Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Bucureşti, că în ultimii 20 de ani România a obţinut atât de multe lucruri în ceea ce priveşte independenţa justiţiei, iar de la aderarea României în Uniunea Europeană, în ultimii 11 ani, s-au obţinut, de asemenea multe lucruri. “Este ca şi cum aţi fi alergat un maraton şi acum sunteţi pe ultima sută de metri. Alergaţi către linia de finish, nu în sens înapoi, nu vă opriţi, nu staţi pe loc şi, pentru numele lui Dumnezeu, nu începeţi să alergaţi înapoi”, a fost mesajul liderului european. Întrebat despre propunerea ministrului Justiţiei, de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, oficialul european a afirmat că verificarea magistraţilor trebuie făcută de către magistraţi, nu de către politicieni, nu de către Guvern. El a mai spus că i-a transmis premierului, care şi-a exprimat dorinţa de ridicare a MCV înainte ca România să preia preşedinţia UE, că nu este imposibil, dar că este nevoie de respectarea condiţionalităţilor. “Nu suntem satisfăcuţi cu progresele făcute, nu a fost destul progres, în unele zone s-a bătut pasul pe loc, dar acest lucru se poate rezolva”, a arătat el. Timmermans a mai transmis că este foarte bine informat, că ştie exact ce se întâmplă în România şi că a stabilit cu presedintii camerelor Parlamentului şi cu premierul că vor intensifica contactele şi vor lucra direct, astfel încât nimeni nu va mai avea scuza că CE nu a înţeles foarte bine.

“Separarea puterilor nu e o problemă în România, a fost clădit un sistem judiciar foarte puternic şi cred că românii pot fi mândri. Atacurile la adresa justiţiei, în presă şi în dezbateri, riscă să creeze impresia în rândul opiniei publice că e o problemă cu justiţia. Opinia Comisiei e că nu este o problemă. Sigur, pot exista îmbunătăţiri  Mi-a făcut plăcere ziua de azi pentru că am avut discuţii foarte intense şi simt că există o disponibilitate de ambele părţi de a soluţiona”, a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.

El a mai spus că i-a transmis premierului, care şi-a exprimat dorinţa de ridicare a MCV înainte ca România să preia preşedinţia UE, că nu este imposibil, dar este nevoie de respectarea condiţionalităţilor.

Întrebat dacă consideră că România a făcut paşi înapoi în ceea ce priveşte lupta anticorupţie, Timmermans a afirmat că în unele zone s-a bătut pasul pe loc.

“Nu suntem satisfăcuţi cu progresele făcute, nu a fost destul progres, în unele zone s-a bătut pasul pe loc, dar acest lucru se poate rezolva. Mă simt încurajat de întâlnirile de azi, în Parlament şi în Guvern există o dorinţă de a face progrese”, a spus el.

De asemenea, întrebat cum vede propunerea ministrului Justiţiei de revocare a şefei DNA, el a spus că verificarea magistraţilor trebuie făcută de către magistraţi, nu de către politicieni, nu de către Guvern.

“După cum am spus preşedinţilor celor două camere, premierului, convingerea mea e că activitatea de a verifica magistraţii trebuie făcută de magistraţi. Toţi oamenii greşesc uneori, la fel se întâmplă şi în justiţie. Dacă sunt oameni care fac greşeli, trebuie verificaţi, dar nu de politicieni sau de oameni din Guvern, ci de sistemul judiciar, ţine de separarea puterilor în stat. Ca principiu, sistemul judiciar trebuie verificat de sistemul judiciar”, a declarat el.

Oficialul european a fost întrebat şi dacă a citit raportul ministrului Justiţiei şi dacă a condiţionat ridicarea MCV de menţinerea în funcţie a şefei DNA, răspunzând: “Voi foarte precaut în răspuns, pentru că vreau să se înţeleagă, să nu existe neînţelegeri. Am fost informat cu privire la raport, l-am văzut dar nu sunt judecător, nu e treaba mea să spun dacă sunt afirmaţii corecte sau greşite, dar dacă sunt acuzaţii la adresa unui magistrat, atunci trebuie că cineva din sistemul judiciar să se ocupe de afirmaţii, nu e treaba unui politician, ţine de separarea puterilor în stat, şi aşa se întâmplă în toată lumea. Sperăm că sfaturile noastre vor duce la îmbunătăţiri ale legilor”.

