Durerile de spate sunt una dintre problemele pentru care oamenii se prezintă cel mai des la medic. Cu toate că osteoporoza este cea mai frecventă cauză a acestora, durerile de spate pot să apară și în urma unor traumatisme sau pot fi date de tumori vertebrale. De aceea, în asemenea cazuri, se recomandă ca pacientul să se prezinte urgent la un consult de specialitate.

Într-o situație asemănătoare s-a aflat și Daniela, pacientă în vârsta de 53 de ani, care de mai bine de un an suferea de dureri intense de spate. Durerile erau atât de puternice, încât femeia nu mai putea să meargă la serviciu, să se deplaseze sau să stea pe scaun.

În cele din urmă, după mai multe investigații, Daniela a primit recomandarea de a merge la o consultație la Dr. Dan Benția, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR. Examenele imagistice au arătat că la nivelul T12 Daniela avea o fractură de coloană mai veche, care s-a agravat în timp și pe fondul osteoporozei.

„Fracturile de coloană pot fi foarte periculoase atât prin prisma pierderii stabilității coloanei, cât și prin prisma deplasării spre posterior a unui fragment osos. Atunci pot apărea semne neurologice date de compresiile nervilor sau chiar a măduvei, până la paralizia mâinilor și picioarelor în cazul leziunilor cervicale sau paralizia picioarelor în cazul leziunilor lombare sau toracale”, explică Dr. Dan Benția.

În cazul Danielei, singura cale de vindecare a fost o intervenție chirurgicală foarte complexă. La nivelul coloanei, s-a intervenit printr-o tehnică deschisă. În timpul intervenției, medicul a reușit să restabilizeze poziția coloanei, de la T10 și T11, până la L1 și L2, prin montarea a opt șuruburi prin care s-a injectat un ciment special. În final, s-a îndreptat mare parte din cifoză, adică din cocoașa pacientei, și s-a fixat coloana în noua poziție.

În prezent, pacienta se recuperează după intervenția chirurgicală extrem de complicată. Încă din prima zi, Daniela a avut o stare de sănătate vizibil mai bună. Durerile erau mai mici și chiar a reușit să se deplaseze singură la scurt timp după operație.

„Am avut foarte mare încredere în dr. Dan Benția și am știut că o să fie totul bine, orice s-ar întâmpla. Știam că lucrurile sunt sub control aici, la SANADOR, și asta mi-a dat mult curaj. Operația trebuia făcută, pentru că boala îmi amenința viața”, mărturisește pacienta. P

Secția de Neurochirurgie din Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienților cu fracturi ale coloanei vertebrale tratamente neurochirurgicale moderne, deschise sau cu invazivitate redusă, prin vertebroplastie și kifoplastie. În cazurile în care este posibil, se preferă astfel de proceduri minim invazive pentru a trata fracturile vertebrale cauzate de compresie.

Leave a Reply