Ludovic Orban a afirmat, sâmbătă seara, la Antena 3, că una dintre cauzele majore care au dus la eşecul electoral din 2016 al PNL a fost ”absenţa democraţiei interne şi lipsa de respect faţă de membrii partidului” care a dus la demobilizarea militanţilor liberali.

Invitat să enumere principalele probleme cu care PNL s-a confruntat în ultimii ani şi pe care îşi propune să le rezolve în eventualitatea în care va fi ales preşedinte al partidului, Ludovic Orban a invocat problema leadershipului, cea a identităţii doctrinare şi ”absenţa democraţiei interne, lipsa de respect faţă de membrii PNL, faţă de Statut şi faţă de instituţiile din partid”.

Referitor la aceasta din urmă, Orban a arătat că au fost impuşi filialelor judeţene oameni de la centru fie în posturi de conducere, fie pe listele cu candidaţi. ”Să ai memorii depuse din mai multe judeţe, memorii semnate de aproape toţi primarii din judeţele rexpective în care îţi solicită să nu pui candidaţi de la centru pe care nu-i cunoaşte nimeni, îţi solicită să laşi filiala judeţeană să alcătuiască lista, aşa cum este normal… Acum chiar să nu asculţi nici primarii partidului?”, a spus Orban.

El a arătat că impunerea listelor de candidaţi de la centru a demobilizat organizaţiile judeţene. ”Când vii şi pui un candidat de la centru tu practic distrugi organizaţia, distrugi cultura organizatorică. Membrii respectivei organizaţii nu or să mai muncească, nu or să mai depună efort pentru un partid, nu or să se mai implice pentru că înţeleg că degeaba munceşti pentru partid dacă vezi că nu ţi se dă nicio şansă pentru eforturl şi rezultatele tale. Asta îţi afectează în final scorul partidului.

În ce priveşte criza de lideri, Orban a apreciat că s-a ajuns în situaţia aceasta după ce PNL avea lideri ”să dea şi la alte partide”. ”În PNL, care a beneficiat de mulţi lideri, această distrugere de leadership a avut mai multe cauze: fie sistemul de alegere în care preşedintele a venit şi a pus pe listă pe cine a vrut el, de regulă oamenii cu care ştia că nu are niciun fel de problemă, fie sistemul în care se aleg preşedinţii între ei, fiecare cu voturile lui judeţene în spate şi generează o majoritate în care se sprijină unii pe alţii şi ajung la putere”, a spus Orban.

Problema identităţii PNL s-a manifestat în ce priveşte actele normative promovate şi poziţionările politice ale partidului, crede Orban. ”Libertatea, propietatea privată, reducerea puterii statului, debirocratizarea, reducerea administraţiei şi procedurilor adminsitrative ş.a.m.d. nu au apărut foarte des în discursul nostru public. Astea sunt lucruri fundamentale care construiesc identitatea unui partid de dreapta, naţional-liberal”, a spus liberalul.

Ludovic Orban şi-a anunţat, pe 13 februarie, în şedinţa Biroului Politic Naţional al partidului, candidatura la preşedinţia PNL, declarând că îşi doreşte ca formaţiunea din care face parte din 1990 să ajungă forţa politică dominantă în România, PNL să aibă un parteneriat ”onest” şi ”transparent” cu preşedintele Iohannis, iar alegerea liderului formaţiunii să fie făcută de către toţi membrii.

”Mi-am depus candidatura la funcţia de preşedinte al PNL pentru a oferi partidului din care fac parte caracter şi identitate, forţă şi credibilitate. Ca preşedinte al PNL, vreau să fiu garantul unităţii, coeziunii interne a PNL, iar obiectivul meu principal este să transform în bine PNL astfel încât să putem să câştigăm toate competiţiile electorale împotriva PSD. Vreau ca PNL să devină forţa politică dominantă în societatea românească, să reprezinte România dinamică, România civilizată, România oamenilor care trăiesc cinstit pe propriile picioare din munca lor, din afacerea lor, din proprietatea lor, din competenţele şi talentele pe care le au”, a declarat Ludovic Orban.

El a spus că vrea ca PNL să funcţioneze fără amestec din afara partidului, dar că îşi doreşte un parteneriat cu preşedintele Iohannis.

