Europarlamentarul belgian Guy Verhofstadt, liderul ALDE si unul dintre cei mai carismatici politicieni europeni, a sustinut miercuri un discurs senzational la adresa lui Viktor Orban si a politicii sale. In prezenta autocratului premier maghiar, Verhofstadt a rememorat momentul in care Orban era un tanar politician cu agenda modernizatoare, sprijinit de George Soros, si a evidentiat alunecarea sa spre politici iliberale, antidemocratice. Verhofstadt l-a comparat pe Orban cu Stalin si Brejnev si l-a intrebat daca vrea sa ramana in istorie ca omul care a scapat Ungaria de comunism sau ca un inamic al democratiei.

Miercuri, Parlamentul European a gazduit o dezbatere despre derapajele antidemocratice din Ungaria, dezbatere la care a vorbit si Viktor Orban.

De fata cu Orban si adresandu-i-se direct, Guy Verhofstadt a tinut un discurs pasional despre politica iliberala a premierului maghiar. I-a amintit acestuia ca s-au intalnit pentru prima oara in 1989, comparandu-l pe Viktor Orban de atunci cu Emmanuel Macron.

Europarlamentarul belgian a amendat dur politica anti-democratica a lui Orban si alunecarea lui abrupta spre nationalism si anti-europenism, comparandu-l cu dictatorii sovietici Stalin si Brejnev, si l-a intrebat care e urmatorul pas in Ungaria: “Cat de departe veti merge? Veti arde carti? Veti arde cartile lui Kertesz? Ale lui Konrad? Ale lui Sandor Marai?

Verhofstadt i-a pus in fata lui Orban oglinda realitatii: “UE a devenit membru UE in 2004. Ai semnat, impreuna cu predecesorii tai, pentru valorile UE. Si cunosti foarte bine toate valorile si principiile UE. Ai violat fiecare dintre aceste principii europene, toate aceste principii. Si totusi vrei sa ramai membru al Uniunii Europene. Am mai mult respect pentru euroscepticii care macar spun <<nu-mi place UE, nu-mi plac valorile sale si vreau sa ies din UE>>”.

Verhofstadt a amendat ipocrizia lui Orban, care vrea banii europeni, nu insa si valorile UE: “Dar tu, tu vrei sa continui sa primesti banii UE, dar nu vrei valorile UE. Cum se numeste asta? Nu e un act de mare curaj, si in orice caz nu in linie cu un politician bazat pe principii”.

Finalul discursului, scrie hotnews.ro, a fost aplaudat la scena deschisa de europarlamentari: “Nu e timpul sa te intrebi, in sinea ta, cum vrei sa fii tinut minte? Vrei sa ramai in istorie ca un politician care a eliberat Ungaria de comunism – si ai facut asta -, sau vrei sa fii tinut minte ca un inamic etern al societatii noastre europene democratice? Asta e alegerea pe care trebuie sa o faci acum.

12 COMMENTS

 1. Da,liderul familiei democrat-liberale europene (imi placea inainte sa-i spun ALDE pana sa apara franciza asta de la noi cu tenta nationala cand are un interes in Justitie si europeana cand are interes in zona financiara,exact ca Orban) are mare,mare dreptate,este un om corect si un democrat innascut.Pacat ca PNL a fost scos de Antonescu din aceasta familie si dus acolo unde interesul personal i-a dictat sa o facalasand locul liber pentru niste rude mai sarace ale PSD.

  • Cuuuuum? Cand Orban era cu Soros era bun ?
   Citez:
   “Verhofstadt a rememorat momentul in care Orban era un tanar politician cu agenda modernizatoare, sprijinit de George Soros,”

   Pai zi tataie asa…
   dar desigur Soros nu face jocurile in UE, nu il sprijina pe “europeanul” Macrou prajit pe Merkel, pe Codruzza etc etc. Nuuu e o teorie a conspiratiei pe care niste nebuni o viseaza din senin !

  • Care sunt valorile si principiile UE? Puparea talpilor lui Merkel si a acolitilor sai? UEul ne-a suipat pe noi romanii in fata punandu-l la loc pe Basescu cel demis de popor…Astea sunt valorile UE: obedienta, minciuna, calcarea in picioare a votului popular. Se mai mira birocratii si imbuibatii de la Bruxelles ca popoarele nu mai vor nici un UE.

   • Valorile UE e ce vrea Merkel sfatuita de tezele lui Soros. Probabil o are cu ceva la mana.
    Una din teze este “salvarea” Europei cu un influx de milioane din Orientul Mijlociu. Se cheama forta de munca tanra care v-a ajuta economia UE. Mai mare nebunie ca asta cine a auzit?

