In sfarsit, dupa o tragedie imensa, SUA si Rusia s-au inteles pentru un plan de pace in Siria sub mandat ONU. Prea multi morti pe constiinta lui Assad, prea mare spatiul in care teroristii DAESH (Isis) isi manifesta crimele abominabile. Sa vedem rezultatul concret al rezolutiei ONU.

————–

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate vineri o rezoluție privind negocieri de pace în Siria între putere și opoziție “de la începutul lunii ianuarie”, relatează AFP preluata de Agerpres.

Documentul îi cere secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, “să reunească reprezentanți ai guvernului sirian și ai opoziției pentru a demara negocieri oficiale cu privire la un proces urgent de tranziție politică, cu obiectivul ca aceste discuții să fie lansate la începutul lui ianuarie 2016”.

În rezoluție, Consiliul “confirmă sprijinul pentru Comunicatul de la Geneva”, din iunie 2012, asupra unei tranziții politice în Siria și “aprobă declarațiile de la Viena”.

Textul reia toate elementele foii de parcurs puse la punct de marile puteri cu prilejul reuniunilor din octombrie și noiembrie de la Viena.

A treia reuniune a procesului de la Viena a avut loc vineri într-un mare hotel de la New York în prezența miniștrilor de externe din 17 țări.

Astfel, Consiliul de Securitate “susține un acord de încetare a focului pe întreg teritoriul sirian”, care va trebui să intre în vigoare imediat ce puterea și opoziția “vor face primii pași spre o tranziție politică”. El își exprimă, de asemenea, “sprijinul pentru alegeri libere și corecte”.

În afară de întâlnirea dintre opoziție și regim și acordul de încetare a focului, foaia de parcurs de la Viena mai prevede un guvern de tranziție în termen de șase luni și alegeri în 18 luni.

Rezoluția solicită ONU să pregătească în termen de o lună “opțiuni” pentru a pune în aplicare un “mecanism de supraveghere și verificare” a acordului de încetare a focului.

Acesta precizează că armistițiul “nu se va aplica acțiunilor ofensive sau defensive” contra grupurilor extremiste ca gruparea Statul Islamic sau Frontul Al Nosra.

Consiliul lansează în acest sens un apel la “eradicarea refugiului pe care și l-au stabilit” în Siria, referindu-se la vastele teritorii controlate de SI în această țară.

Rezoluția nu precizează ce se va întâmpla în timpul tranziției politice cu președintele Bashar Al-Assad, a cărui plecare este dorită de occidentali, spre deosebire de Rusia.

Documentul face o simplă referire la “utilitatea reuniunii de la Riad”, din perioada 9-11 decembrie, la care a fost prezentă o parte a opoziției siriene sub conducerea Arabiei Saudite, acțiune criticată vehement de Moscova.

Rezoluția este rodul unor lungi și dificile negocieri între cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate (Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Rusia, China).

De aproape cinci ani, Siria face față unui conflict teribil care s-a soldat cu peste 250.000 de morți și milioane de refugiați în țările vecine și în Europa.

7 COMMENTS

 1. americanii si-au dat seama ca odata cu implicarea rusiei in siria planul de debarcare al lui assad a esuat asa ca apeleaza la “unealta onu” pentru a incerca prin negocieri ce nu au reusit cu forta armelor.din pacate in consiliul de securitate sunt doi aliati (rusia si china) care vor avea un cuvant greu de spus.sa vedem ce concesii vor face sua pentru a nu iesi si mai sifonate decat acum din rahatul in care au intrat.e posibil ca sacrificatele din acest “acord de la yalta 2″sa fie georgia,ukraina si moldova.

 2. tinand cont ca pe 15 dec. kerry a declarat la moscova ca sua si aliatii nu mai sunt interesati de asa-numita schimbare de regim in siria aceasta este miscarea fireasca.de cand rusia a intervenit in conflict sansele ca rebelii sprijiniti de sua sa mai reuseasca sa isi atinga obiectivul sunt din ce in ce mai mici.dupa sistemul s-400 rusii au adus in siria tancuri t-90 ,tunuri autopropulsate 2s29 msta si mlrs-uri tos-1 de 220 mm.toate aceste arme sunt destinate sa inlocuiasca modelele vechi aflate in dotarea siriei.in plus saptamana asta au trimis elicoptere de atac mi-35m capabile sa transporte echipe de 8 spenaztz si in acelasi timp sa bombardeze punctual pozitii ale rebelilor sirieni.asa cum am mai spus in momentul de fata filmul e scris si regizat de putin.

