Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a fost reţinută miercuri de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Iata comunicatul DNA :

30 martie 2016
Nr. 386/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 martie 2016, a inculpatei:

VASILESCU LIA OLGUȚA, primar al municipiului Craiova, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– luare de mită (4 infracțiuni),
– folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (3 infracțiuni),
– spălare de bani.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 30 martie 2016, față de inculpații:

PREDA RADU COSMIN, administratorul public al Craiovei, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de complicitate la luare de mită,

POPESCU ELENA DANIELA, reprezentant al unei asociații non profit, sub aspectul săvârșirii a patru infracțiuni de complicitate la luare de mită.

Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:
În cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Vasilescu Lia Olguța, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic.
„Donațiile” respective, estimate la 135.907 euro, făcute în condițiile de mai sus, s-au concretizat atât în realizarea de materiale electorale, dar și pentru organizarea unor spectacole în susținerea campaniei inculpatei. Materialele respective au fost folosite de inculpată, cunoscând că provin din săvârșirea infracțiunii de folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Într-un context diferit, în cursul anului 2014, inculpata Vasilescu Lia Olguța a pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri, pentru și printr-o asociație non profit, cu titlu de mită, suma totală de 544.209, 33 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.
Concret, în perioada respectivă, inculpata Vasilescu Lia Olguța, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, să efectueze sponsorizări către asociația reprezentată de inculpata Popescu Elena Daniela, în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a fațadelor unor clădiri din municipiul Craiova.
Oamenii de afaceri au acceptat solicitările formulate de inculpata Vasilescu Lia Olguța în considerarea atribuțiilor pe care aceasta le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăți în buna desfășurare a contractelor, în efectuarea plăților și în recepționarea lucrărilor.
De asemenea, edilul a beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja în spațiul public într-o emisiune televizată din data de 02 martie 2016.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații Preda Radu Cosmin și Popescu Elena Daniela trebuie să respecte următoarele obligații:

a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori sunt chemați,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori sunt chemați,
d) să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare,
e) să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informații relevante despre mijloacele sale de existență;
f) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
g) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

Inculpaților Preda Radu Cosmin și Popescu Elena Daniela li se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 31 martie 2016, inculpata Vasilescu Lia Olguța urmează să fie prezentată Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

41 COMMENTS

  • Toti primarii PSD sunt incatusati inainte de alegeri. Represiune politica catuse politice de la DNA -SRI binomul care conduce tara nedemocratic si dictatorial. A3 evacuata din sediile unde conform legii puteau sta ca si chiriasi. Adica: pumnul in gura presei libere. NU MAI AVEM DEMOCRATIE, NU MAI AVEM ALEGERI LIBERE! Romanii trebuie sa iasa pasnic in strada si sa apere drepturile democratice ale Romaniei, altfel vor urma la puscarie!

   • Nebunia e maxima citez din referat:
    De asemenea, edilul a beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în acumularea de capital electoral,[..]
    ——————————
    ROMANI , clasa politica a fost anihilata de DNA si servicii secrete. Suntem deja in dictatura si teroare ca in anii 50.
    .
    Singura solutie: In strada pasnic cu sutele de mii pentru a cere:
    1. Reinstaurarea conducerii parlamentului
    2. Libertatea presei si incetarea hartuirii Antenei 3
    3. Cadera unui guvern nelegitim care nu reprezinta niciun partid si ales prin frica parlamentarilor
    4. Lege pentru desfiintarea DNA si anchetarea celor care au facut abuzuri a celor care au tainuit dosare ani de zile si care le-au scos pentru a elimina adersari politici.
    5 Directionarea banilor de la servicii catre sistemul medical.
    6 Reforma SRI si control parlamentar adevarat.

    • Proasto’,ganditi cu curu’.Hai sictir.
     Da ma’,du-te nu mai cere bani de la ma-ta,sa-ti traiesti viata de tanar trepanat da liber.Liber de prost.
     D-nule Tudor raspunsul este pe masura afirmatiei.Cititi mai sus.
     Pe viitor la drogatul asta ii voi acorda tot atat de multa atentie cat unui rahat in ploaie.

