Turcia se afunda intr-un autoritarism extrem de periculos. Dupa ce a batut palma cu liderul Rusiei, presedintele Recep Tayip Erdogan isi sporeste puterile in mod exagerat, indepartand Turcia de valorile democratiei europene. Pierderea Turciei ar putea insemna potentarea strategica a Romaniei, in planul securitatii si apararii. Dar si din punct de vedere economic. Sunt deja multe companii europene si mondiale care parasesc Turcia, preferand tari mai linistite si mai sigure din Sud-Estul Europei, printre care si Romania.
Înalta Comisie Electorală a Turciei (YSK) a anunțat duminică seara victoria taberei “da” la referendumul pentru modificarea Constituției, transmite Reuters.
După numărarea a aproximativ 98,95% din voturi, au optat pentru extinderea prerogativelor prezidențiale 51,34% din cetățenii turci cu drept de vot, informează agenția oficială de presă Anadolu.
Peste 55 de milioane de turci cu drept de vot au fost chemați la urne pentru a spune “da” sau “nu” în privința unei reforme constituționale în 18 puncte care ar institui un sistem prezidențial cu puteri ample în locul actualului model parlamentar. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a fost cel mai mare promotor al reformei, pe care o consideră necesară pentru a obține o mai mare stabilitate și a garanta astfel mai eficient creșterea economică și securitatea.
Principalul partid de opoziţie din Turcia, Partidul Popular Republican (CHP), a anunţat că va contesta rezultatele referendumului pentru extinderea puterilor executive ale preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, informează BBC News.
CHP a pus sub semnul întrebării legitimitatea rezultatelor restrânse, citând neregului în cadrul procesului electoral.
Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a 99,95% din voturi, 25 de milioane de cetăţeni turci (51,3%) s-au pronunţat în favoarea sistemului prezidenţial, iar 23,7 milioane (48,7%) împotrivă.
Aflarea rezultatelor a fost atât sărbătorită, dar şi întâmpinată cu proteste.
Victor Ponta, prietenul lui Erdogan, critica UE :
Poporul turc a votat / si rezultatul nu este contestat de nimeni – desi este foarte strans ( doar 1,5 milioane voturi diferenta)! Si “democratie” inseamna ca decizia apartine celor care voteaza.
Problema este ca Uniunea Europeana nu este multumita de rezultat / nici presa internationala / nici “deontologii” si Propaganda din tara nostra ( aia care sunt mai europeni decat europenii, mai democrati decat democratii si mai catolici decat Papa).
In Romania conteaza ce voteaza oamenii doar daca voteaza cum se asteapta “Propaganda” – altfel se considera un vot gresit , contestat, criticat si care oricum merita si trebuie schimbat.
Uite ca in Turcia e altfel.