Liderul grupului parlamentar al minoritatilor nationale din Parlamentul Romaniei, deputatul Varujan Pambuccian a rabufnit in timpul unei sedinte a Biroului Permanent de luni 20 aprilie a.c. in legatura cu recomandarile din afara tarii privind “codul de conduita al parlamentarilor”.

Iata transcriptul din sedinta Biroului Permanent:

Punct de vedere al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi privitor la scrisoarea domnului Robert Marius Cazanciuc, ministrul justiţiei, referitoare la recomandările cuprinse în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV)

Domnul Niculae Mircovici:

Domnule preşedinte, noi avem de răspuns la patru puncte: 3, 5, 7 şi 9 şi v-aş propune ca la pct.3, acolo unde se prezintă stadiul legislativ, ultima afirmaţie este pe 2.12.2014 – Birourile permanente au aprobat prelungirea termenului de depunere a raportului până pe 2.02.2015. Acum suntem în aprilie 2015 şi ar trebui cel puţin o frază că urmează ca Birourile permanente să stabilească un nou termen pentru raport, pentru că altfel şi presa şi toată lumea va întreba despre ce este vorba. Eventual să se intervină la comisie pentru a solicita un nou termen pentru realizarea acestui cod de conduită a parlamentarilor. Întrebarea este de la MCV.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Spuneţi-mi pagina, vă rog.

Domnul Niculae Mircovici:

Începe recomandarea nr.3 la pag.1 şi la pag.3 – la stadiul legislativ – în a doua treime a paginii, dă, începând de la 1 aprilie 2014, stadiul legislativ. Ultima este până pe 2 februarie 2015. Pe 2.12 s-a hotărât că termenul de depunere a raportului va fi 2.02.2015. Şi să solicităm comisiei respective, Biroul permanent – mă rog, Biroul permanent reunit ar trebui să solicite treaba asta, dar noi avem răspunsul acesta de dat acum şi nu cade bine – să solicităm comisiei să stabilească un termen până la care să depună raportul pentru codul de conduită al parlamentarilor. Aceasta ar fi propunerea mea. Codul de conduită se referă la independenţa sistemului judiciar, respectarea independenţei sistemului judiciar de către parlamentari.

Domnul Varujan Pambuccian:

Nu ştiu, pe cuvânt, sunt lucruri care deja frizează ridicolul. Aici, cred că ne batem singuri cuie fără să ne ceară nimeni; văd că este o chestie străbună, veche, dar nu mai zic nimic.

Respectarea sistemului judiciar de drept dintr-o ţară este o datorie a fiecărui cetăţean al acelei ţări, pentru că de aceea un anumit teritoriu cu o anumită populaţie pe el îşi spune „ţară”. Nu ştiu, dacă începem să băgăm fraze de genul acesta, ce o să creadă oamenii aceştia? Că noi suntem ce? Un trib din Amazon? Pentru că văd că spre asta tindem singuri, aşa, zicând noi despre noi lucruri care n-au sens. Dar, mă rog, cum vreţi.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog, domnule Mate.

Domnul Mate Andras-Levente:

Aici l-aş completa pe distinsul meu coleg. În primul rând, un stat are şi o suveranitate.

Domnul Varujan Pambuccian:

De asta nu mai vorbesc.

Domnul Mate Andras-Levente:

Iar suveranitatea se exercită prin Parlament. Iar cu aceste formulări, dacă din punct de vedere juridic analizăm aceste formulări, se aduce atingere suveranităţii statului. Eu nu cred că statul român vrea să renunţe la suveranitate. Şi probabil că greşim şi noi pe ici-pe acolo, dar tare m-aş interesa – şi cred că am să semnez eu un act să văd ce spun colegii noştri din Cameră – ne-ar trebui un studiu comparativ cam câte parlamente şi-au adoptat acest, cum să spun, cod de conduită al parlamentarilor, ca să nu greşim, să avem aceleaşi drepturi şi obligaţii pe care le are, de exemplu, parlamentarul din Parlamentul Federal al Germaniei sau din Austria sau ştiu eu din care ţară şi atunci vom fi şi noi într-adevăr la aceleaşi standarde.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog.

