Surse rusești de pe rețelele de socializare au informat, pe 15.02.2024, că Amiralul Viktor Sokolov a fost demis din funcția de comandant al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN). În locul acestuia a fost numit (probabil interimar) viceamiralul Serghei Pinciuk (Pinchuk), actualul șef de stat major al FRMN și fost comandant al Flotilei din Marea Caspică.

După câte se pare, decizia de înlocuire din funcție a comandantului FRMN a fost luată după o serie de pierderi grele ale flotei, între care nava purtătoare de rachete Ivanovets și nava mare de desant Cezar Kunikov.

Până în acest moment, aproximativ 20% din Flota rusă de la Marea Neagră a fost definitiv distrusă, potrivit analizelor occidentale.

Amiralul Sokolov a fost numit în funcție pe 14 august 2022, înlocuindu-l pe amiralul Igor Osipov, sub conducerea căruia FRMN și-a pierdut nava amiral, respectiv crucișătorul purtător de rachete dirijate ”Moscova”, și nu a reușit să controleze partea de nord-vest a Mării Negre.

Însă, în loc să îmbunătățească lucrurile pentru FRMN, amiralul Sokolov a reușit să piardă și controlul asupra părții de vest și sud-vest a Mării Negre.

În toamna lui 2023, amiralul Viktor Sokolov era anunțat printre victimele atacului ucrainean asupra Sediului Flotei ruse a Mării Negre de la Sevastopol. La câteva zile după atac, Sokolov a apărut într-un interviu unde părea că răspunde unei întrebări referitoare la lovitura cu rachete asupra sediului flotei din Sevastopol. „Flota Mării Negre îndeplinește sarcinile stabilite de comandament cu încredere și cu succes”, suna răspunsul neutru al lui Sokolov. CNN preciza atunci că nu poate verifica data la care a fost efectuat interviul.

Utilizatorii ruși de pe rețelele de socializare speră în găsirea unui candidat potrivit pentru conducerea FRMN, care să corecteze greșelile predecesorilor săi și să găsească soluții pentru ieșirea navelor rusești din golfurile în care “se ascund” în prezent de rachetele și dronele maritime ucrainene.

Între timp, utilizatorul canalului de Telegram “Rybar” a prezentat “filmul” atacului combinat din dimineața zilei de 14 februarie, care s-a soldat cu scufundarea navei de desant Caezar Kunikov a FRMN.

Rybar a confirmat faptul că atacul asupra navei mari de desant a fost precedat de misiuni complexe de cercetare efectuate de forțele NATO și apoi de mai multe raiduri ale dronelor aeriene ucrainene.

La scurt timp după miezul nopții, Forțele Armate ale Ucrainei au direcționat mai multe drone aeriene în direcția Peninsulei Crimeea. Acestea au fost lansate simultan din trei părți: patru din regiunea Odesa, două din direcția Kahovka și încă două din sectorul Orihiv.

Rușii susțin că primele două UAV-uri au fost doborâte la sud de Yalta, iar alte trei, două ore mai târziu, la șase kilometri sud de Feodosia. Toate cele cinci drone au fost interceptate și distruse de avioane de vânătoare rusești de tip Su-30SM. Ultimele drone au fost suprimate de mijloacele de război electronic, în apropiere de Anapa, și au căzut în mare la 12 kilometri distanță de oraș.

Trebuie remarcat faptul că armata ucraineană a lansat lovituri din mai multe direcții, în același timp, pentru a acoperi nu doar vestul Crimeii, ci și estul peninsulei.

În jurul orei 02:00, în Crimeea a fost declanșată alerta amenințării unui atac cu rachete, din cauza lansării unei rachete momeală din vecinătatea poligonului de tragere Alibey.

Schimbarea geografiei loviturilor chiar înainte de începerea atacului asupra navei mari de desant este una curioasă, având în vedere faptul că, în timp ce dronele aeriene ucrainene operau de-a lungul coastei de sud a Crimeii, o dronă americană de cercetare de tip RQ-4B patrula în aer în centrul Mării Negre.

După cum se știe, la ora 06:16, nava mare de desant Caezar Kunikov a fost atacată de șapte drone maritime ale Ucrainei. Două dintre aceste drone au fost distruse cu ajutorul mitralierelor de la bord, dar alte patru au lovit nava. A șaptea dronă a fost lovită de echipajul unui remorcher de salvare rusesc în apropierea locației navei de desant. În acel moment, deja elicopterele FRMN se învârteau în aer, iar echipajul era evacuat de pe navă.

La ora 06:50, nava mare de desant Cezar Kunikov a FRMN s-a scufundat în apropierea localității Alupka din sudul Peninsulei Crimeea (la sud-vest de Yalta), scrie www.defenseromania.ro

Leave a Reply