 2. Tot acolo cineva s-a exprimat ca daca Orban sa- prezentat de fiecare data la apelul PE, premierul roman n-a facut acest lucru cand a fost chemat…

 3. Eee, lucrat discursul belgianului dar de ce-l scuipă doar pe Orban, de ce nu ne spune și de ce țările din nucleul dur al UE nu tratează Ungaria, ca de altfel și România și toate țările PIIGS ca parteneri, așa cum stipulează tratatul?
  Ironia sorții este că Orban a beneficiat de o bursă Soros în tinerețe. Că Orban s-a sucit, foarte bine. Orban este patriot chiar dacă populația maghiară este la fel de dobitoacă ca cea română. Când a făcut referendum pentru respingerea cotelor de refugiați isteții de ungurași au stat acasă, de parcă era în interesul personal al lui Orban. Așa nefrecventabil cum este, eu ca român, îl admir.

 4. Ce tupeu are Guy Verhofstadt cat casa! Uite cine vorbeste! haha
  Stiri Extreme. ro :

  În scurgerile de pe internet ale Documentelor Fundației SOROS publicate de DCLeaks, europarlamentarul Guy Verhofstadt şeful grupului ALDE dîn Parlamentul European de la Bruxelles, este numit în documentele Fundației SOROS ca fiind “Aliat de Nădejde al lui SOROS”
  Același individ soroşist este cel care publică acum un Raport prin care cere accelerarea şi încheierea rapidă a procesului de Federalizare a Europei şi Dezagregarea statelor Naționale.

  Serios, Orban (Ungaria) a beneficiat de banii europeni?. Dar de forta de munca ieftina (ca la noi) si umplerea pietei Ungariei (sufocata) cu produsele lor cine a beneficiat oare?. Ca in 1989 vestul intra in colaps daca nu era deschiderea pietelor din est pentru ei, nu mai aveau unde dracu’ sa-si vanda produsele. Le vindeau intre ei, pana intrau in criza!. Hai sa ne lase cu ipocrizia lor.

  Marea democratie a lor de fapt masca dictaturii. Dansati cum vrem noi dar ramaneti asa mai sarantoci, tari de mana a 2-a, ca altfel noi nu putem fi bogati.

  Deci Orban a avut o bursa de 3 luni in UK -finantare Soros, poate nu stia atunci ce ii poate pielea si ii bubuie mintea lui Soros si nici influentele malefice in politica si economia statelor. Intre timp s-a lamurit! So?????? care e problema?. Aha, Guy e prieten (ALIAT) cu Soros si UE e in buzunarul lui Soros. Bun, ne-am lamurit cu totii.

  Pe Orban il doare fix in cot de Soros si de “elita” UE sorosista.

 5. Verhofstadt e pățit, răbdarea lui fata de liderii “liberali” din fostul bloc URSSS care îți iau sustinerea (banii sunt doar un aspect al acesteia) si trec, cu sustinere cu tot, la adversar, de noaptea până in dimineața următoare (vezi Crin Antonescu-PNL in 2014) s-a uzat până la urzeală de unde si discursul “incendiar” la adresa lui Orban. Bașca, bietul om are de negociat Brexitul/de înfruntat adversarii cei mai brutali ai ideii de Europa Unită, nu-i de mirare ca retorica i s-a “ascuțit” pe măsura in ultima vreme. Si nu-i de mirare ca PPE-ul, deși l-a pus pe Verhofstadt sa negocieze “pacea” cu Albionul, se revolta, pudic, contra discursului contondent al negociatorului; daca același PPE nu s-ar fi umplut de toti trădătorii, mincinoșii si, până la urma, incapabilii care s-au îngrămădit sa-i cânte osanale coanei Merkel, cat s-a aflat la conducerea Europei, poate ca nici Brexitul nu s-ar fi petrecut. Păstrând proporțiile, e ceea ce se întâmplă si la noi: trădătorii si incapabilii care au umplut “dreapta” românească urlă împotriva “mincinosului” Tariceanu care s-a “rupt” de PNL-ul trecut cu arme si bagaje in băltoaca populară (un partid care-i cuprinde pe Berlusconi si Basescu laolaltă cu Merkel nu poate fi numit altfel) si care, mai ales, refuza sa-si părăsească noii aliați, sa-si schimbe discursul contondent fata de “justitie”, sa se predea, până la urma, idioților, cinicilor si dubioșilor care fac dezastrul politicii (micro si macro) actuale. Oh well.

 6. Saracu Gay..i-a ars lampile si lu asta Sorosi.Ma cum te simti cand ai facut primul miliard din nefericirea omenirii?

Leave a Reply