Pentagonul trimite în România mii de militari ai unităților de elită din Armata SUA
Potrivit publicatiei Pentagonului, Stars and Stripes, Armata SUA va trimite o brigadă de infanterie în Europa de Est în lunile următoare, ceea ce înseamnă că Pentagonul își menține o prezență mai mare a forței stabilite după invazia Rusiei asupra Ucrainei în 2022.
Echipa de luptă a Brigăzii 3 Infanterie din Divizia 101 Aeropurtată de la Fort Campbell, Ky., va desfășura 3.400 de soldați pentru a înlocui echipa de luptă a Brigăzii 1 de Infanterie a Diviziei în această toamnă.
Unitățile vor acționa, în principal, în locații din România, dar vor desfășura și misiuni care se întind până în Nordul Înalt al NATO, a declarat col. Martin O’Donnell, purtătorul de cuvânt al Armatei SUA pentru Europa și Africa.
În plus, aproximativ 200 de militari de la Cartierul General al Diviziei 82 Aeropurtate de la Fort Liberty, N.C., vor înlocui un Cartier General al Diviziei a 10-a Munte care operează în afara României.
„Desfășurarile sunt înlocuiri de unități 1-1 și nu vor schimba poziția generală a forțelor americane în regiune”, au spus sursele.
Generalul-maior Brett Sylvia, Comandantul Diviziei 101 Aeropurtate, a declarat că misiunea de întărire a Flancului Estic al NATO „rămâne vitală pentru menținerea securității pe continentul european”.
Al 3-lea BCT va efectua manevre de-a lungul Flancului Estic al NATO, în exerciții cu alte unități americane și aliate.
Infanteriștii și Cartierul General al diviziei care îi supervizează oferă Armatei SUA din Europa și Africa (US Army Europe and Africa) o prezență mai mare în sud-estul Europei și în regiunea extinsă a Mării Negre.
Alte unități prezente pe bază de rotație în Europa sunt concentrate mai mult în Nord, Polonia servind ca centru operațional principal pentru o brigadă blindată și diferite elemente de Cartier General.
SUA au aproximativ 100.000 de soldați în Europa, față de aproximativ 80.000 care operau pe continent, înainte de războiul declanșat de Rusia în Ucraina, în februarie 2022.
#Romania
#SUA
#NATO