Mai multe oraşe din Franţa conduse de primari naţionalişti au decis eliminarea restricţiilor privind carnea de porc în cantinele şcolare, invocând principiul secularismului, decizia deranjându-i pe părinţii copiilor musulmani, informează ziarul The Guardian.
După ani de controverse privind vălul musulman, carnea de porc pare să fi devenit noul teren de dispută pe tema identităţii naţionale şi locul mahomedanismului în Franţa. Politicienii de dreapta folosesc produse din porc pentru a afirma identitatea franceză, notează cotidianul britanic.
Aisha Tabbakhe, o asistentă musulmană din Franţa, a rămas surprinsă când a mers să îşi înscrie fiica la cantina unei şcoli situate la periferia Parisului. Căsuţa care trebuia să fie normal pe formularul de înscriere, privind consumul de carne de porc, dispăruse. “Confuză, am sunat la Primărie şi mi s-a spus că aşa va fi de acum înainte”, a spus ea.
Aisha Tabbakhe locuieşte în Chilly-Mazarin, un orăşel situat la periferia sudică a Parisului. Localitatea se numără printre cele ale căror primari de dreapta au decis să introducă produse din porc în cantinele şcolare, invocând principiul laicităţii.
În ultimii 30 de ani, şcolile din Chilly-Mazarin ofereau produse alternative copiilor musulmani şi evrei, însă de acum regula va fi eliminată.
Primarul, Jean-Paul Beneytou, membru al formaţiunii de centru-dreapta Republicanii, a argumentat că aceasta este o modalitate de menţinere a “neutralităţii” în sectorul serviciilor publice.
Însă părinţi musulmani, profesori şi politicieni de stânga au denunţat o acţiune deliberată de stigmatizare a mahomedanismului.
“Impactul asupra copiilor este lucrul cel mai dur. Fiica mea de patru ani este prea mică pentru a înţelege că nu mănâncă porc”, a explicat Tabbakhe.
Teoretic, statul francez susţine că este neutru faţă de practicile religioase, permiţând fiecărui cetăţean să aibă libertate religioasă. După atacurile teroriste din ianuarie – în care islamişti francezi au omorât 17 persoane în redacţia revistei satirice Charlie Hebdo şi la un magazin de produse alimentare evreieşti din Paris – principiul laicităţii a fost invocat din ce în ce mai frecvent de către politicienii francezi în tentativa de soluţionare a problemelor sociale.