RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 aprilie, ora 22:18) – “Agenda globală”

Realizator: Radu Dobriţoiu – Ajutorul financiar pentru Ucraina vine într-o perioadă în care Rusia aduce pe front zeci de mii de trupe, tehnică şi pregăteşte o campanie militară pentru a face breşe în liniile de apărare cu greu menţinute de Kiev. Timpul este acum în favoarea Rusiei şi Moscova profită de contextul actual de întârziere a ajutoarelor militare pe care Occidentul le promite Kievului. O altă problemă cu care se confruntă Ucraina, separat de cea a muniţiilor şi tehnicii de luptă, este cea a personalului militar. Trupele ucrainene sunt din ce în ce mai puţine, în timp ce Rusia aruncă în lupte noi şi noi forţe. Bazinul de recrutare pentru Ucraina este limitat şi o nouă lege de mobilizare va aduce trupe care vor fi pregătite de luptă abia peste câteva luni. Suntem în direct cu analistul militar Radu Tudor. Bună seara, domnule Radu Tudor!

Radu Tudor: Bună seara, mulţumesc pentru invitaţie!

Realizator: Domnule Radu Tudor, deşi întârziat, este sprijinul oferit de Statele Unite un semnal de încurajare pentru Ucraina, ţinând cont de actuala evoluţie a luptelor?

Radu Tudor: E mai mult decât o încurajare. E o garanţie că Ucraina poate spera la recăpătarea integrităţii sale teritoriale. Acest ajutor de 61 de miliarde de dolari este împărţit în aşa fel încât în următorii patru ani de zile, în fiecare lună, Ucraina să poată primi un ajutor militar de aproape 1 miliard de dolari. Această sumă lunară va asigura o producţie constantă din partea industriei americane de armament pentru acele rachete, pentru acele muniţii, pentru acele arme de care Ucraina are nevoie pentru a-i alunga pe invadatorii ruşi de pe teritoriul ucrainean. Cu siguranţă vor fi dificultăţi în recrutarea personalului. Cu siguranţă, războiul acesta va mai cunoaşte sincope. Nu se va desfăşura într-un singur sens. Dar eu cred că în foarte scurt timp vom vedea victorii importante ale Ucrainei şi cred că lucrul acesta se va simţi în special în zona de sud, acolo unde noile rachete ATACMS care vor veni din partea Statelor Unite vor putea să lovească bazele logistice şi umane şi cu militari care participă la invazie în aşa fel încât prima şansă pentru o eliberare să fie Crimeea, după care vorbim de Podul Kerci. Sunt obiective strategice prin care Rusia încearcă să menţină această dominaţie ilegală asupra teritoriului Ucrainei.

Realizator: După o aşteptată contraofensivă ucraineană, în 2023, ajutorul militar american va susţine într-o primă etapă apărarea unui front ucrainean de peste 1.000 de km?

Radu Tudor: Cu siguranţă, da şi vom putea vedea mai mult decât atât. Pe lângă faptul că Ucraina a reuşit timp de doi ani şi patru luni de zile să menţină un front de peste 1.000 de km cu o armată puternică, chiar dacă este prost organizată, chiar dacă este, să spunem, prost coordonată, chiar dacă vorbim de cazuri de corupţie – şi nu mai departe de ieri, ministrul adjunct al apărării din Rusia a fost arestat pentru corupţie – chiar dacă au schimbat mulţi comandanţi şi le-au murit mulţi generali în bătălia cu ucrainenii, Rusia rămâne o forţă agresivă redutabilă, de care trebuie să ţinem cont, în sensul descurajării ei de a nu traversa liniile roşii şi de a o determina să părăsească un teritoriu care nu îi aparţine. Cred că vor ţine linia frontului aşa cum au ţinut-o timp de doi ani şi patru luni. Trebuie să spunem ascultătorilor noştri că Ucraina a eliberat peste 40% din teritoriul ocupat în februarie 2022. Deci există premize pentru eliberarea în continuare a teritoriului ocupat şi invadat. Există premize să reziste linia frontului şi, mai mult decât atât, să fie eliberate noi porţiuni de teritoriu.

Realizator: Cum ar trebui să reacţioneze România în actualul context generat de rezultatele punctuale ale Rusiei şi de o posibilă campanie militară de vară a Moscovei?

Radu Tudor: Eu cred că România trebuie să-şi coordoneze eforturile cu aliaţii săi din NATO, pentru a furniza Ucrainei muniţia de care are nevoie pentru a rezista. Probabil Ucraina va primi în scurt timp mai multe sisteme Patriot, aşa cum a cerut. Probabil, statele membre NATO vor depune un efort în continuare ca aceste sisteme să fie funcţionale, să fie reparate în cazul în care sunt lovite şi să reprezinte arma cea mai redutabilă de apărare a Ucrainei. Dar pentru asta e nevoie de muniţie. Poate România poate oferi muniţie din sistemele Patriot. Cu siguranţă, noi nu putem da din sistemele noastre de rachete, pentru că avem doar un singur sistem operaţional din şapte care sunt în curs de achiziţie şi trei sunt în curs de a fi omologate operaţional pe teritoriul nostru. Aşadar, nu putem să dăm sisteme, dar putem furniza muniţie şi nu doar de Patriot, ci şi multe alte lucruri pe care le putem face pentru ucraineni, pentru ca Rusia agresivă şi războinică să nu vină la graniţele noastre, să nu ne trezim cu ei la gurile Dunării, să nu vedem că iau din nou Bugeacul, aşa cum s-a mai întâmplat de multe ori în istorie şi să dăm un semnal aliaţilor noştri că împreună putem să întărim Ucraina şi putem să descurajăm Rusia în a merge mai departe cu planurile sale extrem de periculoase pentru toată Europa.

Realizator: Domnule Radu Tudor, vă mulţumesc pentru această analiză!

Radu Tudor: Mulţumesc şi eu!

Leave a Reply