România duce câteva războaie în acelaşi timp, nu convenţionale precum în Ucraina, ci unul în energie, deoarece Federaţia Rusă poate şantaja Europa cu gaz şi energie, şi un altul cu nişte oameni necunoscuţi care atacă în fiecare secundă sistemele de date şi tehnologice, afirmă premierul Victor Ponta.

Şeful Executivului a făcut aceste afirmaţii, luni, la “Summitul Regional pentru Securitate Cibernetică & Misiunea Economică a SUA”, care are loc la Palatul Parlamentului.

“În această regiune complicată în care România reprezintă un bastion de securitate, de stabilitate, de predictibilitate, avem câteva războaie pe care le ducem în acelaşi timp. Din fericire, nu războaie convenţionale, aşa cum se întâmplă în estul Ucrainei şi în alte zone, dar războaie la fel de dificile. În primul rând, un război pe energie şi spuneam de multe ori că principala armă a Federaţiei Ruse în acest război n-o reprezintă avioanele sau tancurile sau rachetele, ci o reprezintă gazul şi energia cu care pot şantaja regiunea şi Europa. În acelaşi timp însă, în fiecare minut, în fiecare secundă, există atacuri asupra sistemelor de date, asupra sistemelor tehnologice avansate de comunicaţii, pe care nişte oameni pe care nu-i vedem niciodată la televizor, despre care nu se scrie în presă, dar care există, îşi desfăşoară activitatea şi reuşesc să ne blocheze, oferindu-ne nouă capacitatea de a folosi şi internetul, şi televiziunea, şi sistemul de control al transporturilor aeriene sau feroviare, şi tot ceea ce ţine de viaţa de zi cu zi, inclusiv capacitatea de a şti cât este ceasul, pentru că probabil din ce în ce mai puţini o să avem ceasuri mecanice în perioada următoare. Din acest punct de vedere, vreau să mulţumesc celor foarte mulţi eroi necunoscuţi care stau în spatele unui monitor şi a unei tastaturi şi care au grijă ca azi şi în orice zi şi în orice moment să putem să ne desfăşurăm, să ne dezvoltăm ca o societate democratică”, a spus Ponta, citat de Mediafax.

10 COMMENTS

 1. Daca Romania ar trece la exploatarea hidrogenului sulfurat din apele Marii Negre am putea obtine dependenta enrgetica totala a tarii pe cel putin o suta de ani. Brevetul de exploatare a acestui gaz exista si apartine unui grup de ingineri romani ramane doar ca acesta sa se puna in aplicare.

   • @paris, scuze!!! Ai dreptate din graba mai greseste omul. Ceausescu a vrut sa demareze un asemenea proiect dar a fost oprit de Moscova deoarece URSS se gandea ca-n cazul unui conflict cu vestul daca armatele Nato ar fi ocupat Romania, Bulgaria si ar fi ajuns cu flota chiar in Marea Negra, sa detoneze in adacurile Marii Negre cateva bombite atomice care ar fi avut drept urmare degajarea unei cantitati imense de hidrogen sulfurat in atmosfere ce ar fi dus la o explozie devastatoare pentru jumate din Europa. In arhiva KGB exista marturii de explozii majore ale hidrogenului sulfurat degajat in urma unor furtuni foarte puternice ale Marii Negre ce au avut loc de-a lungul anilor.

    • Da ,cunosc problema apelor de mare adancime din Marea Neagra foarte bogate in hidrogen sulfurat care, daca ar ajunge brusc la suprafata, ar fi dezastru.Ar fi interesant, intradevar, daca ar putea fi exploatate energetic,dar ramane problema ecologica a produsilor sulfului care rezulta in final.

     • @paris, sulful este materie prima in industria ingrasamintelor chimice. Un grup de ingineri romani au patentat procedeul de extragere a hidrogenului sulfurat din apele de adancime ale Marii Negre si cred ca merita sa se construiasca o statie pilot pentru a se vede cum decurge procedeul in realitate, beneficiile ar fi enorme pentru Romania.


