Într-un interviu pentru PS News, sociologul și directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac, susține că luptele interne între liberali înainte de Congres vor duce la scăderea în sondaje a partidului.

„Orice partid de la guvernare dacă este mai vizibil în spațiul public prin declarații contradictorii și mai puțin prin activitatea de guvernare e afectat, orice guvern ar fi, inclusiv PNL. Cu siguranță nu pot ajuta conflictele, fiind un partid de guvernare, având responsabilități majore legate de vaccinare, ieșirea din situația de criză economică, planul de reziliență.

Toate aceste elemente sunt responsabilități majore și dacă în spațiul public ar fi concurate aceste subiecte și teme importante de dispute, conflicte, derapaje, acest lucru nu are cum să nu afecteze partidul, mai ales după o perioadă îndelungată de dispute pe întreaga scenă politică românească. Faptul că se deschid în fața noastră patru ani de guvernare fără alegeri, acesta ar trebui să determinare concentrarea partidelor politice pe actul de guvernare, pe politicile publice și mai puțin pe disputele interne. Trăgând linie, consecințe negative nu au cum să nu fie, ele regăsindu-se și în măsurătorile care reflectă opinia populației”, spune sociologul.

De asemenea, Remus Ștefureac susține că o împărțire a taberelor în PNL pentru susținerea candidaților la președinția partidului, nu ar fi „sănătoasă” pentru liberali.

„Dinamica raporturilor de putere din interiorul PNL nu este încă foarte clară și probabil că nici liberalilor nu le este clară, mai ales că unii lideri ai PNL încă nu sunt hotărâți ce tabără să aleagă. De asemenea, nu este foarte clară nici conturarea celor două tabere. Știm că domnul Ludovic Orban vrea să candideze pentru un nou mandat de președinte PNL, dar nu știm în schimb cine este contracandidatul. Se vorbește că ar putea fi premierul în funcție, dar nu știm cine este contracandidatul, ci doar că există și o stare de nemulțumire care a fost exprimată public de anumiți lideri PNL față de actuala conducere, însă până când nu se vor clarifica aceste lucruri este pur de domeniul speculațiilor.

În acest moment, o tabără este clară, cealaltă tabără probabil că își caută liderul, cel care își va asuma o candidatură și va decide să îl concureze pe actualul președinte al partidului. O împărțire nu ar fi sănătoasă în acest moment.

Suntem la jumătatea lunii martie, trebuie să mai așteptăm puțin. Toate vocile din PNL vorbesc despre ipoteza unui Congres care ar trebui să aibă loc în toamnă, prin urmare mai vorbim de o jumătate de an, timp în care se pot întâmpla foarte multe lucruri, atât cu potențialii contracandidați a lui Ludovic Orban, cu guvernarea, cu relațiile dintre partidele aflate la guvernare și acest lucru va influența disputele și eventuala competiție internă din PNL. E prematură această discuție având în vedere că încă nu s-a conturat un contracandidat PNL, nu s-a exprimat un punct de vedere foarte clar de opoziție foarte coordonată. Sper ca aceste dispute să fie cât mai interne, astfel încât energia membrilor PNL să fie captată de problemele guvernării”, a conchis Remus Ștefureac.

1 COMMENT

  1. Oau! Victima justitiarilor sustinuti si formati de pdl-pmp, pun in practica fix lectiile predate nonstop de aceste doua clanuri psdl-pmp pe Udrea! A inceput episodul Nufarul S.a cu tutele hoate din pdl-dreptacii care nu au stiut si nu stiu decat sa faca rau tarii si ceratenilor romani! Imi amintesc cum urla in disperare cand a fost agatat dl.Voiculescu si ce spune avea tuta la bot! Acum se da victima! Sikkktir tuta naibii, sper ca blestemele aruncate de la nivelul propriului tau copil sa ti se intiarca! Tu esti mama, panarama dracului de arunci blesteme care au legatura cu propriul copil? Il aduce in discutii si pe Adrian Nastase facand asocierea cu cazul lui, proasta naibii! A uitat cand se lafaia in de toate si cetatenii ori mureau cu zile la poarta spitalului, ori nu aveau ce manca dupa ce taiase salarii si parte din pensii? Mai are si tupeu! Cica luarea de mita nu era prevazuta in codul penal! De asta furati in stil barbar de peste tot?!

Leave a Reply