Proiectul OUG promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la 5 ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale. Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.
Proiectul a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiţiei.
Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a declarat, miercuri, că proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului de procedură penală nu au fost discutate nici cu instanţele, nici cu asociaţiile magistraţilor, precizând că în cursul dimineţii i-au fost trimise pe email cele două proiecte, fiind cerut un punct de vedere până în 23 ianuarie.
Întrebată dacă găseşte oportună graţierea, Cristina Tarcea a spus că un astfel de act normativ nu trebuie aprobat fără o “prealabilă consultare”.
“Am mai spus şi cu altă ocazie, amnistia şi graţierea sunt instituţii prevăzute de legislaţia penală, dar asemenea proiecte de lege nu trebuie aprobate fără o prealabilă consultare. Nu am apucat să lecturez conţinutul ordonanţelor de urgenţă pe care abia le-am primit pe email. Aşa cum am arătat, trebuie analizat totul cu atenţie pentru că, din păcate, graţierea nu-şi produce efecte doar asupra condamnărilor cu executare şi trebuie analizate toate aceste aspecte. Eu am o vechime şi am prins nişte decrete de graţiere cum erau pe vremuri şi ele vizau fapte minore. Urmează să vedem care este conţinutul ordonanţelor propuse spre discutare nouă. Astăzi, precum ştiţi, avem întâlnire cu asociaţiile profesionale ale magistraţilor şi unul pentru care punctele pe care dânşii le-au propus spre discuţii CSM vizează şi aceste proiecte normative, urmează să vedem ce poziţie vom adopta”, a adăugat Tarcea.
Chestionat la intrarea în sediul CSM, dacă este normal ca şefa unei instituţii, cum este DNA, să participe la petreceri private cu oameni cheie, procurorul general Augustin Lazăr a răspuns:
„Nu aş dori să comentez acest fapt pentru că nici nu este foarte clar dacă este aşa, fiindcă am văzut şi alte variante în care anumite montaje au fost făcute pentru a servi unei emoţii colective care se produce în aceste zile, din păcate, în România, pentru a susţine acest proiect de lege (c.n. dezincriminarea unor infracţiuni) penibil, care este susţinut de o emoţie colectivă care este clar că e generată. Ideea generală este că nu poţi avea încredere în magistraţi, că din acest motiv trebuie să venim cu un act de clemenţă să corectăm noi ce fac magistraţii – este fals. Aşa ceva nu există, magistraţii – instanţelor, Ministerului Public – sunt oameni serioşi, noi trebuie să avem încredere în justiţie”.