Timmermans: E ca şi cum aţi fi alergat un maraton şi acum sunteţi pe ultima sută de metri. Nu alergaţi în sens invers

El a precizat că a avut întâlniri cu preşedintele Iohannis, cu preşedinţii celor două Camere, cu premierul, împreună cu ministrul Justiţiei şi cu cel al Afacerilor Europene, cu reprezentanţi ai sistemului judiciar şi a fost o zi fructuoasă.

“Aţi obţinut atât de multe lucruri în ceea ce priveşte independenţa justiţiei din România şi aţi obţinut multe lucruri în ultimii 11 ani, de la aderarea României la Uniunea Europeană”, a afirmat el.

Referindu-se la MCV,  oficialul european a spus: “E ca şi cum aţi fi alergat un maraton şi acum sunteţi pe ultima sută de metri. Alergaţi câte linia de finish, nu în sens înapoi, nu vă opriţi, nu staţi pe loc şi, pentru numele lui Dumnezeu, nu începeţi să alergaţi înapoi.”

În opinia sa, cel mai important este ca toţi cei implicaţi să lucreze împreună, nu unul împotriva celuilalt.

“Am convenit cu preşedinţii Camerelor, cu premierul, că vom intensifica contactele, voi fi la dispoziţia lor zi de zi, dacă e nevoie. E foarte important să fim în legătură şi cu Parlamentul. Se pare că sunt nişte oameni care au spus că Comisia Europeană nu a înţeles foarte bine. Ei bine, de acum nimeni nu va mai avea o astfel de scuză, pentru că vom lucra în mod direct”, a declarat Timmermans.

El a spus că este mereu foarte bine informat şi ştie exact ce se întâmplă în România, iar problemele pot fi rezolvate doar dacă toate instituţiile sunt implicate, inclusiv sistemul judiciar, scrie news.ro

 

11 COMMENTS

  1. D-le Radu Tudor, am inteles toate nuantele…

    Insa, aceasta vizita intempestiva la Bucuresti nu are decit un scop, de a tempera elanul celor care vor revocarea lui Kovesi…Da, si de dragul MCV-ului si intrarii in spatiul Schengen vor capitula toti…Restul e imagine, ipocrizie, limbajul ipocrit cu care ne-a obisnuit CE…

    In Romania lucrurile nu merg bine pentru ca ”Atacarea justiției în mass-media, în declarațiile publice poate conduce la impresia în rândul populației că justiția este slăbită…atacurile publice, în mass-media la adresa justiției afectează separația puterilor în stat și menține nevoia supravegherii prin MCV.” – deci sa nu vorbim nimic, sa stam ca viermii si sa acceptam toate derapajele…

    M-a socat si o alta afirmatie ”verificarea magistraţilor trebuie făcută de magistraţi, nu de către politicieni, nu de către Guvern”…deci sa se controleze si sa se verifice intre ei…

    Nu-mi place aceasta vizita, d-le Radu Tudor…cu toate nuantele ei…

    • Ar trebui tamplari sau brutari(toata stima pt. aceste meserii) sa verifice activitatea magistratilor? Nu credeti ca este un domeniu unde nu au ce cauta necalificatii?

  2. Da,abia acum la voi am auzit traducerea,zic,corecta si analiza punct cu punct. La momentul live-traducere nu prea se auzea pe tv traducatorul. Totusi,el spune sa continuie actiunile pentru care este flacara vie in ultima perioada. Cum sa continuie?! Asa limitand sau prin anularea drepturilor omului,prin teroare si dictare,prin acte fabricate si deposedandu-te de drepturi?! Asa te trezesti pe strada,arestat si pedepsit ca are chef unul sau altul sa isi bata joc de tine cu ajutorul judecatorilor sau procurorilor,mai ales ca nu ai la dispozitie finante si nimeni nu sare in apararea ta fara plata! Ce vremuri si ce zile traim de ceva timp destul!

