Liderul PSD, premierul Victor Ponta, afirmă că modificările propuse recent la Codul Penal de către mai mulţi deputaţi ai PSD nu reprezintă un proiect al acestui partid, ci “un proiect parlamentar”, şi că PSD nu are, singur, majoritate pentru a trece vreo lege prin Parlament.

“Nu este un proiect al PSD, ci unul parlamentar. PSD nu are majoritate singur să treacă vreo lege”, a spus Ponta, acuzând din nou informaţii lansate de “propagandă”, potrivit Mediafax.

Deputaţi ai PSD au iniţiat un proiect de modificare a Codului de Procedură Penală şi a Codului Penal, care prevede că măsurile preventive pot fi dispuse doar dacă există “probe concrete din care rezultă dincolo de orice îndoială că persoana a făcut infracţiunea”.

Un număr de nouă deputaţi PSD- Gheorghe Bogdan, Marian Ghiveciu, Marius Manolache, Adrian Mocanu, Ciprian Nica, Florin Pâslaru, Cătălin Rădulescu, Rodin Traicu, Eugen Uricec- şi unul de la minorităţi, Nicolae Păun au depus acest proiect, care se află la Senat.

Proiectul prevede ca măsurile preventive pot fi dispuse “dacă există probe concrete din care rezultă dincolo de orice îndoială ca o persoană care a săvârşit o infracţiune şi dacă sunt necesare în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmărirea penală sau de la judecată, ori al prevenirii săvârşirii unei alte infracţiuni”.

Procurorul nu poate decide aplicarea unei măsuri preventive sau cu privire la propunerea de arestare preventivă a suspectului ori inculpatului, în funcţie de denunţul făcut de acesta împotriva altor personane care au săvârşit fapte ce nu au legătură cu obiectul cauzei sau al cererii prin care se solicită arestarea preventivă.

La luarea hotărârii asupra cererii prin care se propune arestarea preventivă a inculpatului, “judecătorul de drepturi şi libertăţi nu se va putea pronunţa în sensul luării unei decizii în funcţie de denunţul făcut de inculpat împotriva altor persoane care au săvârşit fapte ce nu au legătură cu obiectul cererii”.

Reţinerea sau arestarea ori aplicarea unei măsuri preventive neprivativă de libertate a unei persoane, “ştiind că nu există probe concrete din care să rezulte dincolo de orice îndoială că acesta a săvârşit o infracţiune” se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi intezicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Alte prevederi ale proiectului sunt ca la luarea deciziei asupra existenţei infracţiunii şi a vinovăţiei inculpatului instanţa hotărăşte motivat, cu trimitere la toate probele evaluate.

Condamnarea se dispune doar atunci când instanţa are convingerea că acuzaţia a fost dovedită dincolo de orice îndoială, se mai spune în proiect.

În cursul urmăririi penale, sub sancţiunea nulităţii, audierea şi activitatea de consemnare a declaraţiilor suspectului, inculpatului, persoanei vătămate şi martorilor se înregistrează cu mijloace tehnice

audiovideo. Suportul electronic sau magnetic ce conţine întregistrarea reprezintă probă în dosar, iar la sfârşitul audierii va fi introdus într-un plic ce va fi sigilat şi semnat de organul de urmărire sau cercetare penal. Plicul sigilat va fi anexat declaraţiei persoanei audiate. Când situaţia impune, organul judiciar, în interesul cauzei, poate desigila plicul ce conţine suportul electronic sau magnetic numai în faţa acestor persoane. Atunci când înregistrarea nu este posibilă, audiea va fi amânată. În cursul urmăririi penale, sub sancţiunea nulităţii, este interzis organelor judiciare să procedeze la ascultarea, audierea sau consemnarea de declaraţii ale suspectului sau inculpatului până la sosirea apărătorului ales sau desemnat din oficiu.

Condamnarea se pronunţă “dacă instanţa constată, în afara oricărei îndoieli, că fapta există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită de inculpat”.

“Fapta lucrătorului de crecetare penală, procurorului sau judecătorului care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, pe parcursul procesului penal, de a promite persoanei cercetate, suspectului sau inculpatului o situaţie procesuală care să ducă la neluarea unei măsuri preventive sau la luarea ori înlocuirea unei asemenea măsuri cu una mai uşoară, în schimbul căreia acesta să denunţe persoane care au săvârşit infracţiuni se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea ocupării unei funcţii publice”, se mai spune în proiectul depus la Senat.

