Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat luni, în şedinţa de guvern, ”scenele de război” care au avut loc ”uneori” în timpul manifestaţiilor ”vestelor galbene” la sfârşitul săptămânii trecute, mai ales pe Champs-Elysée, a declarat luni purtătorul de cuvânt al guvernului, Benjamin Griveaux, transmite AFP.

”Nu trebuie subestimat impactul asupra spiritelor, atât în Franţa, cât şi în străinătate, cu scene uneori de război pe care multe media le-au transmis din nou în Franţa şi în străinătate”, a declarat Macron, potrivit afirmaţiilor purtătorului de cuvânt.

”Este dificil de explicat că, uneori, anumiţi aleşi sau formatori de opinie pot avea o oarecare complezenţă faţă de aceşti turbulenţi, minoritari – reamintesc acest lucru -, dar totuşi prezenţi”, a adăugat el.

Luni, parchetul din Paris a anunţat că pentru 28 de persoane a fost prelungit arestul preventiv şi că 47 au fost deja prezentate justiţiei din cele 103 reţinute în cursul violenţelor de sâmbătă, ocazionate de a doua zi de mobilizare naţională a ”vestelor galbene”.

Potrivit unei surse judiciare, cei trimişi în faţa tribunalului sunt acuzaţi de ”participare la o adunare formată în vederea comiterii de violenţe sau distrugeri”, unii fiind acuzaţi şi de ”violenţe voluntare împotriva unei persoane depozitare a autorităţii publice”, ”ultraj, rebeliune, ameninţare cu moartea” sau ”posesie de bunuri furate”.

Potrivit unui comunicat publicat luni, a fost creată o ”delegaţie” de opt ”comunicatori oficiali” ai ”vestelor galbene” pentru a iniţia o ”luare de contact serioasă şi necesară” cu autorităţile şi a prezenta o serie de revendicări.

După o consultare a simpatizanţilor pe Facebook, delegaţia adresează ”două propuneri principale” guvernului: ”revizuirea în jos a tuturor taxelor” şi crearea unei ”adunări cetăţeneşti” pentru a dezbate tranziţia ecologică, ”luarea în calcul a vocii cetăţenilor” sau creşterea puterii de cumpărare.

”Unica voinţă a ansamblului acestor propuneri este să fie supuse unui referendum popular”, adaugă textul, publicat cu o zi înaintea unei intervenţii a preşedintelui Macron vizând detalierea şi explicarea unui ”pact social” în vederea tranziţiei ecologice.

”Cerem reprezentanţilor statului şi guvernului să ne primească într-un termen rezonabil. În absenţa unei întâlniri sau a unor propuneri serioase (…), acţiunile vor continua şi se vor întări”, avertizează reprezentanţii protestatarilor.

Întrebat despre această iniţiativă, purtătorul de cuvânt al guvernului a declarat că este ”deschis” dialogului, între anumite limite. ”Dacă propunerile revin la a cere dizolvarea Adunării Naţionale, demisia preşedintelui Republicii (…), mă tem că nu le putem răspunde favorabil”, a reacţionat Griveaux, potrivit Agerpres.

5 COMMENTS

  1. Ma,ce bafta are iohannis asta,Theresa i-a trantit usa in nas, Macron n-are timp ca se dizolva,nu poate s-o scoata pe georgeta la un fois gras ca dau aia cu bolovani,turbulentza mare mon cher!Cum e sa te confrunti cu realitatea?Ala cu pantofii diferiti a inteles ceva in afara de “sciatica” lui?

    • Ce sa vezi, Macron isi gazeaza compatriotii, ii spala cu tunul de apa!
      La noi era nasol cu jandarmii la ei e bine… ce ti-e si cu sorosismul asta la unii muma la altii ciuma.

  2. Pai, sunt minoritari, cel puțin statistic vorbind: 200000 de rebeli la o populație de 70 de milioane nu reprezintă chiar “vocea poporului” iar cei mai violenti dintre aceștia, actorii scenelor de “război”, reduc și mai mult procentul nemulțumitilor. In plus, cauza pentru care se lupta, cea vizibila, e una “meschină” prin comparatie cu cauza “ecologică” opusa de guvern—de altfel, și-au dat seama și câțiva dintre agitatori ca a protesta împotriva unei taxe care reduce pericolul poluării in marile orașe e o dovada de ignoranta, dacă nu de rea voința, sau nepăsare fata de soarta “pedeștrilor”intoxicați fără voia lor cu reziduuri Diesel, așa ca și-au desemnat lideri care sa “dialogheze” cu guvernul pe tema “tranziției” la noile legi anti-poluare. Iar guvernul a zis OK dar dacă dialog înseamnă sa tipati “demisia”, la dracu cu Parlamentul și vrem “adunare cetățenească”, adică dictatura străzii ca la 1790, atunci n-avem ce discuta din pornire; una peste alta, violentele nu au suscitat larga susținere populară scontată de agitatori și acum se cauta o soluție pentru a salva fatza miscarii, ca nimeni nu poate spune “noi luptam pentru poluare”, pentru gazele de eșapament care intoxica “civilii” și accesul “democratic” la mașinile de lux care poluează aerul copilașilor noștri, distrug planeta etc. Adevarata frustrare a francezilor se adresează legilor care favorizează “bogatii”, taxelor daramatoare care afectează omul de rând, codului muncii care reduce sindicatele la neființa, tot ce reprezintă reformele lui Macron, in speța. Agitatorii, însă, au ales pretextul cu taxa pe carburanți sperând ca tot șoferul—toată lumea merge cu mașina— sa se simtă atins la buzunar și sa dea la cap cu cricul guvernului care a pus taxa pe ei; nenorocirea e ca francezul nu pornește la lupta, in masa, fără o ideologie clară și nici fără lideri articulați care sa inflacareze “masa” cu discursurile lor ideologice. Dacă mai punem peste asta și faptul ca vestele galbene au anulat efectul miscarii anti-violenta împotriva femeilor ( #noustoutes)—mesajele liderilor femei, citate de toată presa,erau cât se poate de furioase la adresa “vestelor”amatoare de război—înțelegem exact afirmatia lui Macron cu privire la “minoritarii” care au provocat “războaiele de strada” de sâmbătă trecută. Lucrul cel mai caraghios e ca Johannis Geaca Roșie se afla in vizita la Vestele galbene—sper sa nu-l apuce entuziasmul și sa andoseze veșmântul rebelilor ca sa facă poze cu “mulțimile” Parisului!

  3. Parca am mai vazut “filmul” asta pe aici pe malurile Dambovitei, alte cauze, aceleasi apucaturi.
    Tare mi-ar placea sa vad toti conducatorii auto si nu numai iesind in strada la toate majorarile carburantilor sau la alte scumpiri.

Leave a Reply