Ludovic Orban a afirmat, sâmbătă seara, la Antena 3, că una dintre cauzele majore care au dus la eşecul electoral din 2016 al PNL a fost ”absenţa democraţiei interne şi lipsa de respect faţă de membrii partidului” care a dus la demobilizarea militanţilor liberali.
Referitor la aceasta din urmă, Orban a arătat că au fost impuşi filialelor judeţene oameni de la centru fie în posturi de conducere, fie pe listele cu candidaţi. ”Să ai memorii depuse din mai multe judeţe, memorii semnate de aproape toţi primarii din judeţele rexpective în care îţi solicită să nu pui candidaţi de la centru pe care nu-i cunoaşte nimeni, îţi solicită să laşi filiala judeţeană să alcătuiască lista, aşa cum este normal… Acum chiar să nu asculţi nici primarii partidului?”, a spus Orban.
El a arătat că impunerea listelor de candidaţi de la centru a demobilizat organizaţiile judeţene. ”Când vii şi pui un candidat de la centru tu practic distrugi organizaţia, distrugi cultura organizatorică. Membrii respectivei organizaţii nu or să mai muncească, nu or să mai depună efort pentru un partid, nu or să se mai implice pentru că înţeleg că degeaba munceşti pentru partid dacă vezi că nu ţi se dă nicio şansă pentru eforturl şi rezultatele tale. Asta îţi afectează în final scorul partidului.
În ce priveşte criza de lideri, Orban a apreciat că s-a ajuns în situaţia aceasta după ce PNL avea lideri ”să dea şi la alte partide”. ”În PNL, care a beneficiat de mulţi lideri, această distrugere de leadership a avut mai multe cauze: fie sistemul de alegere în care preşedintele a venit şi a pus pe listă pe cine a vrut el, de regulă oamenii cu care ştia că nu are niciun fel de problemă, fie sistemul în care se aleg preşedinţii între ei, fiecare cu voturile lui judeţene în spate şi generează o majoritate în care se sprijină unii pe alţii şi ajung la putere”, a spus Orban.
Problema identităţii PNL s-a manifestat în ce priveşte actele normative promovate şi poziţionările politice ale partidului, crede Orban. ”Libertatea, propietatea privată, reducerea puterii statului, debirocratizarea, reducerea administraţiei şi procedurilor adminsitrative ş.a.m.d. nu au apărut foarte des în discursul nostru public. Astea sunt lucruri fundamentale care construiesc identitatea unui partid de dreapta, naţional-liberal”, a spus liberalul.
Ludovic Orban şi-a anunţat, pe 13 februarie, în şedinţa Biroului Politic Naţional al partidului, candidatura la preşedinţia PNL, declarând că îşi doreşte ca formaţiunea din care face parte din 1990 să ajungă forţa politică dominantă în România, PNL să aibă un parteneriat ”onest” şi ”transparent” cu preşedintele Iohannis, iar alegerea liderului formaţiunii să fie făcută de către toţi membrii.
”Mi-am depus candidatura la funcţia de preşedinte al PNL pentru a oferi partidului din care fac parte caracter şi identitate, forţă şi credibilitate. Ca preşedinte al PNL, vreau să fiu garantul unităţii, coeziunii interne a PNL, iar obiectivul meu principal este să transform în bine PNL astfel încât să putem să câştigăm toate competiţiile electorale împotriva PSD. Vreau ca PNL să devină forţa politică dominantă în societatea românească, să reprezinte România dinamică, România civilizată, România oamenilor care trăiesc cinstit pe propriile picioare din munca lor, din afacerea lor, din proprietatea lor, din competenţele şi talentele pe care le au”, a declarat Ludovic Orban.
El a spus că vrea ca PNL să funcţioneze fără amestec din afara partidului, dar că îşi doreşte un parteneriat cu preşedintele Iohannis.
”PNL trebuie să trăiască pe propriile picioare, trebuie să ia deciziile în conformitate cu aşteptările din societate şi în conformitate cu voinţa exprimată de membrii partidului de la bază. În acelaşi timp însă, între PNL şi preşedintele Iohannis va trebui să existe un parteneriat onest, transparent, cinstit care să ajute România să meargă înainte”, a mai spus el citat de news.ro