 

12 COMMENTS

  1. se dezice de frica sau pentru ca a fost procuror? proiectul e foarte corect nu se fac arestari cum vrea muschiul unui procuror ci pe baza de dovezi ( indicii temeinice). tampenia aia cu suspiciunile rezonabile bagata de gasca predoiu&bica incalca normele europene de drept

  2. Ponta minte de frica strainilor si ambasadelor ca un las – parlamentarii PSD precum Nicolae au recunoscut ca PSD strijina aceste modificari corecte de stavilire a abuzurillor DNA

  3. Cum să mai închizi guri lacome fără să ştie propriul popor ?Şi se urlă pe toate micile ecrane că nu sunt fonduri pentru :sănătate, învăţămînt şamd
    Deşi PNŢCD-ul nu mai există ca partid parlamentar, AEP((Autoritatea Electorală Permanentă) le dă sponsorizare lunar PNŢCD-ului : : 1.847, 71 lei – iunie 2014, 1.539, 76 lei – iulie 2014, 1.539, 76 lei – august 2014, 618,78 lei – septembrie 2014, 2.463,62 lei – octombrie 2014, 1.539,76 lei – noiembrie 2014, 1.542,64 lei – decembrie 2014, 1.387,34 lei – martie 2015, 1.413,12 lei – aprilie 2015 (aceste sume sunt cele făcute publice de AEP – n.a.) şi nu este vorba de cuantumul sumelor, ci de superficialitatea (non-profesionalismul) celor care se ocupă de astfel de probleme deşi nu au membri PNŢCD în palament. Legea scrie clar că primesc subvenţii doar dacă ai cîştigat alegerile. Partidele apărute ulterior nu primesc subvenţii prin lege.
    cum e cu legea???

  4. Dl. Tudor, faptul că unele ambasade au luat atitudine, in sensul că nu sunt de acord cu modificările propuse, demonstrează fără dubiu, faptul că România este o colonie. Prin urmare, dl. Șerbănescu are perfectă dreptate în toate intervențiile lui. După acest episod, eu sunt hotărâtă să nu mai votez! Ce rost are, dacă oricum deciziile sunt luate în afară, iar parlamentarii, a căror treabă este aceea de a face legi, nu pot face ceea ce cred și trebuie să facă prin fișa postului. Încă o dată se dovedește inutilitatea votului nostru.

  5. El intotdeauna se dedubleaza cand este ceva dubios( si cand vrea sa iasa basma curata !!).Ca si in cazul ROSIA MONTANA cand avea o opinie ca premier si o alta opinie ca si parlamentar.

  6. Hai sa vedem cum spune Ponta adevarul. Tot ieri, cand se dezicea de modificarea codului penal, a fost intrebat cate ceva sid espre cardurile de sanatate, o masura buna de altfel dar implementata in stil romanesc. A fost intrebat Ponta ce are de spus despre aceste carduri si, cu mistocareala caracteristica a spus printre altele ca acel zvon despre folosirea cardurilor de catre unii romanasi sa scoata bani de la bancomate nu este adevarat fiind doar o manipulare a presei care il critica. Nu a trecut mai mult de un minut pana l-a intrebat cineva de ce seful Casei de Sanatate a recunoscut public ca au fost folosite carduri de sanatate in bancomate daca este doar o manipulare a presei moment in care Ponta a dat un raspuns stupefiant: Nu este vina guvernului ca oamenii s-au dus sa scoata bani de la bancomate. Absolut de acord ca nu este vina guvernului dar cum este posibil ca in interval de 1 minut sa dai declaratii total diferite despre acelasi subiect? Sa spui ca este o manipulare a presei iar dupa un minut sa spui ca nu este vina ta ca s-a intamplat asta deci sa recunosti ca este o situatie reala? Cine manipuleaza de fapt si cine minte? Mai poate cineva sa aiba incredere in ceea ce spune un astfel de om care se contrazice singur in mai putin de 2 minute? Asa ca scuze, nu mai puneti baze pe spusele si dezicerile lui Ponta. Minte si cand respira caci asta este caracterul lui. A invatat multe de la coabitantul si idolul lui Basescu. E drept ca minte mai frumos totusi! Resoecta vorba aia cu “Minte-ma dar minte-ma frumos!”

Leave a Reply