Sociologul Marius Pieleanu a oferit miercuri o declarație pentru PSnews.ro, în care a evidențiat trei cauze ale recentului exod din PNL către alte partide: nu doar ALDE (senatorii Daniel Zamfir, Marius Nicoară, Ion „Iani” Popa și deputatul Daniel Olteanu), ci acum și PSD (senatorul Siminica Mirea, din aripa PDL-istă a formațiunii conduse de către Ludovic Orban).
Concret: Pieleanu s-a referit în primul rând la stilul de conducere al lui Orban, care abandonează valorile liberale (de exemplu, drepturile și libertățile cetățeanului) în favoarea întăririi instituțiilor statului, în special a celor de forță.
„Sunt trei tipuri de cauze. Primul tip este referitor la managementul leadershipului, care nu e cel mai fericit de pe Pământ. Adică prestația în interiorul partidului și mai ales în spațiul public a președintelui său, Ludovic Orban, și a principalilor comunicatori este o prestație care în niciun caz nu se centrează pe promovarea valorilor liberale (cum ar fi: apărarea drepturilor și libertăților individuale ale cetățeanului), ci promovează mai degrabă întărirea instituțiilor statului, mai ales a instituțiilor de forță – lucruri care sunt completamente departe de ideologiile și valorile liberale”, a punctat profesorul universitar.
În continuare, patronul casei de sondaje Avangarde l-a indicat pe fostul prim-ministru Dacian Cioloș ca factor generator de confuzie în rândurile electoratului liberal tradițional, care îl vede pe ex-premierul cu tendințe de stânga asociat cu principalul partid de dreapta, PNL.
„A doua cauză ar fi apropierea sau mai degrabă nedelimitarea foarte clară în raport cu Mișcarea România 100 a lui Dacian Cioloș, care în mod evident rupe din Partidul Național Liberal și care a creat o stare de confuzie în rândurile electoratului conservator, tradițional al liberalilor, care în mod evident nu-și dorește să se asocieze cu o stare de spirit (că nu este ideologie) a celor de la România 100, bazată pe un stângism izbitor (pentru cei care se uită atent), bazată pe o etatizare izbitoare pentru orice ochi atent care observă șamd”, a afirmat Marius Pieleanu.
În încheiere, sociologul a adus în discuție persistența faliei dintre aripile PNL și PDL.
„Nu în ultimă instanță, este vorba de supărarea vechiului bazin electoral al PNL față de asocierea cu Partidul Democrat-Liberal și – mai mult decât atât – promovarea în funcții de conducere, în actuala formulă a Partidului Național Liberal, a unor lideri care au fost extrem de apropiați de Traian Băsescu în trecut”, a comentat profesorul de la SNSPA.
Confruntat cu faptul că ultimul Congres PNL a fost gândit tocmai să pună capăt acestei falii, Marius Pieleanu a replicat: „Păi, da, dar din Partidul Democrat Liberal poate că singurul care ar fi meritat într-adevăr să ocupe o funcție de conducere – pentru că este în continuare un om echilibrat și înțelept – este Vasile Blaga”.
„Aproape toți ceilalți (cu mici excepții) erau în mod evident fanii exclusiv ai președintelui Traian Băsescu. Și chestiunea asta se întâmplă totuși sub sigla Partidului Național Liberal – partid care totuși respectă drepturi și libertăți, pe care – ce să vezi? – Traian Băsescu le încălca zilnic, cu o nonșalanță aproape morbidă, susținut fiind în acest demers de mulți dintre cei care astăzi sunt membri ai Partidului Național Liberal și care – mai mult – ocupă funcții de conducere”, a conchis Pieleanu.