Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, Bogdan Pandelică, a afirmat miercuri, la Senat, că cel târziu vineri va semna ordinul de încetare a practicilor înşelătoare pentru Raiffeisen ca urmare a constatării faptului că operatorul de servicii financiare utilizează o practică comercială incorectă în raport cu creditele acordate în franci elveţieni.

‘Ordinul se află în procedura de semnare. (…) Vineri, cel târziu, va fi semnat. Ajunge la mine la mapă şi îi dăm drumul către operator. Ordinul prevede eliminarea practicilor comerciale înşelătoare şi aducerea contractelor în faza iniţială cu un nou grafic de rambursare. Acest ordin poate fi contestat de operatorul economic’, a spus Pandelică, la Comisia economică a Senatului.

El a amintit că operatorul Raiffeisen a fost amendat cu 50.000 de lei în acest sens.

‘Practica de a nu informa, în prealabil, consumatorii despre viitoarele costuri ale produsului financiar i-a determinat pe aceştia să ia o decizie pe care altfel nu ar fi luat-o dacă ar fi cunoscut în prealabil nivelul la care dobânda urma să crească, respectiv costurile pe care nu le-au putut preconiza, deşi operatorul financiar bancar cunoştea nivelul dobânzii pe care urma să îl aplice. Operatorul economic trebuie să aducă contractele la momentul anterior practicii, inclusiv prin remiterea unui nou grafic de rambursare cu condiţiile de la momentul semnării acestuia. (…) Operatorul de servicii financiare utilizează o practică comercială incorectă aşa cum e definită conform legii’, a citit Pandelică din procesul verbal aferent amenzii de 50.000 de lei care a precedat ordinul ce va fi emis.

Preşedintele Comisiei economice a Senatului, Daniel Zamfir, a solicitat ANPC să extindă controlul referitor la produsele financiare înşelătoare şi la alte bănci.

‘Raportul ANPC confirmă că Raiffeisen a vândut produse financiare înşelătoare în franci elveţieni. (…) Am solicitat preşedintelui ANPC să extindă acest control la toate băncile care au vândut aceste produse în franci elveţieni, pentru că într-un final practica este foarte asemănătoare. Aştept săptămânile viitoare răspunsul domnului Pandelică la activitatea de control pe care urmează să o întreprindă şi la celelalte bănci care au acordat credite în franci elveţieni. Se confirmă ceea ce spuneam încă de acum doi ani că băncile care au acordat credite în franci elveţieni au vândut produse financiare înşelătoare. Ori, dacă ai vândut produse financiare înşelătoare, trebuie să plăteşti într-un fel’, a spus Zamfir, scrie AGERPRES.

 

Leave a Reply