Elanul socialist de a injura marile companii ignora cu buna stiinta o realitate a bugetului de stat : aceste firme reprezinta cei mai mari angajatori si cei mai mari contributori ai statului roman pentru plata pensiilor si salariilor. In locul unui dialog firesc, cu negocieri si schimburi de opinii, se aude mereu o retorica populista de factura estica… Cand managementul companiilor de stat e in mare parte dezastruos, iar acestea sunt pe pierdere, cum poate statul sa blameze non stop pe cei care varsa miliarde de euro la buget?
OMV Petrom respinge vehement acuzațiile de neplată a obligațiilor către stat, vehiculate în ședința de joi a Comisiei parlamentare de anchetă a activității ANRE, potrivit unui comunicat al companiei, remis joi seară AGERPRES.
În replică, oficialii OMV Petrom spun că, de-a lungul anilor, compania a fost subiect al mai multor controale fiscale, care au fost finalizate: “Ultimul control fiscal, care a avut ca scop redevențele la petrol și gaze pentru perioada 2011-2015, s-a finalizat fără constatări în trimestrul al doilea al acestui an.
OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat al României.
Întotdeauna a plătit corect și la timp obligațiile către bugetul de stat, fapt atestat de certificatele fiscale emise de autoritățile competente”.
Reprezentanții companiei prezintă în continuare câteva cifre privind impactul asupra veniturilor la bugetul de stat și asupra economiei în ansamblu, din 2005 până în prezent. Este vorba despre 24,5 miliarde de euro plătiți la stat sub formă de taxe, impozite, contribuții sociale și dividende cuvenite acționarului statul român, precum și 13,5 miliarde de euro investiții.
“Marea majoritate a investițiilor au vizat producția în România de țiței, gaze, carburanți și electricitate, contribuind astfel la menținerea unui grad redus al dependenței României față de importurile energetice”, se mai arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, OMV Petrom are o contribuție semnificativă la asigurarea securității energetice a României, acoperind 40% din necesarul național de țiței, gaze ți produse petroliere.
“Nu putem să nu remarcăm faptul că, din ce în ce mai mult, activitatea Comisiei parlamentare de anchetă a activității ANRE creează spațiu pentru denigrarea și acuzarea companiei OMV Petrom, îndepărtându-se de obiectivele stabilite de Parlament. Compania este listată la bursa din București și la cea din Londra, cu investitori locali și internaționali, iar astfel de acuzații nefondate pot aduce prejudicii atât companiei, cât și acționarilor săi, inclusiv statului român”, au adăugat oficialii companiei.
Compania austriacă OMV deține 51,01% din acțiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,64% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deține 9,9985%, iar 18,35% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori Londra.
Joi, în cadrul Comisiei de anchetă asupra activității ANRE, Dumitru Costin, președintele BNS, a afirmat că OMV Petrom a prejudiciat statul român cu 7 miliarde de lei, potrivit unor controale făcute de Curtea de Conturi, însă acești bani nu au fost recuperați din 2015 până în prezent.
El a precizat jurnaliștilor că a sesizat Corpul de Control al premierului pe această temă și că a prezentat Comisiei de anchetă un document în acest sens.
Ulterior, Iulian Iancu, președintele Comisiei de anchetă, a declarat jurnaliștilor, la finalul audierilor că este vorba despre prejudicii ca urmare a neplății TVA, a unor impozite pe salarii, pe clădiri, pe terenuri, neplata unor redevențe, precum și umflarea facturilor privind decontaminarea solului, prezentate Ministerului Mediului.
“Este un document în care domnul Dumitru Costin ne spune așa: că la adresa OMV a primit documente de la autoritățile statului român care sunt sau au fost în diverse etape într-o procedură de investigație a unui comportament evazionist, în cazul plății salariilor, al plății TVA, de modificare a formulelor și neplată corectă a redevenței — care, din datele prezentate, se ridica undeva la peste un miliard de euro, date susținute ca urmare a raportului făcut de Curtea de Conturi, unde se spune că a ajuns cazul în fața instanței — în ceea ce privește creșterea prețurilor în devizele privind decontaminarea solului în relația cu Ministerul Mediului, precum și neînregistrarea unor active, clădiri, terenuri și, implicit, în dauna statului. Din datele prezentate de domnia sa, s-a ajuns la 7 miliarde de lei. Sumele sunt amețitoare”, a arătat Iancu.
Potrivit acestuia, Comisia de anchetă va cere toate datele de la instituțiile de control.
www.zf.ro :
OMV Petrom va începe forajul la o sondă de explorare în Marea Neagră, cu scopul de a găsi resurse de petrol şi gaze naturale. Sonda va fi forată în contextul unei campanii de foraj offshore în ape de mică adâncime (de până la 2.000 m sub nivelul mării) în perimetrul Istria, care a demarat în august şi va continua până în 2018. Istria se află la nord de perimetrul Neptun, unde OMV şi ExxonMobil vor începe producţia de gaze în 2019-2020.