”PNL trebuie să trăiască pe propriile picioare, trebuie să ia deciziile în conformitate cu aşteptările din societate şi în conformitate cu voinţa exprimată de membrii partidului de la bază. În acelaşi timp însă, între PNL şi preşedintele Iohannis va trebui să existe un parteneriat onest, transparent, cinstit care să ajute România să meargă înainte”, a mai spus el citat de news.ro

5 COMMENTS

 1. Lipsa democratiei este in pesede: Chirica si Ivan sunt victimele dictaturii lui dracnea. Bag mana in foc ca Ludovic Orban nu va fi rastignit pentru ca si-a exprimat liber opiniile. Unde ziceti domnule Tudor ca este dictatura la PNL sau in PSD?

   • Dictatura nu exista acolo unde oamenii pot si sunt lasati sa se exprime liber fara a fi sanctionati! Verificati la pesede ce au patit Chirica si Ivan pentru ca s-au exprimat, verificati in istorie in dictaturi ce au patit oamenii care s-au exprimat liber dar nu prin pupincurism prin ode!

   • Frustrati la metru, asta-i viata sunt si ei oameni.
    Domnul Orban, Ludovic Orban (acest J.B. al pnl) ar fi trebuit de multa vreme sa incheie aceasta coabitare cu pdl-istii vopsiti in pnl-isti. Aceasta amestecatura s-a dovedit si se dovedeste contraproductiva pnl-istilor ramasi in partid (care nu prea mai exista). Poate toti pnl-istii cu state vechi in partid faceau bine daca-l urmau pe dl. Tariceanu care dupa parerea mea a ramas un pnl-ist veritabil iar, alde este un caine de paza a democratiei, cel care vegheaza ca partidul din coalitie (najoritar) sa n-o ia pe campii aflat inca in betia victoriei.

 2. Am două(observații de făcut asupra zicerilor acestui circar pe numele lui adevărat ”Cineeeee…este????!!!!”
  .
  1. Ce vrea să (ne) spună el este mesaj populist ca să-și atragă liderii din primării și județe. S-o creadă el că merge câtă vreme majoritatea primăriilor –centru de județ și municipii sunt conduse de pedeliști. Cum s-ar spune el vrea ca ”oamenii de la centru” să fie nominalizați de aceștia:
  Priviți harta cu dispunerea centrelor de putere din teritoriu:
  A . Pe Harta PORTOCALIE – PDL-iști
  Boc la Cluj, Hava la Alba Iulia, Scripcaru la Brașov, Ion Lungu la Suceava, Falcă la Arad, Catalin Flutur la Botosani, Dorin Florea la Târgu-Mureș, Adrian Dobre la Ploiești, Constantin Hogea la Tulcea, Dragoș Chitic la Piatra Neamț
  Notă: nu știu ce se întâmplă cu Mircia Gutău la Rm. Vâlcea, pdl-ist ecologizat, cu un dosar anume ”ratat”, părerea mea, cum vor fi și dosarele lui băsescu, Udrea, Bica, Blaga, Videanu etc
  B. Pe Harta Galbenă – PNL-iști
  Nicolae Robu, Timisoara
  Ion Popa Drobeta Turnu Severin
  Ilie Bolojan, Oradea
  Daniel Drăgușin (PNL fost UNPR)
  .
  Ăsta-i raportul PDL-PNL la victorii pe municipii de județ pe care îl stabileam eu, pe persoană fizică(ce s-o mai dăm cotită): 11/4 adică mai clar pentru ”cine esteeeee….” un procent devastator de doar… 26,6%
  Ăsta a fost, dacă nu deja a cresut între timp, raportul REAL de forte deci de decizii în actualul PN(D)L.
  2. Referitor la PROMOVARE el nu știe elemente ….elementare și anume că pentru Alegeri pentru Parlamentul României, părerea mea (dar cine să-l întrebe?) este nevoie să fie promovați pe Liste, nu BUNI GOSPODARI (așa cum ni s-a tot fluturat lozinca, teoria asta fiind valabilă doar pentru comune, orașe, municipii) astfel încât așa cum spune ”Cineeeee…este????!!!!”, Parlamentul să cuprindă oameni din teritoriu: tractoriști, filatoare, ciobani, strungari, meteorologi și geamgii(asta pentru o mai bună transparență) ci oameni de valoare NAȚIONALĂ adică nu juriști de la Pocreaca, economiști de la vreun PFA din Cuca Măcăii, profesori 5-8 de la Gloduri, și vreun medic rezident de pe la Belciugatele…toată stima pentru meseriile respectiva ca și pentru aceste comune de alfel onorabile, dar totuși….
  Așa că: lozincardul ăsta / facă ce-o vrea / din penelea că/ pe mine m-o bucura

Leave a Reply