Un parlamentar roman, care a incasat zeci, poate sute de mii de euro de la statul roman de 17 ani, jigneste grav poporul roman. Am cunoscut lipoveni, oameni infinit mai decenti si mai respectabili decat e acest Miron Ignat.

Cotidianul Adevarul dezvaluie ca intr-un interviu acordat agenţiei ruse de presă TASS, deputatul Miron Ignat, ales din partea comunităţii ruşilor lipoveni din România, susţine că poporul român are o igienă precară, că lipovenii ar fi fost persecutaţi de români de-a lungul istoriei, inclusiv la ultimul recensământ, şi doreşte ca ţara noastră să-şi întărească relaţiile cu Rusia, în ciuda sancţiunilor internaţionale impuse Moscovei.

Deputatul Miron Ignat, reprezentantul comunităţii ruşilor lipoveni în Parlament, a acordat, săptămâna trecută, un interviu amplu agenţiei de presă ruse TASS despre situaţia minorităţii pe care o reprezintă la nivel politic. Deputatul nu s-a sfiit să facă remarci dure cu privire la igiena poporului român comparativ cu cea a lipovenilor, la relaţia minorităţii lipovene cu autorităţile române, acuzând România de discriminare în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar şi în prezent.

Acesta a îndemnat la o cooperare cu Moscova, în ciuda sancţiunilor economice internaţionale la care Bucureştiul a aderat. „În satele lipovene nu este nicio curte fără baie“

Interviul începe pe un ton calm, cu o întrebare din partea jurnalistului TASS despre originea cuvântului „lipovean”, ca apoi să ia o turnură bruscă înspre acuzaţii şi etichetări la adresa românilor ca popor şi a statului.

La întrebarea reporterului despre viaţa lipovenilor din România, deputatul Miron Ignat răspunde:  „Românii ne invidiază. Doar lipovenii sunt muncitori. La noi, casele sunt frumoase, peste tot este curat, satele sunt îngrijite. În satele lipovene nu este nicio curte fără baie, pe când românii se spală în troacă.”

Deputatul continuă şi se lansează în acuzaţii grave la adresa autorităţilor române din perioada interbelică şi mai ales din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. „Când eram mic, în satul meu erau doar 5-6 familii de români – poliţistul, directorul şcolii şi încă câţiva. În sat nu se vorbea limba română, numai dacă era nevoie să vorbim ceva cu poliţistul. Părinţii mi-au spus că, pe timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, lipovenii erau trataţi rău şi consideraţi spioni sovietici. După două săptămâni de la 22 iunie 1941, când Germania şi România au atacat URSS, locuitorii satelor de la frontieră au fugit în interiorul ţării şi au putut reveni abia după jumătate de an. Satul meu era înconjurat de jandarmi, apoi cordonul (n.r.- de jandarmi) l-au înlăturat, dar aceştia au rămas în sat”.

Miron Ignat consideră că statul român discriminează în continuare lipovenii şi susţine că, la ultimul recensământ, numerele au fost intenţionat înregistrate greşit. „Conform datelor noastre, sunt circa 107-110 mii de lipoveni în România, dar datele oficiale susţin că sunt doar 37 de mii. De ce? Pentru că Guvernul subestimează intenţionat numărul minorităţilor naţionale. Mulţi lipoveni mi s-au plâns că în timpul recensământului au fost convinşi să se declare români. L-am contactat pe prefect, iar acesta şi-a cerut scuze, dar cam atât”, a declarat Ignat pentru TASS.

Deputatul termină interviul cu un îndemn pentru România şi Rusia să-şi întărească relaţiile, în ciuda sancţiunilor economice impuse de comunitatea internaţională şi la care ţara noastră a aderat. „Acum cinci-şase ani, Parlamentul României era dominat de oameni cu viziuni pro-occidentale, dar acum situaţia s-a schimbat. Nu mai predomină un sentiment anti-rus şi mulţi spun că ar trebui să fim prieteni cu Rusia, pentru că e un vecin bun. Trebuie să avem schimburi economice şi avem nevoie de relaţii bune, de prietenie.”

Contactat de ziarul „Adevărul”, Miron Ignat nu a negat afirmaţiile din timpul interviului. „Du-te într-un sat românesc din Dobrogea şi vezi dacă au baie şi du-te într-un sat lipovenesc. Orice locuinţă are baie”, după care a închis telefonul şi a refuzat să mai răspundă.

„Sunt fabulaţii, evident“ Stelian Tănase, istoric şi specialist în perioada comunistă, se arată cel puţin sceptic în ceea ce priveşte declaraţiile lui Miron Ignat legate de persecutarea minorităţii lipovene. „În anii ’20-’30, pe acolo (n.r.- Dobrogea) era o rută importantă a comuniştilor români prin care comunicau cu COMINTERN-ul (n.r.- Internaţionala Comunistă). Din acest motiv a existat o atenţie a serviciilor secrete române faţă de comunitatea lipovenilor, dar nu poate fi vorba de persecuţie sau abuzuri. Acesta sunt fabulaţii, evident.”

Reacţia parlamentarilor Varujan Pambuccian, liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, s-a arătat surprins de declaraţia colegului său şi s-a delimitat clar de afirmaţiile acestuia. „Este o prostie şi o afirmaţie jignitoare pe care a spus-o în nume propriu şi nu are nicio legătură cu grupul nostru”, a declarat liderul minorităţilor naţionale pentru „Adevărul”.

