Sute de jurnalişti au manifestat marţi în mai multe oraşe din Italia pentru a apăra libertatea presei după atacurile recente ale viceprim-ministrului Luigi Di Maio (Mişcarea 5 Stele, antisistem), care i-a numit pe jurnalişti ‘şacali’, relatează France Presse. Guvernul populist, cu accente extremiste si anti-europene instalat in Italia este format din reprezentantii Lega Nord (Salvini) si Di Maio (5 Stele). Salvini este un admirator al lui Vladimir Putin.
 
Manifestaţii au avut loc la Roma, Genova, Milano, Florenţa şi Perugia, la chemarea Federaţiei naţionale de presă (FNSI) şi a asociaţiilor regionale ale jurnaliştilor, sub sloganul ‘Giu la mani alla stampa’ (‘Luaţi mâna de pe presă’).
                
Această mobilizare a urmat după comentariile virulente la adresa presei făcute sâmbătă de Luigi Di Maio după achitarea primarului M5S al Romei Virginia Raggi, urmărită penal doi ani şi acuzată de fals într-un caz legat de o procedură de angajare.
 
‘Nu acceptăm că cineva să ne arate linia de urmat, să ne spună ce să scriem sau nu. Dacă facem greşeli, putem merge în faţa unui tribunal în procedură civilă sau penală’, a declarat Lazzaro Papagallo, preşedintele Asociaţiei de presă din Roma.
                
‘Dacă jurnaliştii nu îşi fac datoria, există instanţe pentru a-i interpela, dar în mod sigur nu cu insulte şi ameninţări’, a spus Maria Teresa Cinanni, jurnalist al sindicatului Uil (Uniunea italiană a muncii) pentru regiunea Lazio.
           
Di Maio, liderul M5S, i-a numit sâmbătă pe jurnalişti ‘şacali vulgari’, denunţând o încrâncenare a presei timp de doi ani împotriva dnei Raggi.
                
Fostul deputat şi membru al partidului populist Alessandro Di Battista a mers chiar mai departe, calificându-i pe jurnalişti ‘adevărate târfe’.

De cand au venit la putere, Salvini si Di Maio au creat numeroase conflicte interne si externe, starnind ingrijorarea lumii civilizate.

10 COMMENTS

  • Italienii au votat aceste partide care au generat acest guvern. Adica au votat acesti “mizerabili” pentru ca PPEul lui Merkel i-a scos din minti si le-a umplut tara de migranti. Este o reactie a populatiei la adevaratele mizerii ale lui Merkel si a acolitilor lor din Imperiul German poreclit Uniune Europeana.
   Acum comisarii lui Merkel le spun guvernantilor italieni votati de poporul lor ca bugetul lor nu e bun desi este sub cota ceruta de deficit. Asta inseamna ca orice voteaza omul nu mai conteaza guvernatii trebuie sa faca ce le zice comisarul sovietic al lui Merkel. UEul anuleaza democratia in Europa.
   Un guvern dintr-o tara eurozone vine la putere pe un program votat de populatie in care vrea sa dea bani la popor si comisarul european nu il lasa, pentru ca UEul are alta treaba cu banii de ex sa ii bage in programele de propaganda sorosiste de asa zisa”sustinere a democratiei” adica a influentei( vezi recentul program de 500 mil euro).

   Asadar nu nationalismul e mizerabil si nu alegerile politice ale oamenilor sunt mizerabile ci politica germana- sorosista a UEului e mizerabila, ca sa punem adevarul la locul lui.

