Presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea lui Gabriel Oprea ca premier interimar, la propunerea lui Victor Ponta.

Oprea poate fi premier 45 de zile, timp in care daca Victor Ponta redevine sanatos, isi reia functia, potrivit Constitutiei.

Iata ce spune Constitutia :

ARTICOLUL 106: Încetarea funcţiei de membru

Funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a al Guvernului revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege.

ARTICOLUL 107: Primul-ministru

(1) Primul-ministru conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, respectând atribuţiile ce le revin. De asemenea, prezintă Camerei Deputaţilor sau Senatului rapoarte şi declaraţii cu privire la politica Guvernului, care se dezbat cu prioritate.
(2) Preşedintele României nu îl poate revoca pe primul-ministru.
(3) Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primuluiministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern.
(4) Prevederile alineatului (3) se aplică în mod corespunzător şi celorlalţi membri ai Guvernului, la propunerea primului-ministru, pentru o perioadă de cel mult 45 de zile.

11 COMMENTS

  1. Alineatul 4 se refera la ceilalti membri ai Guvernului! Daca interpretam intreg textul art.107 observam ca interimatul pentru primul ministru nu are temen de expirare explicit. In cazul celorlalti ministri, la propunerea premierului presedintele desemneaza un alt membru interimar pt.max.45 de zile. Ce este interesant (si cred ca putea fi speculat de Iohannis) presedintele poate desemna pe oricare membru al guvernului ca interimar pana la refacerea primului ministru. Nu este scris in al.3 ca are nevoie de o propunere expresa.Dar e bine asa cum s-au derulat lucrurile. Ponta va sta probabil vreo 25 de zile in concediu medical. Nu se pune problema formarii unui nou guvern dar nici nu este specificat vreun termen anume in care expira perioada interimatului: pana la formarea noului guvern sau (cazul de fata) pana la reluarea activitatii in guvern a primului ministru. Asta cu 45 de zile e asa…un reper, un termen dictat de alaturarea situatiei unui simplu ministru cu cea a primului-ministru dar nu e o regula.

  2. Scenariul cel mai probabil este acela ca se va schimba majoritatea si ca va fi desemnat alt premier.Poate ca tot Oprea.Asa cum a spus chiar Radu Tudor in emisiunea de aseara ceilalti invitati fiind f.surprinsi si nu inteleg de ce vezi doamne n-ar fi Constitutionala mutarea.OK,atunci vor face anticipate(daca nu l-au trecut inca mai intai vor trece si legile electorale eventual si cel prin corespondenta) UNPR urmand sa treaca printr-o alianta electorala in tabara dreptei.Este si motivul pentru care Ponta a dat drumul promisiunilor cu iz profund electoral inca de pe patul spitalului intuind ca zilele la Palatul Victoria-i sunt numarate.

    • Strategia lui Ponta este simpla:isi vede de treaba si ii lasa pe ghertoi sa calce in strachini si sa faca porcarii caci lumea vede ce se intampla.Deja ghertoiul Iohannis si-a atras si ura diasporei de lichea ce este,asta pe langa alte porcarii ce le invarte,precum facaturile impreuna cu Kovesi impotriva lui Ponta si porcaria cu opozitia lui la limitarea din Codul Silvic care afecteaza interesele smecherasilor austrieci praduitori de paduri.Iar votul ala prin corespondenta,daca va fi adoptat,si pe baza caruia ghertoii iohanisti cred ei ca le va aduce milioane de voturi,este foarte sigur ca se va intoarce impotriva lor,de o sa le dea cu firma-n cap.In ce priveste zilele lui Ponta la Palatul Victoria cred ca veti numara de or sa va vina spumele.Nu va bazati pe Oprea ca face vreo tradare necesara basismului iohanist caci si ala,daca face prostii,s-ar putea trezi alergand pe tusha de unul singur.

  3. In locul lui Iohannis il numeam premier pe Daniel Constantin. Si el a fost vicepremier si om de baza al guvernarii USL.

  4. După părerea mea, Victor Ponta a greşit. Chiar dacă în ţară ar fi fost asaltat de presă şi presat de opozanţi, ar fi trebuit să dea dovadă de bărbăţia unui sportiv de performanţă, nu de laşitate. Această escapadă spitalicească s-ar putea să-l coste. Numai eventualele blaturi cu preşedintele l-ar putea salva până-n 2016.

    • Cu o conditie. Sa fi fost sportiv de performanta. Dar singurele sporturi la care a performat sunt minciuna, ipocrizia, oportunismul si hotia. Sporturi nationale de fapt!

  5. Era de asteptat ca Presedintele Republicii sa-l numeasca premier interimar pe dl. Oprea. Interesant este ce va urma, care va fi evolutia viitoare pe fondul acestei schimbari si totodata pe baza scenariilor ce-l privesc pe Premier.

Leave a Reply