    • Ti se pare tie ca ganditi,se vede deja.Si unde sa plecati? Crezi ca pe acolo merge treaba cu tras “tunuri” si cu vrajeli pe banii fraierilor? Crezi ca pe acolo va hranesc aia pentru ca abia v-ati luat Bacul pe aici? Da, poti sa pleci si tu ,si daca gasesti de munca,sa iei poate maximorum vreo 1500 de euroi la munca de jos(mama ce de banet!!!) si cum ii ei asa ii dai,de la munca, acasa si la platit chiria,in rest CANCI.Dar esti ACOLO,ce sa mai….Nu esti atat de fraier sa nu stii asta,alfel plecai pana acum. ACOLO,daca nu ai scoala si meserie de inalta calificare sau sa tragi munca la distrugere, sau sa fii un meserias cu experienta si talent,te duci ca sa ai de unde sa te intorci,asa cum multi au facut-o deja. Aia sunt interesati de ce stii sa faci si nu de cat te crezi tu ca esti un mare ganditor.

 1. Şocant, nu?
  Cine ştie ce manevre sunt în spate sau puse în cîrcă?
  Indiferent cum şi cît s-ar chinui să ajungă la ciolan, nu vor reuşi!
  Li se face cărare liberă?
  Dar băsiştii care au furat 10 ani de zile şi chiar cei care continuă să fure, sunt evitaţi?
  De ce?
  Şi dacă madam nu are nicio ilegalitate, se face de tot rîsul cei de la DNA ?

  • @părere…decimarea PSD de catre DNA se face la ordinul ambasadei USA care vrea ca acest partid sa dispara de pe scena politica romaneasca iar locul lui sa fie luat de PMP, M10 si alte partide de buzunar care sa se regrupeze intr-un singur partid opozant al PNL reformat in PDL. Dupa modelul american pe palurile mioritice trebuiesc sa ramana doar 2 partide.

   • @gelu…Ce scrii tu acum, eu am scris cu destule amănunte anul trecut cînd am găsit un material pe Cotidianul.ro online în care scria clar proiectul pentru europa privind partidele politice(stînga marginalizată şi dreapta cheltuieli fără a da socoteală şi populaţia respectivelor ţări terminată din toate punctele de vedere!

 2. Daca ai un depozit si el e spart in permanenta ani de zile de hoarde intregi de talhari, tu ce masuri trebuie sa iei? Ii tocmesti pe unii care sa stea la panda si sa aresteze ani de zile la talhari, sau iti iei masuri preventive, montezi sisteme de securitate, camere de supraveghere, alarme de efractie, senzori de miscare, paza cu caini etc.? Solutia nu este ca sa platim SRI-ul si DNA-ul care sa faca ei arestari pe viata, ci solutia este sa se ia masuri de modificare fundamentala a administratiei publice din tara noastra, care sistem se pare ca e putred. Solutia nu e sa ii arestam zeci de ani pe infractori, ci sa luam masuri ca sa schimbam fundamental situatia. Altfel, doar vom sta si vom privi circ la televizor cu SRI si DNA, toata viata noastra! Bafta!

 3. Fix inainte de alegerile locale. Mai crede careva in coincidente?
  Miroase a facatura de la o posta. Anul 2016 va fi anul instaurarii unei noi forme de dictatura in Romania! Am scapat de dracu’ (aca Ceausescu) si am dat de taica-sau! Suntem prea prosti ca popor si ne meritam soarta!

 4. Care sunt dovezile ca Olguta Vasilescu a pretins PERSONAL sponsorizari? Exista,filmari,inregistrari sau inscrisuri? Sau ni se servesc iar povesti pentru a se compromite un adversar al sistemului basisto-iohannist?

