Premierul Ponta, aflat la reşedinţa ambasadorului Italiei, a declarat că ar propune o axă Roma-Washington, “pentru că e la modă”, dacă tot se schimbă axa politicii externe româneşti cu includerea Berlinului în locul Londrei, arătând că el preferă să meargă mai întâi la Roma şi apoi în restul Europei
“Dacă se schimbă axa Londra-Washington în Berlin-Washington, pentru că e la modă, eu aş propune să facem Roma-Washington. Că e Londra, Roma, Berlin…important e ca, în final, să fim cu toţii la Washington şi Bucureşti prezenţi. Cu siguranţă, pentru mine întotdeauna e o plăcere să merg întâi în Italia, la Roma, şi apoi în restul Europei”, a spus Ponta, prezent la re?edin?a ambasadorului Italiei la Bucureşti, unde a primit legitimaţia de italofon.
În luna ianuarie, Eduard Hellvig, noul şef al SRI, a scris, pe blog, că prioritatea fundamentală a anului 2015 este ancorarea mai pronunţată şi activă a României în ecuaţia securităţii euro-atlantice, pe axa Washington-Berlin-Bucureşti, înlocuind astfel Londra cu Berlin în axa lansată de fostul preşedinte Traian Băsescu.
berlin pentru ce? parerea lui merkel despre romania s-a vazut la vizita sasului. acum daca l-am ales pe sas, l-am numit pe prietenul lui gusa si rares bogdan la sri trebuie sa ii pupam in cur pe toti nemtii care si-au batut joc de noi pana acum? oare suntem atat de tampiti in sferele alea inalte incat sa nu vedem cine totusi ne vrea binele si cine nu?
Glumite,glumite,glumite…..E bine…Decat incrancenarea dinainte mai bine asa,in lumea copiilor
Misto,dar suntem cam pe acelasi loc la coruptie in UE,1 la 1 la show-ul nino nino,si etc…
Dacă Victor Ponta dorește într-adevăr să recurgă la acțiuni constructive în ceea ce privește politica externă a României, axa pe care ar trebui să o ia în calcul ar trebui să fie una care pe lângă București și Washington mai cuprinde și Atena. Deja au avut loc conversații telefonice între președintele Obama și premierul Tsipras, și liderul american a exprimat public faptul că cei care i-au creditat pe greci ar trebui să își schimbe în mod radical atitudinea. Însă aceste elemente încă nu garantează faptul că Atena nu va opta pentru o alianță cu autocratul Putin, poate tocmai pentru a obține astfel o sursă alternativă de finanțare care i-ar putea salva economia. În acest context România ar putea să încerce o inițiativă îndrăzneață de mediere a unei apropieri greco-americane, pe fondul unui discurs clar și ferm de respingere a politicilor falimentare de austeritate care încă mai pun în pericol viitorul construcției europene.
Dacă ar iniția un astfel de demers, în opinia mea Victor Ponta ar putea arăta că are viziune în domeniul politicii externe. Și mai mult decât atât ar arăta că nu este doar un fățarnic în căutare de voturi, ci un veritabil om politic de stânga care a reușit să înțeleagă ceva din criticile pertinente pe care președintele Ion Iliescu i le-a adus în ultima vreme.
Poate incearca si axa Bucuresti-Sofia-Atena. S-ar putea sa iasa ceva bun din asta.
https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/2015/03/01/pe-aicea-nu-se-trece-ghid-pentru-politicieni-volumul-ii/
Studiind multa istorie,surse publice si nepublice,am o mare reticenta fata de centrul roman,dar si fata de noua democratie cu centru etnic german,pentru continua perfectionare a statelor bazate pe taxe si manipulare a constiintei.Axele sunt doar ipotetice,centrul real fiind in alta parte,dar de niciunde nu se intrevad perspective incurajatoare, transparente.Toate puterile importante au o mare doza de ocultism.
N-ar fi mai bine să refacă vechea Axă a lui Hitler?! Ce-mi e Roma, ce-mi e Berlin?! Să urmeze Tokyo?!
O-ncercare moarte n-are.
nu face glume pe astfel de subiecte