedere al vânzărilor, mai ales dacă porțiunea afectată de surpare va fi refăcută de constructor până la deschiderea sezonului estival. Lucrarea nu a fost gândită astfel încât să aducă un număr mai mare de turiști pe metru pătrat, ci pentru a menține o zonă de plajă pe o suprafață mai mare, pentru o perioadă cât mai mare timp. Astfel, nu s-ar putea calcula eventuale pierderi ale afacerilor din turism și nici măcar nu se poate vorbi despre un disconfort creat celor care vor merge la plajă.

Plaja surpată ridică semne de întrebare în legătură cu viitoarele lucrări de extindere, care au un buget total de 650 de milioane de euro.

http://jurnalul.ro/bani-afaceri/constructii-proprietati/valurile-au-luat-milioane-de-euro-de-pe-plaja-din-mamaia-736243.html

http://www.tvdobrogea.ro/143-milioane-euro-au-naufragiat-in-portul-constanta-van-oord-a-ratat-finalizarea-digului-de-larg/

Hot this week

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Topics

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Putin, ursul bipolar. Zice că nu are condiţii să oprească războiul, apoi enumeră condiţii

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, la conferinţa...

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să faci

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img