Domnul Ludovic Orban:

Cine s-a angajat în acest sens? Pentru că eu mă îndoiesc că ne-a cerut Comisia Europeană în cadrul MCV-ului să facem noi Cod de conduită a parlamentarului. Astfel, cine s-a angajat să elaboreze un Cod de conduită a parlamentarului? Este o întrebare extrem de serioasă.

Deci noi avem Statutul deputaţilor şi senatorilor, avem Regulamentele celor două Camere. Nu cred, sincer, că există vreo ţară din Europa, eu nu am auzit, în care să mai ai şi un Cod de conduită, care să spună ce?! Să nu exprimi nici o opinie legată de justiţie sau de puterea executivă, sau despre guvern?!

Este interesant de aflat cine a introdus această temă în obligaţiile noastre, pentru că eu sunt convins că în nici un caz Comisia Europeană nu a iniţiat o astfel de solicitare către România.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog.

Domnul Niculae Mircovici:

Domnule preşedinte, dacă aş fi unul neinteresat politic, eu aş spune foarte clar că nu este normal ca Parlamentul să fie cârpa de şters praf a nimănui. Constituţia prevede că este organul reprezentativ suprem al poporului român. Dar avem o întrebare nu din partea altcuiva ci din partea ministrului justiţiei, care se referă şi citează în această întrebare recomandarea numărul 3 a Comisiei Europene, şi recomandarea numărul 3 sună aşa: „Să se asigure că în Codul de conduită a parlamentarilor sunt incluse dispoziţii care să garanteze respectarea independenţei sistemului judiciar de către parlamentari şi în cadrul procesului parlamentar.”

Recomandarea numărul 4, care este legată de recomandarea numărul 3: „În cadrul discuţiilor privind Constituţia să se menţină în centrul dezbaterii preocuparea pentru asigurarea independenţei justiţiei şi a rolului acesteia în contextul echilibrului puterilor în stat.”

La această întrebare trebuie să răspundă Biroul permanent.

Comisia juridică ne-a dat ceea ce s-a aprobat în Birourile permanente reunite. Pentru că aţi întrebat cine a iniţiat – nu ştiu cine a iniţiat, dar în Birourile permanente reunite în 1 aprilie 2014 s-a stabilit întocmirea acestui Cod de conduită şi el să fie trimis pentru raport la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a Camerei, la Comisia juridică, de numiri, imunităţi şi validări a Senatului şi la Comisia permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind Statutul senatorilor şi deputaţilor. Termenul de depunere a raportului era 16 septembrie. Acestea au hotărât pe data de 16 septembrie să prelungească termenul până în 14 noiembrie, iar în 14 noiembrie s-a hotărât să fie prelungit termenul până în 2 decembrie, şi ne-am oprit aici.

Problema este că nu cred că este bine să ne asumăm răspunderea să trimitem sub forma aceasta răspunsul. În momentul de faţă vor întreba ziariştii: „Pe 2 decembrie ar fi trebuit să fie gata raportul. Raportul nu este gata. Ce aţi hotărât?”

Cum răspundem la această întrebare?

Şi mi s-a părut normal ca Biroul permanent să întrebe comisia respectivă sau să ceară Birourilor permanente reunite să ceară acestei comisii să lămurească problema – de ce nu a fost realizat raportul sau dacă propune un alt termen pentru raport, pentru că noi ne-am angajat, şi nu altcineva, şi atunci când spun „noi” spun decizia Birourilor permanente reunite, să rezolve problema acestui Cod de conduită a parlamentarilor.

Una spunem în public şi în zona publică şi altceva discutăm aici, în Biroul permanent.