 5. Nu ştim dacă este vinovată, poate că da. Dar nu înţeleg de ce DNA-ul nu este la fel de operativ şi în cazul finanţării campaniei electorale a lui Băsescu din 2009. Şi în cazul lui Băsescu lucrurile sunt clare: chiar Elena Udrea a recunoscut că s-au dus banii cu sacoşa. Dar finanţarea campaniei electorale a Monicăi Macovei? Elena Udrea a recunoscut faptul că acea campanie a fost finanţată cu bani furaţi de la ANRP… Este scandalos modul cum unii sunt ocoliţi.

 6. Dumnezeule mare. Cine poate opri plaga care s-a abatut asupra Romaniei si care se numeste DNA. Tampitii astia cu jocurile lor politice ne fac mai mult rau decat toata clasa politica corupta la un loc. Oricat de vinovata sau nevinovata o fi Olguta Vasilescu stiu ca sunt denunturi despre bani multi plimbati la sacosa in campania PDL-ului si a fostului presedinte si “PREACINSTITUL” DNA nu a facut nimic. Toti or sa plateasca la timpul lor chiar si peste 50 de ani ca in cazul lui Fecior.

 7. Fiti amabil, tragedia de la Colectiv a demonstrat o data in plus, daca mai era cazul, ca prostia si idiotenia in Romania sunt la ele acasa. Si nu in ultima instanta, ca in viata stim toti ca orice lucru gratis este de total rahat, asa cum a fost si cu intrarea libera in acel club capcana pentru fraieri, ca altfel nu am cum sa il cataloghez. Oricum, cine a umblat prin occident stie deja ca nu poti gasi nicaieri o alta tara in care sa existe mai multa caterinca in aceeasi cantitate cata gasesti in Romania. Oamenii prin afara nici nu inteleg mistourile, ce sa mai vorbim de sa se fure intre ei ca chiorii sau sa isi fure caciulile singuri. Toate sunt generate de prostia pe paine, prostia proverbiala romaneasca, tara fiind plina de distrusi si de loviti cu scandura in general (rezultatele recensamantului populatiei din anul 2012 publicate pe site-ul INS confirma faptul ca in tara noastra peste 10 milioane de romani au sub 8 clase studii, cf. propriilor declaratii pentru ca si-au dat singuri datele). Bafta

 8. Pot crede multe… Asta nu prea pot.
  Poate doamna Vasilescu să fie suspectată de infracțiunea de ”gură spurcată”, dar de luare de mită – mira-m-aș.
  De altfel se vede din comunicatul DNA că doamna Vasilescu și-ar fi folosit influența (de candidat la Primărie???) pentru a obține donații (s-au sucit sponsorii!!) forțate (foste benevole – țțț) pentru a obține sume de bani (care nu sunt ale ei), foloase patrimoniale (materiale electorale?) și foloase nepatrimoniale materializate în capital electoral (depus la banca de capital electoral a SRI???).
  Un fel de mizerie.
  .
  Aștept ca doamna Vasilescu să îi mitralieze din gură pe incompetenții de la DNA.

  • Da, aia cu folosirea influentei de candidat la primarie e cea mai tare.P’astia, cu basme d’astea ticluite de povestitori corijenti,nici macar copiii de gradinita nu-i cred.

