Una din figurile importante ale filierelor mafiote rusesti care incearca ingenuncherea Republicii Moldova a fost data in urmarire internationala. El este primarul orasului Balti.

Peste Prut ne aflam in plina campanie pentru alegerile prezidentiale, ce vor avea loc la 30 octombrie.

Din pacate, o alta papusa a Moscovei, Igor Dodon, se afla pe primul loc in sondaje.

Candidatul pro-european Maia Sandu se lupta sa intre in turul doi, pentru ca romanii de peste Prut sa aiba o sansa reala ca tara lor sa nu redevina o gubernie ruseasca.


Judecătoria sectorului Centru din Chisinau a emis un mandat de arestare naţional şi internaţional luni, 24 octombrie, pe numele liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi.

Judecătorii au admis demersul procurorului Vitalie Busuioc care a solicitat eliberarea mandatului, pe motiv că politicianul nu s-a prezentat la audierile procurorilor. Dosarul în care este vizat Usatîi are legătură cu cazul asasinului Vitalie Proca.

Procurorii susţin că Proca, condamnat la 21 de ani pe teritoriul României pentru tentativă de omor în 2012, ar fi primit 100.000 de euro de la nişte intermediari, pentru a oferi declaraţii false pe dosarul privind tentativa de asasinare a lui Gherman Gorbunţov, omul de afaceri pe care a încercat să-l asasineze în anul 2011, dar care a scăpat cu viaţă. Atunci Gorbunţov declara că Usatîi ar fi pus la cale omorul.

Tot Proca este cel care, anul trecut, în România, a tras într-un tânăr pe care l-a confundat cu interlopul Puiu Mironescu. Asasinul de 34 de ani este acum arestat în Bucureşti.

Gorbuntsov, bancherul care a scăpat cu viaţă după ce opt gloanţe i-au străpuns corpul, le-a povestit reporterilor Antena 3 cum s-a întâmplat atentatul şi cine ar fi comandat asasinatul. Întreaga poveste are implicaţii în Rusia, Republica Moldova, România şi Marea Britanie.
Vitalie Proca este cel care a tras în rus – asasinul moldovean care, în acelaşi an, teroriza întreaga Românie. Proca voia să îl omoare pe un interlop din Piatra Neamţ, Puiu Mironescu, dar a greşit ţinta. Proca a împuşcat un tânăr de 26 de ani care, din fericire, a supravieţuit.
Cu şase luni înaintea atacului de la Bucureşti, Proca trăgea 8 focuri de armă, la Londra, în omul de afaceri rus, Gherman Gorbuntsov.
Gherman Gorbuntsov vorbea la telefon cu logodnica lui atunci când a fost împuşcat. Nu îl omorâseră, iar Natalia a fost cea care a făcut totul ca el să trăiască.
Omul de afaceri rus a trecut prin două ani de operaţii, stări de comă şi spitale. Apoi, a început să se întrebe cine ar fi avut interesul ca el să moară?
Renato Usatii este politician şi un om de afaceri foarte cunoscut în Republica Moldova şi Rusia. Usatii este chiar unul dintre viitorii candidaţi la alegerile prezidenţiale de la Chisinau. Între politician şi Gorbunţov s-a disputat o luptă lungă în mediul afacerilor pe sume uriaşe.
Gorbuntsov are mai multe dosare instrumentate în Republica Moldova şi Rusia. Acum trei ani a fost condamnat pentru delapidare şi şantaj. Imediat s-a cerut extrădarea lui din Londra, însă autorităţile britanice au refuzat. Aşa că Usatii a ieşit public să ceară ca bancherul să fie adus în ţară prin orice mijloace.
Extrădarea lui Gorbuntsov, solicitată de autorităţile Republicii Moldova încă 2011, l-a determinat pe Gorbuntsov să ceară azil politic în Marea Britanie, pe motiv că dacă îl vor trimite în Moldova va fi omorât.
Imediat după tentativa de omor, a primit azil, la fel ca mulţi alţi oameni de afaceri ruşi. Cu toate astea, Gorbuntsov încă se teme pentru viaţa sa.
Proca nu îi mai poate face nimic afaceristului. A fost arestat în Moscova în februarie 2013 şi a ajuns în arest la Bucureşti, la solicitarea Poliţiei Române.
Proca a fost trimis în România în noiembrie, anul trecut. A fost dus într-un centru de arest preventiv din Bucureşti şi urmează să fie judecat pentru tentativă de omor calificat. După ce îşi va ispăşi pedeapsa în România, cel mai probabil, va fi extrădat în Marea Britanie.
În urma acuzaţiilor făcute de German Gorbuntsov faţă de Renato Usatii, reporterii Antena 3 au trimis solicitări către Ministerele de Justiţie şi Parchetele din Republica Moldova şi Rusia, pentru a afla dacă afaceristul moldovean este anchetat pentru tentativă de omor. Instituţiile menţionate nu au răspuns cererilor Antenei 3.

 

1 COMMENT

  1. stii ce sunt curios? cum o sa voteze Diaspora moldoveneasca, aia de a primit cetatenie romana ca sa [poata s-o taie in UE si sa poata munci sau fura!
    o sa voteze ea pro Maia? sau sunt tot neam de venetici…

Leave a Reply