„Vom începe zilele următoare forajul la sonda de explorare Marina Nord 1 din Marea Neagră. Avem o campanie de foraj offshore, pentru care investiţiile necesare sunt estimate la 70 mil. euro. Din proiect fac parte şi trei sonde pe zăcăminte deja existente, iar prima sondă a fost deja forată, pe zăcământul Lebăda“, spune Mariana Gheorghe, CEO, într-un interviu acordat ZF.
OMV Petrom deţine în proporţie de 100% perimetrul Istria din Marea Neagră. OMV Petrom, cea mai mare companie industrială din România şi cel mai valoros emitent de la bursă, cu o capitalizare de 16,6 mld. lei, a raportat un profit net de 1,85 mld. lei la nouă luni, în creştere cu 110%, în timp ce afacerile au urcat cu 18% la 14,6 mld. lei.
Este restauratia bolșevismului cel mai spurcat. Dragnea nu se lasă până nu ne scoate din UE…NATO…poate naționalizarea va reveni ca doar le trebuie posturi de conducere pentru acoliții de serviciu
Nici măcar nu este nevoie să ne scoată cineva din UE, UE este un proiect eșuat și se îndreaptă cu pași repezi spre desființare.
E clar : Dragnea e ala Raul… vorba lui Sorescu : “fiindca toate trebuiau sa poarte un nume”
Ma uit cum plimba unii cuvintele, si ma ia groza : macar in “89 aveam scuze, ieseam din negura. Hastagi d-astia ne-or plati noua pensiile, dupa ce le-am platit noi scolarizarea ?! Sigur, n-are cum…
Hastagu’ habar n-are ce inseamna bolsevism, dar are gura plina de “ciuma rosie”…
Hastagu’ n-are habar despre nationalizare, dar ne da CV-ul (era o corporat(r)ista p-aici, care isi etala experienta de 12 ani in multinationala)…
Trist, fiindca suntem “inside”. D-afara, ar fi fost amuzant, era ca la “Las Fierbinti”…
Sa dam cu zarul sa aflam mincinosul(ca la piticot). Daca este adevarat ca nu au datorii la stat atunci problema este alta:ce au facut guvernele in cei !2 ani cu 24 de miliarde? Or fi platit bitumul polimerizat(produs de OMV Petrom) pentru autostrazile care nu exista decat pe hartie si in mintea ministrilor transporturilor.
Bine punctat! Follow the money!…..Follow the money” is a catchphrase popularized by the 1976 drama-documentary motion picture All The President’s Men, which suggests a money trail or corruption scheme within high (often political) office.
Eu injur in continuare companiile care nu isi platesc toate contributiile. Faci profit in Romania, plateste aici tot ce ai de platit.
Altii mai fraieri de ce sa plateasca ? Plus ca, din taxele platite de “fraieri” se acopera deficitul de la fondul de pensii de exemplu. Deci practic, fraierii tre sa ii tina in spate si pe “inteligentii” care nu platesc tot ce au de platit.
“cum poate statul sa blameze non stop pe cei care varsa miliarde de euro la buget?” Pai daca nu vireaza toate miliardele normal ca-i blameaza non-stop.
Ce logica ar avea statul sa blameze non-stop un contribuabil atat de mare la buget ? Poate ca, acest contrubuabil mare nu cumva tre sa fie mai mare ?
Or fi platit, dar daca nu au platit, daca este real, cele 7 miliarde, inseamna ca sunt corecti ?! Mereu auzim de la aceste multinationale ca sunt cei mai mari contributori. Asa o fi, dar nu este firesc sa-si plateasca toate darile catre stat si apoi sa-si externalizeze unde vor profitul ? Daca ar fi sa nu le convina ar fi plecat de mult. Povesti pentru naivi.
or fi platit ei 24,5 miliarde, dar au luat acasa de 10 ori mai mult. Plus ca poti fi si foarte corect daca ai primit treaba plocon, cam pe gratis, daca redeventele alea sunt enorm de mici, daca salariile sunt enorm de mici…. sa nu se mai dea fecioare ca daca nu le-ar conveni nu ar sta.
Problema e ca la noi strainii s-au obisnuit sa faca profit de n ori mai mare ca in alte tari, s-au obisnuit sa fie tratati preferential, sa aiba taxe mici si sa faca scandal imediat. Poate nu e cazul Petrom, care tot timpul sunt dati ca exemplu pozitiv in vreme ce multe alte multinationale fac furaciune si escrocherie pe fata – pentru ca li s-a permis, adesea legal!