 9. Asta inseamna ca madam Koveși prevedea refuzul parlamentului de a-l lasa pe Ghiță in ghearele DNA-ului si s-a grăbit sa puna mâna pe alta “apropiată” a lui Ponta, mai ușor de agățat decât deputatul pesedist, pe care s-o manevreze intru stoarcerea de probe incriminatoare pentru fostul premier. Intre altele, daca dosarul Olguței se bazează pe faptele de “corupție” care au dus la restaurarea arhitectonica a Craiovei de către doamna primar, dosarul însuși reprezintă o gafa de proporții; consătenii mei, craiovenii, sunt foarte mândri de “Fațadele” incriminatoare menționate in hârțoaga procuraturii si foarte orgolioși pe tema înfrumusețării orașului si-a recuperării monumentelor istorice din zona toate realizate sub bagheta primăriței “pontiste”. Nu zic ba, Olguța (așa-i zice satul) o fi scuturat ceva oameni de afaceri de ouăle de aur necesare reconstrucției, ca-i mai focoasa de felul ei si nu se uita la detalii cand vrea ceva (sursa:folclorul craiovean) dar orice gospodina capabilă ar fi facut-o, daca era de renovat “casa” sau “ograda” pe care le “gestionează”; deci, la munca băieți, daca vreți s-o trageți la mititica împreuna cu Ponta, poate ospețele dezmățate cu care i-a presărat campania din Dolj sa fie mai rodnice in materie de “corupție”, adică ceva care sa fie in ton cu “probele” aduse pt condamnarea lui Dragnea in chestia referendum-ului. Dar, desigur, ruda liberalului local care a denunțat-o pe primărița va scoate si alte dovezi din traista cu bârfe si, la o adică, ar putea si Ghiulbenghian sa ajute, ca tot are firma de delațiuni înregistrată la DNA si, daca-i place subiectul, odată zice ca Marta a fost îngropat ca nevasta lui Manole, la temelia Casei Albe din centrul Craiovei (nu in pădure la Băneasa cum zice cântecul popular: În pădure la Băneasa/mi-a furat Hoții nevasta, bis). Trăiască delatorii si DNA-ul de pe urma lor!

 10. Io intreb cat a costat -costisitoarea campanie electorala a lui basescu in 2009, cum au fost determinati ” oamenii de afaceri ” si cu cate sute de mil.euroi.?????Nu intreaba nimeni marul otravit ?
  Si cum se adevereste ce a spus Udrea cand a iesit de la coafor ca Iohannis nu si termina mandatul? E lovitura de stat anuntata ??

 11. un fost ministru basist a declarat ca a dat bani pentru campania prezidentiala a lui baselu. reactia dna ? ioc! acum se vine cu acuzatii similare , dar deocamdata fara dovezi, contra olgutei vasilescu. i se pun catuse imediat. se incearca lamurirea situatiei alegerii noului primar al craiovei cu ajutorul dna? e un lucru cert! nu ar fi mai bine sa ne spuna dna cine sa fie ales primar inorice localitate din tara? alt exemplu: candidatul partidului bassto-penelist la ploiesti este urmarit penal conform unei mici stiri aparute pe un site( oare de ce restul celor din mass media se fac ca ploua?) iar dna-ul vad ca nu a luat masura retinerii cu toate ca este acuzat ca a facut o paguba primariei orasului ploiesti de cateva milioane de euro in timpul mandatului de primar! sau alea nu conteaza pentru dna? si asta e doar una din numeroasele in care se demonstreaza dubla masura cu care actioneaza dna-ul! muma pentru coruptii basisto-penelisti si ciuma pentru cei pesedisti!

  • Este foarte clar ca DNA-ul este confiscat de basisto-iohannisti si isi satisfac interesele politice si economice de clan, cat si protectia, cu ajutorul lui.

 12. foarte interesant comentariul lui sergiu andon referitor la acest subiect. “dictatura procurorilor” e abia la inceput sa vedem ce mai urmeaza. arestari peste arestari si toate cu un numitor comun lipsa probelor dar munti de denunturi mincinoase.

 13. Parlamentul doarme. Tara se afla intr-o cruciada. PAPA este DNA iar in secolul 21 tara e inghetata in fata unor fricosi. Vrajitoarele sunt toate persoanele incomode.
  Final de comunicat.

 14. Citind comunicatul DNA mi-am dat seama de un lucru: procurorii si-au gresit cariera.
  Nu exista nici o diferenta intre comunicatul DNA si horoscopul de zi cu zi. Orice cuvinte ai folosi toate ti se potrivesc. La fel si comunicatul DNA.
  Un exemplu hazliu de foloase necuvenite de care ar putea fi acuzat orice ales: cumpararea in sezon de reduceri, donatiile ar putea fi considerate luare de mita iar urarile de sarbatori ar putea fi considerate favorizarea infractorului.
  Daca le-a mers cu Oprescu au prins curaj si vor face cu TOTI acelasi lucru, mai putin cu amicii.

