Evolutia pretului la energie (gaz, electricitate, carburanti) trebuie sa determine Romania sa investeasca masiv in dezvoltatea noilor capacitati de prroductie. Un rol esential in joaca OMV Petrom, compania romaneasca ce va trebui sa demareze exploatarea resurselor de gaz din Marea Neagra.

Decizia finală în privinţa investiţiei în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră ar putea fi luată la jumătatea anului 2023, dar ştim cu toţii că dacă Legea offshore ar fi fost într-un alt loc în 2018, am fi văzut producţia de la Neptun la sfârşitul acestui an, a afirmat Christina Verchere, CEO OMV Petrom, în cadrul unei conferințe de presă de prezentare a rezultatelor la 6 luni.

“Ceea ce vedem în acest context de piaţă volatil este că preţurile încep deja să distrugă cererea. Acest lucru este mai vizibil în cazul gazelor şi energiei şi mai puţin în cazul carburanţilor. Consumul de gaze naturale în România a scăzut cu 13% în special datorită preţurilor mai mari la energie, ca urmare a contextului geopolitic şi dezechilibrelor de pe piaţă. Trebuie să ţinem cont şi de efectul mare de bază, deoarece în primele luni din 2021 consumul a fost la niveluri neobişnuit de mari ca urmare a vremii reci”, spune Verchere.

“În prima jumătate a anului ne-am confruntat cu un mediu de piaţă fără precedent, cu preţuri la mărfuri record şi volatile şi perturbări ale lanţului de aprovizionare. Acesta a fost rezultatul crizei geopolitice cauzate de războiul din Ucraina, care s-a suprapus peste o piaţă deja încălzită după eliminarea restricţiilor COVID, de anul trecut. Dezechilibrele între cerere şi ofertă au dus la creşteri abrupte şi semnificative ale preţurilor mărfurilor. Importanţa producţiei interne, a diversificării surselor şi a lanţurilor de aprovizionare fiabile a devenit devenit deosebit de mare pentru Europa în efortul său de a-şi reduce dependenţa de produsele petroliere, de petrolul şi gazele din Rusia. Pentru noi, ca şi companie energetică, acest context aduce două provocări semnificative. În primul rând, să ne asigurăm că facem aprovizionarea cu energie a ţării fără întreruperi, adică să identificăm surse de importuri ne-ruseşti şi, în al doilea rând, preţurile mari la mărfuri, care au început să erodeze cererea de pe piaţă”, a spus Verchere.

Grupul OMV Petrom avea 7.839 angajaţi la sfârşitul lunii iunie. Compania a platit in primele 6 luni ale anului circa 10 miliarde lei (2 miliarde euro) taxe si impozite bugetului de stat, in crestere cu 80% fata de 2021.

Echilibrarea pietei de energie si stoparea cresterii uriase depinde foarte mult si de o decizie cat mai rapida privind inceperea exploatarii resurselor de gaz din Marea Neagra.

 

Leave a Reply