Apelul depus de muzicianul francez Jean-Michel Jarre şi sora lui, Stephanie, care au contestat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) hotărârile judecătoreşti franceze prin care au fost privaţi de moştenirea tatălui lor, compozitorul Maurice Jarre, a fost respins joi, informează AFP.

“Curtea nu vede (…) niciun motiv pentru a se abate de la raţionamentul instanţelor (franceze) în măsura în care” CEDO “nu a recunoscut niciodată existenţa unui drept general şi necondiţionat al copiilor de a moşteni o parte din bunurile părinţilor lor”, a precizat instanţa europeană în hotărârea sa, pronunţată în unanimitate de cei şapte judecători.

Tribunalele franceze “au verificat ca reclamanţii să nu se afle cumva într-o situaţie de precaritate economică sau de nevoie”, a continuat curtea de la Strasbourg, care a dat dreptate instanţelor franceze.

Acestea din urmă au estimat că Maurice Jarre avea dreptul de a-i dezmoşteni pe Jean-Michel Jarre, în vârstă de 75 de ani, o personalitate a muzicii electronice, şi pe sora lui, Stephanie, în vârstă de 58 de ani.

Stabilit în Statele Unite la mijlocul anilor 1960, câştigător al trei premii Oscar pentru coloanele sonore ale filmelor “Lawrence of Arabia” (1962), “Doctor Zhivago” (1965) şi “A Passage to India” (1984) şi decedat în 2009, Maurice Jarre a lăsat toate bunurile sale ultimei lui soţii, Fui Fong Khong, prin intermediul unui “family trust”, o structură juridică prevăzută de legislaţia californiană – o decizie pe care cei doi reclamanţi au contestat-o, în zadar, în tribunalele franceze.

În dreptul francez, nu poate fi dezmoştenit, teoretic, unul dintre copii, în virtutea principiului “rezervei ereditare”, care nu există însă în dreptul californian.

Însă, în cazul Jarre, Curtea de Casaţie franceză a decis în 2017 că ignorarea acestei “rezerve ereditare” nu este “în sine contrară ordinii publice internaţionale franceze”. Mai exact: potrivit celei mai înalte instanţe din Franţa, “rezerva ereditară” nu este neapărat un principiu ineluctabil. Instanţa a decis că, în acest caz, legea franceză nu poate să prevaleze în faţa legii californiene.

CEDO a constatat că instanţele franceze au “respectat libertatea testamentară a defunctului”, al cărui testament a reflectat o intenţie “continuă şi bine definită” de a permite soţiei sale supravieţuitoare să beneficieze de toate bunurile sale”, fără “intenţie frauduloasă”, scrie Agerpres.

Leave a Reply