 15. De cand a devenit infractiune acumularea de capital electoral in favoarea celor care fac bine unei localitati sau a unei tari ? Sau alesii trebuie sa faca numai nasoale alegatorilor si sa-si traga capital personal d’ala de bagat in conturi,casoaie,masini si amante,dupa modelul marilor basisti,ocoliti de Kovesi? Si de cand sunt interzise sponsorizarile de campanie?.Daca sponsorii au fost conditionati sau santajati,sa aduca dovezi cei care acuza.Si cum de i-a lovit nemultumirea abia acum?

 16. Mie mi se pare foarte curios: “Concret, în perioada respectivă, inculpata Vasilescu Lia Olguța, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, să efectueze sponsorizări către asociația reprezentată de inculpata Popescu Elena Daniela, în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a fațadelor unor clădiri din municipiul Craiova.”
  Deci a cerut sponsorizari ca sa vopseasca fatade. Fatadele altora, nu ale cladirilor ei. Deci a luat mita.
  Pai ministrul Culturii a solicitat, recent, folosind functia sa, sponsorizari / donatii ca sa cumpere o sculptura cu pret dubios. Deci ia mita, nu? Il arestam?
  Biserica solicita sponsorizari, de la inaltimea functiilor lor, pentru lucrari la biserici. Deci si ei iau mita. Sa-i arestam!
  In general, sa-i arestam pe toti care cer bani de sponsorizari (sportivi, regizori, etc – astia chiar ca au un beneficiu direct, ca cer banii chiar penrtu ei insisi).
  Si si mai in general, sa-i arestam pe toti.

 17. Mult circ si paine deloc. Acum mai mult ca oricand se vede de la o posta cat de impartial este acest DNA. Nu stiu, Olguta poate este vinovata poate nu.

 18. dom’le, pina acu eram f hotarit sa nu mai merg la nici o votare. E, de cind vad ca e grav sa ceri sponsorizari ca sa zugravesti fatade, ma gindesc sa merg sa-i votez pe infractorii astia.
  Indiferent care or fi candidati… asa, la misto.

  Cit de amuzant ar fi ca cu fiecare arestat de la PSD sa mai creasca partidul asta in sondaje cu 1-2%… ceea ce mi se pare ca se intimpla si se va tot intimpla, pe tru ca poporul prost isis da seama de coincidente.
  Cind o sa-si dea baietii seama ca asta e metoda sa cistigi simpatia poporului si sa cistigi alegerile, unele doamne vor avea o dilema dificila: ii arestam si pe ai nostri ca sa cistigam sa nu-i arestam si nu cistigam? Daca ii arestam pe toti cine creste mai mult in sondaje? Daca nu arestam pe nimeni cine scade in sondaje? La presedintie va fi cel mai greu, ca acolo candidatul e unul singur: il arestam, nu-l arestam… de ce il arestam…. il arestam putin, preventiv, cit sa vedem efectul in sondaje… ii arestam vreo ruda…

  Cit de complicata si inutila e democratia asta. Nu era mai bine pe vremea comunistilor? Iti dadea partidul doi candidati, tu votai la intimplare pe unul din ei si oricum iesea cel mai bine pregatit si oricum nu conta ca nea nicu hotara totul. Nu tu cozi la sectiile de vot, nu tu mita in campanie, nu tu dezbateri, contestatii…. Simplu, ieftin, eficient.

 19. mama lor de hoti, au anhilat toata tara..asta-i dictatura pe fata.:( in puii meu..dar de campania mizerabilului de base pe cand??? poate sa-i bage la puscarie pe toti psd-stii , pana nu-i vad slugile lui base,inclusiv pe el, la puscarie. si confiscarea averilor pana la ultimul banut, ..inseamna ca totul ii la comanda, ptr viitoarele alegeri , nu-i vorba de dreptate…din pacate 🙁

Leave a Reply