Domnul Mate Andras-Levente:

Dacă îmi permiteţi, am o rugăminte: eu sunt membru şi în Comisia juridică, dar anul acesta pe acest ministru nu l-am văzut nici măcar trecând aşa, din întâmplare, pe la Comisia juridică.

Haideţi să îl invităm, pentru că în primul rând Parlamentul este cel care ia decizii despre tot ceea ce înseamnă proiecte de legi. Astfel, să vină domnul ministru aici, să ne explice teoria dumnealui – ce vrea, ce nu vrea şi cum vrea, ca să ştim şi noi paşii pe care îi va face Parlamentul şi, normal, să nu îngreunăm această situaţie a MCV-ului. Dar să vină măcar, pentru că la televizor l-am văzut, şi într-adevăr, aşa cum a spus şi colegul meu, nu ştiu ce are partea aceasta cu partea cealaltă.

Despre Varujan Pambuccian :

http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=277&cam=2&leg=2012

21 COMMENTS

 1. Cat timp Romania este o Republica din Africa centrala, normal ca voi, parlamentarii sunteti un trib. Sau aveti impresia ca sunteti altceva ? Ce ati facut voi pentru poporul asta, ca sa fiti considerati altfel ?

  • Cat timp “AMAZON” se afla in AMERICA DE SUD, parlamentarii nu pot fi “un trib din Africa centrala”, pe cale de consecinta!
   Apropo, cat estimezi timpul…!? Nu a “fost luata inapoi”!? Incluzi si perioada de 10 ani (basista)!?

   • Am scris eu undeva ceva despre Amazon ? Nu lega mesajul unui component de trib cu ceea ce scriu eu. El a zis ceva, eu am zis ceva. Personal, consider ca Romania este o tara din Africa centrala si am voie sa consider ce vreau. Nu trebuie sa iau de bun tot ce zic unii si altii, pentru ca nu sunt sperant ca unii si ca altii.

   • Ma doare fix undeva daca a fost luata inapoi sau nu, pentru ca nu ai ce sa vrei inapoi. Romania nu exista. Doar lozinci pentru prostit prostii. Iar in Romania si in afara ei fiind multi si desi, au impresia ca au luat nimicul inapoi. Foarte bine. Sa fie fericiti si sa traiasca bine in continuare asa cum le-a urat Basescu lor mult iubit. Sper sa vina austeritatea cat mai repede, pentru ca sperantilor li s-a urat cu binele in 2 ani de zile. Nu sunt obisnuiti cu el.

   • sunt inclusi in cei 10 ani cred ca si cei 3 ani cand Basescu a avut guvern dar nu a avut majoritate in parlament! deci 7 din 10 a avut majoritate pesedeul cu peneleul

  • Raspuns: mai rau ca un trib. Tribul ala din Amazon e stapan pe jungla lui acolo. Tara noastra nu ne mai apartine: a fost furata, retrocedata si umilita zilnic de ambasadori din vest. Nici pe vremea comunistilor n-am fost atat de condusi din afara. O spun sincer: tara era democratica inainte de a intra in UE. Inainte de intrarea in UE nu ne impunea nimeni presedintele. Presedintii se succedau la putere. Dupa intrarea in UE nu mai putem demite un presedinte prin vot popular ci el a ramas la putere contra votului popular pentru ca asa a vrut vestul…

 2. Da , sunteti niste carpe ! Prosti fricosi si hoti ! Vai mama voastra si de tara asta ca a dat napasta peste ea sa aiba asemenea parlamentari !

  • La cine te referi ca INCA nu sunt toti,prin Parlamentul ala,la unanimitate,cum urmaresc unii sa il aranjeze pentru viitor.Atunci sa vezi “NAPASTA”.O sa platesti si taxa de iesire din casa,dar si taxa de intrare inapoi.

