Reactia la Brexit in Spania : se intaresc partidele traditionale pro-europene, dreapta si stanga. Populistii de la Podemos, pe locul 3. O lectie de maturitate din partea spaniolilor.

———————————————

Conservatorii la putere în Spania au câștigat alegerile legislative duminică, cu 32,7% din voturi, o cifră în creștere comparativ cu cea de la precedentul scrutin din decembrie, înaintea Partidului socialist, potrivit rezultatelor oficiale după numărarea a 90% din buletinele de vot, notează AFP preluata de Agerpres.

Partidul Popular al șefului guvernului Mariano Rajoy iese întărit din acest scrutin organizat după șase luni de blocaj politic. El obține 13 locuri în plus față de scrutinul precedent.

Spaniolii, chemați la urne la trei zile după Brexit, au menținut stânga radicală, adunată în cadrul coaliției Unidos Podemos, pe locul al treilea, cu 71 de locuri din 350 în parlament, potrivit rezultatelor aproape definitive.

2 COMMENTS

 1. Nu poate să nu mă mire faptul că nu foarte des, dar totuși cu o anumită regularitate, analizele dumneavoastră suferă mult din punct de vedere calitativ. De unde ați ajuns la concluzia că Podemos sunt anti-UE? S-au pronunțat ei în favoarea unui Spexit, sunt ei artizanii unei dezintegrări a Uniunii? Cum puteți să-i băgați în aceeași oală cu Le Pen, Wilders et co? Faptul că ei critică în mod constant austeritatea impusă de la Bruxelles via Berlin îi face dușmanii construcției europene? E atât de greu de văzut că ceea ce doresc e reformarea UE, nu distrugerea ei? Dacă au sau nu rețeta potrivită pentru a face asta merită o discuție separată într-adevăr, dar mi se pare de neînțeles etichetarea lor drept „anti-UE” atât de ușor.

  Austeritatea lui Băsescu a fost rea, dar cele din Spania sau Grecia sunt bune? Asta credeți, domnule Radu Tudor? Contează doar suferința noastră, a lor nu? Poate că din cauza exprimării succinte nu v-am înțeles bine, dar în orice caz cred că ar fi bine să clarificați sensul celor afirmate mai sus.

  • @GE,
   .
   Domnule, dragă, mai direct spus, eu postacul @pompiliu trebuie să înțeleg, sau nu, ce spune dl. Radu Tudor de acest partid spaniol, de care nu s-a spus nimic, niciodată aici, că ăștia-s populiști.. populiști? (sau, se-nțelege, și că eu ar trebui, deja, să cunosc ce-i cu ei). Ce vrei să spui dumneata că eu nu mă prea pricep?
   Și a fi populist înseamnă a fi, obligatoriu, anti-UE, nu?…sau nu? .
   Dar dacă ești doar împotriva baroșilor, junkerilor, daulilor, redingilor care-ți calcă în picioare 8.5 milioane de voturi, care dau ordin sa nu-l suspenzi, după o suspendare legală și Constituțională, pe băsescu și-l condamnă și pe Dragnea pentru asta ești, sau nu, populist… deci anti-UE? Și presa să tacă. Ba nu a tăcut, ea-l omoară pe ăsta că-i prea slab și de aia trebuie să plece cum vrea și-i cer și băsescu , și liberalii, și joshannis. Și, urmează, Ponta, și tot pentru ”Lovitură de Stat”. O paranteză. Incomozilor din timpul regimului comunist li se atârnau aceleaș tip de tinichele, aceleași dosare(ca acum lui Ponta) și le puneau alți comisari, comisarii ruși. De fapt uneltele lor.
   Eu până acum n-am știut a fi populiști decât cei din presa. Presa, doar presa, este cu poporul, adică. Cum ea este de dreapta, și populismul, desigur, este de dreapta. Părerea mea.

Leave a Reply