  3. Bun, Johannis l-a chemat pe fratele mai mare sa bata “penalii” care au înjurat-o pe sora-sa Codruta. Fratele mai mare s-a uitat urat la penali, i-a amenințat ca nu le mai da Schengen și la ia și caii de la MCV. Johannis pierde voturi, Codruta se fataie prin peisaj pana la sfârșitul mandatului după care candidează împotriva lui Johannis. Ce e de remarcat e faptul ca nici un judecător nu mai sa mâna cu “surioara”, nici măcar aia care n-au încotro și fac figurație când trece Johannis pe la DNA, ca madam Tarcea, ministrul Toader nu se duce la sindrofiile surioarei, ba chiar nici Big Brother autentic, Mr Klemm, nu mai face pe vedeta. Un spectacol penibil intru totul și inutil.

    • Doamna Cristina pentru numele lui Dumnezeu vorba astuia nu ar fi mai bine sa isi rezolve dragnea si tariceanu problemele cu justitia dandusi demisia si sa revina cand vor fi sentintele definitive ca sa nu mai fie razboiul asta romanesc din cauza lor, si chiar cei responsabila sa se apuce de dezvoltat infrastructura Romaniei? A FOST UN RAZBOI DE UZURA CU bASESCU ANI DE ZILE DUS TOT DE PSD CU TARICEANU DE MANA, ACUM ACELASI CUPLET CONTINUA RAZBOIUL CU JOHANNIS! Sa se opreasca!

  4. Desi nu sunt deacord cu imixtiunea strainatatilor in treburile tarii noastre,recunosc ca are dreptate,nea asta de la CE. Vedem si simtim toti ca legislatia are cel putin un articol in favoarea politicienilor sau escrocilor,incalcand drepturile cetateanului din tara. Sau,intai se pune in practica pe motiv de analiza si reactie populara,si, dupa ce se vad grozaviile dar indiferent de reactie,se pune de ordonanta de urgenta sau lege si tot se adauga micul favor pentru mai stiu eu cine,in subsolul legii! E normal asa ceva?!
    Care din categoriile vii,traitori in interiorul acestei tari,au dreptul sa traiasca mai bine?!

  5. 1. Cazul Chereches: niste procurori DNA masluiesc dosarul si il tin in arest pe primarul de Baia Mare. In final, Curtea de Apel Cluj il achita definitiv.
    2. DNA Ploiesti: Familia Cosma aflata in Ancheta DNA prezinta public inregistrari cu abuzurile procurorilor din aceasta unitate “de elita” a DNA Negulescu si Oana.
    3. Cazul Rarinca: achitata cu sentinta definitiva si irevocabila, d-na Rarinca afla ca in Romania, sentinta definitiva si irevocabila nu este nici definitiva si nici irevocabila daca la mijloc este cariera sefei ICCJ Lavinia Stanciu. In cardasie cu Sefa DNA LCK, cazul este rejudecat si d-na Rarinca este condamnata. Cu suspendare ca sa nu le sara lumea in cap. In acest fel o “albeste” pe Livia Stanciu care nu ar mai fi putut fi promovata la CCR cu o astfel de pata la dosar.
    Astea sunt doar cateva. Sunt sigur ca mai sunt multe cazuri asemanatoare.
    Veti spune ca acestia nu sunt reprezentativi pentru ceilalti procurori DNA
    La fel puteti spune ca ceilalti nu au fost anchetati sufficient.
    Deci, la final se poate pune o intrebare: este D.N.A un Grup Infractional Organizat?

  6. Nu alergam înapoi, doar inainte, numai ca nu in direcția dorita de domnul asta. Tocmai ca e nevoie de răspunderea magistraților, iar justiția ca putere in stat trebuie la rândul ei sa fie controlată, altfel e tiranie. Check and balance, dacă a auzit domnul din Olanda despre asta. Sau poate la ei o fi altfel, nu știu, poate la ei e pe baza de cătușe si pus botnița presei, dacă are curaj sa comenteze deciziile justiției. Aici chiar nu știu, poate nu e ticălos, poate omul e chiar sincer convins ca așa trebuie sa funcționeze democrația, cu justiția deasupra tuturor si cu serviciile de informații in parteneriat cu procurorii.

Leave a Reply