     • Un urias zacamant de apa grea nefolosit

      Silviu Dragomirescu a trimis din nou documentatia, in 1999, de data aceasta la Institutul National de Geologie si Geoecologie Marina. In acelasi an a primit raspunsul din partea institutului, in care se precizeaza ca “apare oportunitatea initierii unor cercetari complexe geologice in acest caz”. Conform planurilor lui Dragomirescu, apa de mare adancime din Marea Neagra, care are o presiune de peste 200 de atmosfere, poate fi captata simplu, prin instalarea unor conducte prin care lichidul se va ridica pe principiul vaselor comunicante. Adusa la mal, aceasta apa intra in instalatia propriu-zisa unde hidrogenul sulfurat este separat de lichid si folosit drept combustibil intr-o termocentrala cu o capacitate de 4000 de Mega Wati. Sau introdus in reteaua de alimentare cu gaz metan a Romaniei.

      In termocentrala, din ardere rezulta vapori de apa si sulf. Acesta din urma poate fi folosit in industria chimica. Concomitent se poate separa din apa de mare o cantitate de aproximativ 500 de tone de apa grea, cantitate suficienta pentru alimentarea centralei atomice de la Cernavoda. Fiordurile din Norvegia au zacaminte asemanatoare de hidrogen sulfurat, rezerve pe care norvegienii le folosesc pentru obtinerea apei grele de peste 50 de ani. “Este greu de precizat ceva sigur, dar cantitatea de hidrogen sulfurat ne-ar ajunge pentru a stopa importul de gaz metan din Rusia pe o perioada de cel putin 50 de ani”, este de parere Silviu Dragomirescu. Cea mai buna pozitionare a unei conducte de captare a apei cu hidrogen sulfurat ar fi la 250 de kilometri est de Constanta, dupa cum spune fizicianul, loc unde ar exista una din cele trei gropi de mare adancime ale Marii Negre. Conducta ar trebui sa ajunga la mal, unde intra in instalatia propriu-zisa, dotata cu schimbatoare de ioni pentru separarea sarurilor minerale si care trebuie construita in subteran. Existenta hidrogenului sulfurat in Marea Neagra este explicata de specialisti prin prezenta unei specii de bacterii. In cateva milioane de ani, aceasta cantitate uriasa de gaz ar trebui sa duca la formarea unor noi zacaminte de petrol.”

 2. Stim cu totii ca Romania reprezinta un bastion de ce vrea Premierul. Il corectez putin, cu noi duc un razboi si Rusia prin cele afirmate de domnia sa si in acelasi timp si UE, prin anumite tari care fac tot posibilul sa devalizeze de tot ce are bun Romania. Poate era momentul ca Premierul sa fi spus mai multe, dar fiind om bine crescut si politician versat nu a spus, pacat.

  • Pai daca ar fi spus mai multe ar fi fost nevoit sa aminteasca si de vederile si orientarile sulfuroase ale lui Iohannis in “politica externa”,care vrea sa ne pastreze doar intr-o anumita sfera de influente economice.

 3. @Anonimul, Romania a fost si este devalizata de catre vestici cu ajutorul cozilor de topor ce au condus si conduc aceasta tara in ultimii 25 de ani. Toti presedintii si sefii de guvern din acesti ani ai Romaniei au tinut de sase ca vesticii sa fure cam tot ce s-a putut fi furat din Colonia Americano-Israeliano-Romana.

 4. În primul rînd este un război interminabil cu noi şi între noi privind destabilizarea şi minciunile care nu se mai opresc. Apoi e războiul celor care spun că fac ceva şi de fapt fac în oraşele mari. Apoi e războiul celor care au semnat contracte anterior şi nu mai au şanse de reuşite. Şi sunt destule războaie la noi în ţară-vezi ascultarea mijloacelor de comunicare de care se ţin morţiş pentru afacerea bănoasă şi manipulate de date, că ce e pe lîngă, nu ne vor ocoli.

Leave a Reply