 3. Americanul cica ar fi interesat de pace….zau…Sa fie adevarat!?…hahaha..vazand ca Putin castiga tot mai mult consens,s-au gandit ei ca n-ar fi rau sa faca o pace (pe care daca si-ar fi dorit-o ..americanul ,avea timp berechet s-o faca pana acum)..Dupa ce l-au pus americanii pe Assad(cica in mod democrtic.fara alegeri)..acum este vina lui Assad ca americanul inarmeaza rebelii..In orice caz americanul si-a aratat fata cea hada…razboi pentru interes propriu sub masca democratiei..

 4. In sfarsit ONU adopta o rezolutie pentru pacificarea Siriei, poate cam tarziu. Am sa ma feresc sa acuz o parte sau alta “… multi morti pe constiinta lui Assad, prea mare spatiul in care teroristii DAESH (Isis) …” pentru ca lucrurile au un substrat mult mai adanc.
  Din pacate ONU si-a piedut din “stralucirea” de alta data, toate le rezolva mai marii lumii si vedem care este rezultatul, conflicte interminabile, mii de morti, milioane de migranti, saracie si situatii nerezolvate.

 5. Alegeri libere si corecte in lumea musulmana.Cea mai tare gluma de inspiratie usa.S-a vazut deja in Egipt cum a fost cu alegerile libere.Au iesit invingatori,ca deobicei,fundamentalistii si care apoi au inceput sa-si exercite “democratia”,adica au trecut imediat la hacuirea fizica a adversarilor politici cat si la insurectie religioasa mascata mai ales impotriva crestinilor.Apoi a trebuit sa fie alungati de la putere la fel de “democratic” cum au condus ei tara si apoi instaurata tot o dictatura, mai militara,dar pare-se,mai echilibrata,dar tot dictatura.In Siria situatia este si mai rea,la orice fel de “alegeri” fiind majoritari sunitii din estul fundamentalist, basca isis-istii,populatia shiita din vest, care este mai civilizata dar mai putin numeroasa, risca sa fie exterminata “democratic” de turbatii fundamentalisti,iar Siria nu are o armata puternica si organizata precum Egiptul,care sa poate face ordine in tara in caz de derapaje politice.DE FAPT TOATE LUCRURILE ASTEA SE CUNOSC FOARTE BINE,dar in realitate se urmareste inlocuirea unui dictator pro Rusia cu un dictator pro USA,dar numai ca trebuie sa vrea asta si Grivei…care are alte interese arzatoare in aceea zona.

 6. Adoptă ”pe măsa” ! Ce se vehiculează prin fluxurile de ştiri externe şi ce se întîmplă de fapt ! Este diferenţă uriaşă! Ce leorbăie merkel cu ai ei şi ce se întîmplă de fapt pe teren la faţa locului? Traduceţi, citiţi şi analizaţi fiecare cu modul de gîndire obiectiv şi trageţi concluzii: cine şi cîţi au dreptate ?
  http://www.aljazeera.com/news/2015/12/voices-syria-safest-place-frontline-151219085203394.html
  http://www.aljazeera.com/news/2015/12/letter-ghouta-fear-coming-home-151210121515051.html
  Prea multă manipulare în spatele unor scopuri prin acţiuni distrugătoare !

 7. de suparare ca obama a invitat trupele turcesti sa isi ia jucariile din nordul irakului si sa se care erdogan si-a varsat nervii pe kurzi.azi (duminica) 10000 de soldati sustinuti de tancuri si artilerie au atacat pozitii kurde in zona oraselor cirze,silopi si dyarbakir.este cea mai mare desfasurare de forte in interiorul turciei impotriva kurzilor si se vrea un raspuns la extinderea ajutorului dat de rusia si usa militiilor kurde ypg in lupta impotriva isis.deci doua situatii identice:kurzii lupta impotriva ocupatiei turce,militiile siriene impotriva regimului assad.turcii ca sunt aliati nato sunt buni si rebelii sunt teroristi.in partea cealalta rebelii sunt buni iar trupele guvernamentale sunt aia rai.vorba romanului:pentru unii muma pentru altii ciuma.

Leave a Reply