Elanul socialist de a injura marile companii ignora cu buna stiinta o realitate a bugetului de stat : aceste firme reprezinta cei mai mari angajatori si cei mai mari contributori ai statului roman pentru plata pensiilor si salariilor. In locul unui dialog firesc, cu negocieri si schimburi de opinii, se aude mereu o retorica populista de factura estica… Cand managementul companiilor de stat e in mare parte dezastruos, iar acestea sunt pe pierdere, cum poate statul sa blameze non stop pe cei care varsa miliarde de euro la buget?
OMV Petrom respinge vehement acuzațiile de neplată a obligațiilor către stat, vehiculate în ședința de joi a Comisiei parlamentare de anchetă a activității ANRE, potrivit unui comunicat al companiei, remis joi seară AGERPRES.
În replică, oficialii OMV Petrom spun că, de-a lungul anilor, compania a fost subiect al mai multor controale fiscale, care au fost finalizate: “Ultimul control fiscal, care a avut ca scop redevențele la petrol și gaze pentru perioada 2011-2015, s-a finalizat fără constatări în trimestrul al doilea al acestui an.
OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat al României.
Întotdeauna a plătit corect și la timp obligațiile către bugetul de stat, fapt atestat de certificatele fiscale emise de autoritățile competente”.
Reprezentanții companiei prezintă în continuare câteva cifre privind impactul asupra veniturilor la bugetul de stat și asupra economiei în ansamblu, din 2005 până în prezent. Este vorba despre 24,5 miliarde de euro plătiți la stat sub formă de taxe, impozite, contribuții sociale și dividende cuvenite acționarului statul român, precum și 13,5 miliarde de euro investiții.
“Marea majoritate a investițiilor au vizat producția în România de țiței, gaze, carburanți și electricitate, contribuind astfel la menținerea unui grad redus al dependenței României față de importurile energetice”, se mai arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, OMV Petrom are o contribuție semnificativă la asigurarea securității energetice a României, acoperind 40% din necesarul național de țiței, gaze ți produse petroliere.
“Nu putem să nu remarcăm faptul că, din ce în ce mai mult, activitatea Comisiei parlamentare de anchetă a activității ANRE creează spațiu pentru denigrarea și acuzarea companiei OMV Petrom, îndepărtându-se de obiectivele stabilite de Parlament. Compania este listată la bursa din București și la cea din Londra, cu investitori locali și internaționali, iar astfel de acuzații nefondate pot aduce prejudicii atât companiei, cât și acționarilor săi, inclusiv statului român”, au adăugat oficialii companiei.
Compania austriacă OMV deține 51,01% din acțiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,64% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deține 9,9985%, iar 18,35% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori Londra.
Joi, în cadrul Comisiei de anchetă asupra activității ANRE, Dumitru Costin, președintele BNS, a afirmat că OMV Petrom a prejudiciat statul român cu 7 miliarde de lei, potrivit unor controale făcute de Curtea de Conturi, însă acești bani nu au fost recuperați din 2015 până în prezent.
El a precizat jurnaliștilor că a sesizat Corpul de Control al premierului pe această temă și că a prezentat Comisiei de anchetă un document în acest sens.
Ulterior, Iulian Iancu, președintele Comisiei de anchetă, a declarat jurnaliștilor, la finalul audierilor că este vorba despre prejudicii ca urmare a neplății TVA, a unor impozite pe salarii, pe clădiri, pe terenuri, neplata unor redevențe, precum și umflarea facturilor privind decontaminarea solului, prezentate Ministerului Mediului.
“Este un document în care domnul Dumitru Costin ne spune așa: că la adresa OMV a primit documente de la autoritățile statului român care sunt sau au fost în diverse etape într-o procedură de investigație a unui comportament evazionist, în cazul plății salariilor, al plății TVA, de modificare a formulelor și neplată corectă a redevenței — care, din datele prezentate, se ridica undeva la peste un miliard de euro, date susținute ca urmare a raportului făcut de Curtea de Conturi, unde se spune că a ajuns cazul în fața instanței — în ceea ce privește creșterea prețurilor în devizele privind decontaminarea solului în relația cu Ministerul Mediului, precum și neînregistrarea unor active, clădiri, terenuri și, implicit, în dauna statului. Din datele prezentate de domnia sa, s-a ajuns la 7 miliarde de lei. Sumele sunt amețitoare”, a arătat Iancu.
Potrivit acestuia, Comisia de anchetă va cere toate datele de la instituțiile de control.
www.zf.ro :
OMV Petrom va începe forajul la o sondă de explorare în Marea Neagră, cu scopul de a găsi resurse de petrol şi gaze naturale. Sonda va fi forată în contextul unei campanii de foraj offshore în ape de mică adâncime (de până la 2.000 m sub nivelul mării) în perimetrul Istria, care a demarat în august şi va continua până în 2018. Istria se află la nord de perimetrul Neptun, unde OMV şi ExxonMobil vor începe producţia de gaze în 2019-2020.
„Vom începe zilele următoare forajul la sonda de explorare Marina Nord 1 din Marea Neagră. Avem o campanie de foraj offshore, pentru care investiţiile necesare sunt estimate la 70 mil. euro. Din proiect fac parte şi trei sonde pe zăcăminte deja existente, iar prima sondă a fost deja forată, pe zăcământul Lebăda“, spune Mariana Gheorghe, CEO, într-un interviu acordat ZF.
OMV Petrom deţine în proporţie de 100% perimetrul Istria din Marea Neagră. OMV Petrom, cea mai mare companie industrială din România şi cel mai valoros emitent de la bursă, cu o capitalizare de 16,6 mld. lei, a raportat un profit net de 1,85 mld. lei la nouă luni, în creştere cu 110%, în timp ce afacerile au urcat cu 18% la 14,6 mld. lei.