Producțiile de grâu, rapiță, mazăre și orz obținute în acest an sunt cele mai mari din istoria țării, a afirmat, joi, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale Mihai Vișan, la conferință PRIA Agriculture.

“În ceea ce privește producția agricolă în 2017, am obținut producții foarte bune în acest an la grâu, rapiță, mazăre, orz, cele mai mari din istoria țării, agricultorii beneficiind atât de subvenții la timp, cât și de o vreme favorabilă în majoritatea regiunilor”, a spus Mihai Vișan.

Potrivit acestuia, subvențiile pentru campania anului 2016 s-au acordat în totalitate până pe 31 martie, cererile pentru campania 2017 au fost depuse până la 15 mai, iar avansurile ar putea fi acordate începând cu 16 octombrie, în timp ce plata regulară se va face până la 31 martie 2018.

De asemenea, reprezentantul MADR a subliniat că fondurile europene atrase în domeniul agriculturii se cifrează în acest an la 1,77 miliarde de euro.

Conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, producția totală de grâu, secară și triticale a fost anul acesta de circa 10,164 milioane tone, de pe o suprafață recoltată de 2,101 milioane ha, producția medie fiind de 4.836 kg/ha. La rapiță, s-au recoltat peste 1,684 milioane tone, de pe 592.312 ha, producția medie fiind de 2.884 kg/ha, iar la mazăre s-au recoltat 298.639 tone, de pe 107.593 ha, producția medie fiind de 2.776 kg/ha. Producția de orz și orzoaică a totalizat 2,017 milioane tone, de pe 459.968 ha, cu o producție medie de 4.942 kg/ha.

Anul trecut, producția de grâu a României a crescut cu circa 7% față de 2015, până la 8,413 milioane de tone, înregistrând o medie de peste 4 tone la hectar, în timp ce la rapiță a fost obținută o cantitate de 1,266 milioane de tone, scrie Agerpres.

3 COMMENTS

  1. Da pentru ca exista acei fermieri din vest care au venit aici si chiar fac treaba.Cand e sa ne laudam cu productii record suntem primii,cand e sa luam masuri ca ei sa nu mai poata cumpara terenuri suntem zmei…”De ce sa ne cumpere strainii terenurile,mama lor de tradatori,sa exporte productia in tara lor” ….Da mai desteptilor,de ce sa nu ramana pamantul parloaga sa se arunce gunoaie afara.Chiar asa ei lucrandu-l mai dau de lucru unor oameni,mai baga niste taxe la stat bani din =care guvernul-minune isi poate permite sa dubleze salariile speciale din administratie….Bun,am inteles,suntem in etapa in care “ne laudam ca am stat in birouri iar strainii ne-au lucrat pamantul” ! Sa nu va stric placerea asta,sunteti buni mai performerilor,tineti-o tot asa !!! :)))))

    • Asa este, e vorba de agricultura facuta la alt nivel asa cum cei din vest stiu sa faca. In zona de vest a Romaniei predomina italineii au cumparat atata pamant pana a ajuns pretu la 8000-10000 euro/h dar il muncesc cu utilaje si echipamente de ultima generatie aduse din vest,

      Dar mai e loc dar vorba aia de ce sa vina strainii sa il lucreze cand noi il putem lasa parloaga. Exact asta s-a intamplat si in turism si vedem in ce hal sunt hotelurile de pe litoral pe acelas principiu “nu ne vindem tara” si acu ne uitam cu jind la ce au facut nemtii in Bulgaria.

Leave a Reply