Secretarul American al Apărării, Lloyd Austin, a Moscovei ca avioanele sale să acţioneze într-o “manieră sigură şi profesionistă” şi a plasat prăbuşirea cu o zi înainte în Marea Neagră a unei drone americane în contextul unor acţiuni “agresive” ale piloţilor ruşi, transmite AFP.

Acest episod periculos vine în contextul unor acţiuni agresive, riscante şi periculoase ale piloţilor ruşi în spaţiul aerian internaţional“, a afirmat Lloyd Austin, la începutul unei reuniuni a ţărilor care susţin Ucraina în lupta sa împotriva invaziei ruseşti.

El a asigurat că aeronavele Statelor Unite vor continua să zboare şi să opereze peste tot unde dreptul internaţional permite. “Şi este responsabilitatea Rusiei să-şi opereze avioanele militare într-o manieră sigură şi profesionistă”, a adăugat oficialul american.

SUA au acuzat marţi forţele aeriene ruse că au “interceptat şi lovit” o dronă americană Reaper deasupra Mării Negre şi i-au provocat prăbuşirea.

Rusia a dezminţit aceste acuzaţii, recunoscând doar că două dintre avioanele sale de vânătoare au interceptat o dronă americană care a fost detectată “în zona peninsulei Crimeea” şi care avansa “în direcţia” frontierelor Rusiei, scrie tvr.ro

Invadarea Ucrainei de către Rusia a reaprins temerile legate de o confruntare directă între Rusia şi NATO, care furnizează armament Kievului pentru a-l ajuta să se apere.

Pentagonul utilizează drone Reaper pentru a efectua operaţiuni de supraveghere şi este de mai mult timp activ în Marea Neagră pentru a monitoriza forţele navale ruseşti.

Leave a Reply