Petrom este doar un agent fiscal al statului, rostul sau e doar sa colecteze taxe si impozite (peste 50% din pretul de la pompa sunt taxe, accize si impozite). In rest, nu avem de ce ne fali cu ei, nu sunt importanti in lumea mare.
Dacă AU PLĂTIT 24,5 miliarde, am deja o imagine CÂT AU FURAT…
Pai daca si-au platit TOATE obligatiile /taxele catre stat sunt curati nu?. Prin urmare nu ar trebui sa se ingrijoreze.
Constat ca mentioneaza niste sume pe care le-au alocat pentru investitii, asadar poate au dovada ca au fost scutiti de niste taxe catre stat pentru investitiile facute. Cu alte cuvinte au beneficiat de scutiri taxe pentru investitii facute.
1.Curtea de conturi in baza datelor raportului constata 1 miliard euro evaziune.
2.Dumitru Costin, datele lui ???? ” în ceea ce privește creșterea prețurilor în devizele privind decontaminarea solului în relația cu Ministerul Mediului, precum și neînregistrarea unor active, clădiri, terenuri și, implicit, în dauna statului”. Prejudiciu/evaziune = 7 miliarde euro
3.Comisia de anchetă va cere toate datele de la instituțiile de control.
Deci avem 3 “actori” Curtea de conturi, Dumitru Costin, Comisia de ancheta care va investiga (urmeaza sa….)
Nu am inteles insa Presedintele BNS primeste documente de la autoritățile statului român?. Interesant!
In schimb Comisia de ancheta a Parlamentului NU a primit documente/date de la autoritatile de control (auoritatile statului roman), dar urmeaza sa le ceara???. Ce nu e in regula aici?
Miroase a haos total! undeva e o fractura! sau poate : hai sa punem capacul pe oala -noi ne facem ca ii controlam, ei se plang ca sunt victime sau nevinovati si dupa ce trece “uraganul” toata lumea la locul lor.
Totusi cam ce mod de lucru intre institutille statului este asta?.
Daca asa se fac toate anchetele /controalele privind evaziunea, taxe catre stat neplatite, etc.. etc…. wow! minunat! sa nu se ingrijoreze nimeni. Nici nu vor plati NIMIC, nici nu vor fi executati.
Noroc ca babele cu leustean si oua sunt prinse in secunda 2! Cate taxe s-ar colecta de la fiecare frunza de leustean vanduta!, cum ar exploda economia- lapte si miere pentru toti.
Deci m-am lamurit cat de “serios” este demersul asta -CONTROLUL cu surle si trambite privind neplata/plata taxelor (integral si corect) catre stat de catre marii agenti, praf in ochi!.
Poate dumitru costin asta are ochi albastri. Pai cine e stapinul informatiilor in tara asta?
Chestia asta cu “v-am platit 24.5 miliare” suna mai mult decit jegos. Adica s-ar putea traduce: “da, trebuia sa platim 30 de miliarde, dar multumiti-va si cu 24, saraciilor proaste care sinteti!”
S-au facut controale si i-au gasit “curati”? Mersi! Si Microsoft-ul a fost gasit la fel de curat. Doar niste amarasteni de romanasi sint vinovati, ca au luat spaga de la Burebista!
Ideea e simpla: cum o dai, tot noi sintem de vina!
Trist e ca pare sa fim de vina chiar si in ochii nostrii… c-asa, sa fiu de vina in ochii papuasului din Noua Guinee, nici ca m-ar interesa !
Desi relativa, treaba asta cu dosarul de preturi de transfer scoate la suprafata obligatii suplimentare; d-aia, a ramas doar la nivel declarativ, nu vad nicaieri cat atrage statul din impozit pe profit suplimentar, in controale pe tema asta. Spre exemplu, as fi interesat sa vad daca din cei 20 anual, impozitul pe profit e cu pondere, daca e si ceva consultanta prin cheltuieli, daca, la banci, exista si firme de recuperare care “primesc” creante, pe care le executa dupa, cu profit prin paradisuri (d-alea d-aici, nu d-ala din Lumea d-Apoi).
Si Nestle plateste la zi, 200$/an si 524$/an:
https://www.theguardian.com/us-news/2017/sep/29/nestle-pays-200-a-year-to-bottle-water-near-flint-where-water-is-undrinkable
http://www.lamag.com/citythinkblog/nestle-gets-away-pumping-californias-water-next-nothing/
Despre asta e vorba. Au platit cat trebuia? Cat sunt profiturile reale? Cat platim noi la pompa?
Dar intrebarile astea ni le-au bagat rusii in cap, normal.