Armata cu cel mai mare buget din lume si-a publicat cifrele pentru anul urmator. Pentagonul a dezvăluit bugetul apararii SUA propus – de 842 de miliarde de dolari – pentru anul fiscal 2024, solicitând Congresului cel mai mare buget al său vreodată. Bugetul pune accent pe achizitionarea de noi tehnologii pentru a contracara avansul militar al Armatei Chinei și creșterea producției de muniții, epuizate parțial de războiul în curs din Ucraina.

Bugetul a fost modelat de Strategia Națională de Apărare 2022 a Pentagonului, care a definit China drept principala provocare la securitatea națională și a etichetat Rusia drept o amenințare mai mică, a declarat Kathleen Hicks, Secretarul Adjunct al apărării. Hicks a remarcat că propunerea de buget pentru 2024 a fost influențată de războiul Rusiei din Ucraina care dureaza de un an, deși s-a concentrat mai mult pe descurajarea capabilităților chineze.

Un alt domeniu în care oficialii Pentagonului au dat prioritate Chinei față de Rusia a fost inițiativele de descurajare din Europa și Pacific.

În timp ce Pentagonul a finanțat Inițiativa Europeană de Descurajare (EDI) la scurt timp după ce Rusia a anexat ilegal Crimeea de la Ucraina în 2014, efortul pentru securizarea Pacificului a fost lansat cu doar trei ani în urmă.

Propunerea de buget pentru 2024 cere aproximativ 3,6 miliarde de dolari pentru ERI, care sprijină eforturile SUA de a susține NATO împotriva agresiunii ruse pe continent.

Bugetul propune aproximativ 9,1 miliarde de dolari pentru PRI, o creștere de 40% a finanțării pentru descurajare din Pacific, începând cu 2023.

Cele 9,1 miliarde de dolari includ noi apărări pentru Guam și Hawaii, noi sisteme de avertizare împotriva rachetelor și construcția de structuri întărite în regiune.

Fortele Terestre ar primi aproximativ 185,3 miliarde de dolari în anul fiscal 2024.

Fortele Navale ar primi 202,6 miliarde de dolari.

Infanteria Marina ar primi aproximativ 53,2 miliarde de dolari.

Forțele Aeriene ar primi aproximativ 185,1 miliarde de dolari.

Forțele Spațiale ar primi aproximativ 30 de miliarde de dolari.

China are un buget de 230 miliarde de dolari anual.

Rusia are un buget de 84 miliarde de dolari anual.

Impreuna, China si Rusia nu aloca nici jumatate din bugetul apararii SUA.

Leave a Reply