 3. Bă nesimţiţilor!(poate nu toţi) ceea ce aţi creat în timpul celor 25 de ani de ciolan supt pe jilţul pomenilor bugetare, ca cerşetori de voturi şi milogi cu gura mare în urlet răsunător că trebuie să sugeţi şi voi ciolanul chiar dacă nu aţi fost votaţi de popor/scursurile de pe listele impuse la vot alegătorilor, trăim şi noi tot din cauza voastră capuri seci goale de conţinut” Mă tem că de aţi avea tărîţe în cap ar muri porcii la micul dejun, sau, dacă aţi avea capul înşurubat de gît, la vînturile actuale aţi fi doar nişte sperietori uscate în timp.
  Nu am fost şi nu suntem un trib, voi sunteţi trib de mincinoşi, de escroci, de puturoşi, de leneşi şi de milogi cerşetori de voturi pînă ajungeţi în funcţii şi apoi…potopul după voi! Materia de bază impusă de tribul vostru este: nedemnitatea, dezonoarea, hoţia şi nu numai!

  • Alooo trezirea,acum nu se povesteste despre dracii lui Danila Prepeleac ci este chestia aia cu Lupul care vrea sa o haleasca pe Scufita,iar tu, in loc sa te iei de Lup,dai cu parul in Scufita.Mamaie,te-am luat ca la Prescolara,poate te prinzi si tu despre ce se mai discuta pe aici.

 4. acesti ,,domni ” parlamentari care sunt acolo ca sa-si faca legi si sa-si usureze viata lor nu a noastra se simt mici cand primesc fie chiar si sfaturi de la altii mai sus de ei .si Pambuccian crede ca el este cu ceva mai sus ,sau vrea sa ne arate ca stie ce este un trib sau unde este Amazonul ?destepti foc dar numai in interesul lor .Cat despre geanta de crocidil de 100mii de dolari ,mi-a placut cand a intrebat-o pa Udrea o jurnalista daca nu i-a fost rusine sa-si cumpere asa ceva cand tara era in asa zisa criza si ei strangeau oamenii de gat sa le ia ultimul banut .Daca o amarata de barza a beneficiat de sprijinul guvernului pentru o locuinta ca-n Primaverii acolo in Arges ,pai bariera din Fetesti cu ce ar fi mai prejos?ea nu merita atentie?

  • Pai nu se intelege ce te perpeleste.Faptul ca parlamentarii “se simt mici” sau ca mai se gaseste cate unu care nu vrea el sa fie mic si ca-i Pambuccian asta care nu iti place tie.

 5. cata ipocrizie – cand Varujan Pambuccian ii asigura lui Basescu cu slugarnicie o majoritate de strânsură pentru guvernele Boc prin care Presedintele încălecase Parlamentul “Suveran” … era bine ????!!!
  Normal ca acest tratament se datoreaza calitatii proaste a parlamentarilor care au acceptat orbeste taierile de salarii si jauful din economie , republica procurorilor securisti basisti …etc

  • Pai acum este vorba despre altceva in propozitie,nu de Parlamentul lui Boc sau Poc.”Normal” ca ce ?Vrei sa nu zica nimeni nimic impotriva unui “Cod de Conduita” impus,sau ce?

 6. Da ,da,da….un trib de papagali vorbitori ,va jumule DNA-ul penele,nu sunteti capabil sa dati cu ei de pamaint. De ce dracului sunteti acolo? plecati si lasati papagali procurori sa conduca marea adunare nationala de jupuitori.

  • ai vrea sa desfiinteze DNA ca sa poata fura fara oprelisti cei 580 de hoti din Parlament? prosti sunteti ca napul

   • Cand ai dreptate, ai dreptate.Cum sa se desfiinteze DNA-ul,tocmai acum cand sunt de dibuit o gramada de corupti ascunsi in “dreapta aia unita”,plus Basoi si pmpoama lor.Trebuie doar renovata “matura” si bagat sange proaspat in instalatie.Si in paralel, trebuie dibuiti si corupatorii evazionisti,caci spaga coruptului este doar o mica parte din paguba facuta de corupator.Si la cate casoaie au unii, trebuie vazut si ce impozite au platit ei,ca doar nu le-au facut pe nasturi.

Leave a Reply