ExxonMobil şi OMV Petrom accelerează procedura de luare a unei decizii de investiţii privind proiectul de gaze din Marea Neagră, iar decizia va fi comunicată la începutul anului viitor, a declarat, joi, ministrul Energiei, Toma Petcu, în cadrul unor discuţii cu ziariştii pe tema proiectului BRUA.

‘(ExxonMobil şi OMV Petrom – n. r.) accelerează toată procedura de luare a deciziei de investiţii care, din câte am înţeles, va fi comunicată la începutul anului viitor. Aşa mi s-a comunicat de către doamna Mariana Gheorghe (directorul general al OMV Petrom – n. r.). Iar noi ne calibrăm şi accelerăm procedura de realizare a conductei BRUA, faza I, în funcţie de cât de mult îşi accelerează şi ei şi îşi pregătesc partea de exploatare’, a spus Petcu.

OMV Petrom şi americanii de la ExxonMobil au finalizat cu succes a doua campanie de foraj în perimetrul Neptun din Marea Neagră, unde cele două companii au investit în total 1,5 miliarde de euro, din 2008 până în prezent, a anunţat, anul trecut, Gabriel Selischi, la acea dată membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Upstream.

‘Am forat şapte sonde în acest perimetru, iar majoritatea au întâlnit acumulări de gaze. Avem rezultate suficient de încurajatoare pentru a continua evaluarea viabilităţii comerciale. Decizia finală de investiţie este estimată în aproximativ doi ani’, a spus Selischi.

El a arătat că proiectul va continua din 2018, dacă se va dovedi viabil din punct de vedere comercial.

‘Suntem în calendar cu acest proiect şi ne propunem din 2018 să continuăm cu execuţia lui, dacă se va dovedi viabilitatea comercială. Nu ştim încă de acum ce soluţii vom aborda. Va trebui să forăm zeci de sonde, să construim o conductă, deci este vorba de investiţii de mai multe miliarde de euro sau de dolari. Ştiu că există multă nerăbdare în jurul acestui proiect, însă, dacă faceţi o comparaţie între acest proiect şi proiectele de autostrăzi, mai ales a celor care traversează munţii, o să vedeţi că noi facem progrese’, a adăugat oficialul OMV Petrom.

Primele estimări arată că în perimetrul Neptun ar putea fi între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparaţie, producţia anuală de gaze a României este de circa 11 miliarde de metri cubi.

România şi-a propus să finalizeze conducta BRUA (Bulgaria – România – Ungaria – Austria) până în 2020, când se estimează că va începe extracţia de gaze din Marea Neagră, scrie Agerpres.

 

3 COMMENTS

  1. Ar fi fost frumos ca cele citite aici sa fie spuse de un reprezentant de varf al Exxon nu de Toma Petcu,un politician de mana a 10-a…Din informatiile mele Exxon a mai fost pacalit o data si au plecat de aici asa ca e greu sa-i mai intorci daca nu ai o legislatie predictibila si lasi mereu Statului portite prin care sa modifice legislatia.

  2. Domnule RT, vestea grozavă pt România a dat-o Tăriceanu ieri: nu s-au scumpit carburanții!!! Ura!!! Doar eu am impresia că al doilea om în stat a devenit senil?

Leave a Reply