22 COMMENTS

 1. Eu stiu ca daca te duci in Rusia, in orice sat e un ceas furat din Romania si minimum un bunic fost soldat-violator.
  Acu ca noi nu avem cada de baie in fiecare casa din sat, nah, asta e. Degeaba ai cada de spalat daca spalatura e mai mult interna, cu alcool, zic.
  Stiu ca comunitatea lipiveana e f cumoscuta drept o mare consumatoare de ceai de rostopasca ;p
  Bineinteles ca comunitatea e de vina pt declaratiile lui Putzovski. Ca daca acum zice de-astea, va dati seama ce era la gura lui in campania electorala! Si l-au ales, deci…
  Apropos: cazile alea ce baie nu cresc in copacul cu contrabanda cu mamaliga, deobicei cresc in copacul cu nisetru. Prietenii stiu de ce.

 2. Minat de obsesiile tale binecunoscute, si pe care vad ca nu le mai poti in niciun fel controla, nu faci decit sa-i dai dreptate lipoveanului. Daca o tii tot asa, o sa incepi sa faci deservicii serioase Romaniei.

 3. O fi si nenea asta unul alimentat cu “stiri” de la agentia de stiri ruseasca Sputnik cea care si-a intins tentaculele pana in parlamentul Romaniei,chiar si la oameni mai tineri si presupusi cu mai multa carte.Discursul asta repetat pana la obsesie cu “sa ne apropiem mai mult de rusi” “abuzurile care nu mai inceteaza” “americanii sa inteleaga ca nu suntem colonia lor” le auzim apropape zilnic la tv…Singura noutate a lipoveanului e cea cu spalatul in troaca.Vara cand esti in autobuz la 40 grade afara si nu mai suporti mirosurile parca ti-ar conveni ca in fiecare statie RATB sa existe ceva,orice,unde cei care vor urca sa fie selectati sa faca si-un dus pana sa vina masina.

 4. Pe mine personal mă îngrijorează observaţia că parlamentul este actualmente dominat de pro-ruşi așa cum bine s-a subliniat în interviu. Cine, unde şi cât se spală este un aspect care ţine de cultura fiecărei comunităţi. Este evident că statistic noi românii suntem cei mai mici consumatori de săpun şi pastă de dinţi din Europa dar asta ni se trage de la votanţii PSD care urăsc visceral orice alt miros decât cel de jeg.

 5. Ne cam deranjează anumite adevăruri. Păi omul are dreptate: românii put. Întrebați orice străin(ă) care intră în contact cu români. Apoi, de ce e rău să avem relații mai bune cu Rusia, e mai bine să fim în conflict cu ei?

  • Sorine, inca n-ai inteles? Daca vede stapinul ca muscam din tot ce e rusesc, poate se simte si el, si scapa vreo atentie, ceva…;
   Sigur, daca americanii ar fi cam de doua ori mai destepti decit sint, ar intelege ca unul ca Radu Tudor le face mai mult deservicii decit servicii, dar asta e problema lor …

 6. Astept de graba din partea dlui deputat o deszmintire. Mi se par fabulatii si toate sunt de o incoerenta crasa. Traim intr-o tara libera iar, dl deputat e liber sa dea interviuri cui doreste. Daca a dat interviu pentru TASS nu trebuie “impuscat”.

 7. Am auzit de crimele sovietice de la Fantana Alba nu am auzit de discriminari.Am fost in Delta dar acolo nimeni nu are baie rar case cu dus in curte cu apa de ploaie ca la tara,ce la tara e baie in casa?Apoi zic hai sa vb cu un lipovean da era ucrainian roman si mi-a zis ca nu se impaca cu lipovenii ca sunt rai si nu se inteleg la balta si ca-i fira .Asta a zis asta zic.Deci e putintel pe invers .Nu stiu sa fi existat dispute vreodata cu lipovenii dai incolo de hunguri…

 8. Sa-i spuna cineva stimabilului economist agricol ca 50% din populatie nici macar nu sta la sat… Deci cat de inteligent sa fie sa generalizeze la nivelul intregii populatii ce o fi vazut el prin cine stie ce catune… Aici e nevoie de o reactie mult mai dura la nivelul grupului sau. Si ar trebui sa se sesizeze si consiliul ala anti-discriminare pentru ca afirmatiile lui sunt evident xenofobe.

 9. http://ziaruldetulcea.ro/scandal-rusii-lipoveni-s-aud-saturat-de-dictatorul-miron-ignat/
  Aici scrie cine este si pe cine reprezinta acest domn.
  In Romania nu exista o comunitate a lipovenilor.
  In 1975 Ceausescu personal a intervenit la Brejnev, pentru ca rusii sa ii lase in pace pe lipoveni.
  Multi lipoveni nu stiu ce sa intamplat in 1652 si ulterior acestui an in relatia cu rusii.Cred ca lipovenilor le pare rau despre provocarea lansata.
  Ne cerem scuze noi lipoveni pentru acest domn Miron Ignat si in numele buneilor nostri va multumim ca ne-ati primit pe acest pamant, loc unde am intemeiat familii ata lipovenesti, cat si mixte.

 10. https://articolpirati.wordpress.com
  Aici cititi cine este tatal, respectiv bunelul actualului presedinte al CRL.
  Multa lume nu stie cine sunt reprezentantii nostri, dar sunt sigur ca noi, simpli oameni stim sa fim prieteni cu toti, stim sa facem o ciorba buna de peste, stim sa bem un vin bun, stim sa dansam..
  Va iubim pe toti oriunde ati fi!

Leave a Reply