 1. Aici sunt câteva chestiuni de lămurit. Una: Populiștii italieni au ajuns la putere pe valul de euroscepticism stârnit de eternele admonestări, insulte și rele tratamente suferite de Italia, stat fondator al UE, din partea celorlalți fondatori: Germania, mai întâi, apoi, mai recent, Franta (care forțează mereu granița italiana dinspre Coasta de Azur pentru a refula imigranții nord-africani). A doua: presa italiana a suferit mult de pe urma acaparării de către Berlusconi—lider european, PPE— a principalelor trusturi, in prezent publicul taxand, automat, de manipulare sau “senzaționalism” orice știre, campanie sau investigație jurnalistica referitoare la puternicii zilei, lucru pe care populiștii îl exploatează in favoarea lor. Si, trei: populistii de azi, cu Salvini in frunte, provin din alianța dintre Lega Nord, un partid naționalist dur, și Forza Italia, partidul lui Berlusconi însuși, care s-au aliat la guvernare cu partidul “antisistem” 5Stelle, Neo-marxistii, in speța, o combinație de radicali Nord-Sud/dreapta-stânga care a înlocuit coaliția centrista a “lacheului lui Merkel”, Matteo Renzi, folosindu-se exact, și eficient, de presa aservita puterii.Deci mișcarea “jos labele de pe presa”(giù le mani alla stampa) reprezinta, in primul rând, o încercare de curatire a presei prin ea insasi, de separare a jurnaliștilor independenți de “patronii” ziarelor. Dacă luam in considerație “plimbarea” de la Cotroceni inițiata de Antena 3 vom vedea ca, la noi, mișcarea “Jos labele” de pe libertatea cuvantului a început înainte ca Cioloș,premierul nostru” european”sa numeasca respectivul post de știri “mocirla”, chiar înainte ca “mogulul” Voiculescu, proprietarul trustului, sa fie zvârlit la beci de “europeanul” președinte Basescu. Ceea ce dovedește ca publicul roman, ieșit cu miile in sprijinul jurnaliștilor “plimbăreți”, e mai treaz decât cel italian; nu se știe ce s-ar fi întâmplat dacă Cioloș ar fi revenit ca premier al unei coaliții PNL-USR in 2016, dar nu s-a întâmplat asta și n-are rost sa facem paralele de dragul paralelelor. Important este faptul ca libertatea presei nu trebuie “recucerită”, ca exista o granița, bine definita și apărată cu dinții, între presa aservita și cea libera din România, ca “mocirla” a devenit din injurie, un titlu de noblețe. Marii lideri UE care au “detectat”, printre devierile românești de la “statul de drept”, lipsa de libertate a presei, sunt “fix” popularii (lui Berlusconi, Basescu, Merkel-Johannis) și Neo-marxistii (potențial, ai lui Ciolos-Macron ), care se vaită de creșterea populismului in Italia ca și cum n-ar fi impins partidele bazate pe ideologia respectiva, cu mâna lor, la putere, in statele lovite cu rezoluții și alte feluri de insulte deghizate in recomandări. Oh well.

 2. aha! cam cum ar veni, daca spui ca sunt mincinosi si aserviti unora din presa care doi ani au sustinut ceva ce a fost infirmat de instanta, aia din presa se revolta si ies in strada sa ceara “libertatea de a minti a presei”.
  Iar aia care arata adevarul, dovedit de instanta, sunt populisti mizerabili.

  Dar ce inseamna a fi populist in ziua de azi? A guverna confirm vointei poporului (nu furam alegeri, nu furam referendumuri) si (si) in interesul sau.
  Deci cine sunt mizerabilii populisti contemporani?Trump, conservatorii britanici, V Orban, guvernul italian, polonezii, Frontul National din Franta, AfD din Germania, etc…. chiar si psd-alde de la noi (desi le,lipseste ideologia si inteligenta eleganta).

  Intersant! Cum ar fi, sa iasa in strada la noi cei crescuti de Soros, cei din divizia de presa a securistilor locali vinduti fie la BND fie la BNDE fie la CIA ,KGB, etc dupa ce, eventual, instanta va arata ca Dragnea sau Tariceanu sau Voiculescu sau altul mai notabil sunt si au fost de fapt nevinovati. Si daca li se spune securistilor ca au mintit, ca au facut-o interesat (asa cum chiar dv sau postul dv o face adesea) atunci cel ce afirma adevarul devine populist mizerabil. Pai atunci traiasca europarlamentarii romani care au votat raportul MCV ca ei nu sunt populisti mizerabili!

  Din cite inteleg, libertatea de a minti a presei e cam ca dreptul amantei de a-si insela amantul. Daca il inseala, e curva.

 3. Impartasesc parerile de altfel toate pertinente ale celor ce au postat inaintea mea. Adaug doar ca cineva mai devreme sau mai tarziu trebuia sa incerce sa se ia de piept cu Germania , Olanda si toti cei care isi fac interesele dupa bunul plac. Nu a fost mitinguri de strada ale presei, ANSA a protestat principial impotriva oricarei tentative care ar putea si doar simbolic sa mineze libertatea de expresie. Da, sunt si aici destui aserviti mai eles celor care au pierdut puterea: PD, Stinga Italiana si Renzi singurul pe placul UE Merkel pentru ca a stat mereu la 90 de grade.

Leave a Reply