Pe fondul unui posibil faliment al Greciei care poate trage dupa ea mai multe tari europene importante, o stire extrem de neplacuta vine din China. Sutele de miliarde de dolari ale acestei tari – investite in ultimii ani – sunt foarte importante pentru stabilitatea mondiala. Daca semnalul bursei este unul de criza al economiei chineze, povestea din Grecia devine o joaca. Analistii economici vorbesc despre o ingrijorare uriase pe plan mondial.

—————————-

Indicele de referinţă al bursei din China s-a prăbuşit la minimul ultimelor trei luni, pe fondul îngrijorărilor că măsurile luate pentru stabilizarea acţiunilor nu reuşesc să oprească căderea pieţei în timp ce traderii desfac marjele într-un ritm record, scrie Bloomberg citat de zf.ro.

Indicele Shanghai Composite a încheiat această dimineaţă cu o scădere de 3,9 puncte procentuale, după ce la un momentdat se prăbuşise cu 8,2%, cea mai abruptă scădere din 2007.

Companiie din finanţe şi energie au condus declinul, în condiţiile în care numai 18 acţiuni din cele 1.106 tranzacţionate la Shanghai au crescut.

Bursele europene deschid prudent, în aşteptarea discursului premierului grec în PE

Principalele burse europene au deschis miercuri dimineaţă în creştere prudentă, de sub un procent, în aşteptarea discursului pe care premierul grec, Alexis Tsipras, îl va susţine astăzi în Parlamentul European.

Indicele DAX al bursei de la Frankfurt afişa un plus de 0,3%, la fel ca indicele FTSE100 al pieţei londoneze, în timp ce indicele CAC40 al bursei de la Paris a deschis în creştere cu 0,5%.

În schimb, bursa din Varşovia scădea cu 0,3%, la fel ca cea din Bucureşti, al cărei indice BET a deschis în scădere uşoară, cu 0,1%.

Bursa din Shanghai a închis însă în scădere cu 5,9% marţi noapte.

Oficialii europeni au dat termen Greciei până vineri pentru a prezenta un plan de reforme în vederea deblocării fondurilor de urgenţă. Cei 28 de lideri ai statelor UE se vor reuni duminică pentru a discuta pe tema Greciei.

Peste 40% dintre acţiunile companiilor chineze sunt suspendate de la tranzacţionare, pe fondul declinului puternic al cotaţiilor înregistrat în ultimele zile, care a continuat la deschiderea de miercuri a pieţei de capital din China, relatează MarketWatch.

Astfel, acţiunile a peste 1.200 de companii au fost suspendate miercuri, reprezentând mult peste 40% din totalul de 2.808 companii tranzacţionate public, acesta fiind cel mai mare val de suspendări înregistrat vreodată pe piaţa de capital dinChina, a relatat publicaţia Southern Metropolis.

http://edition.cnn.com/2015/07/08/asia/china-stocks-explainer/index.html

6 COMMENTS

 1. Radu,eu te consider pe tine și chiar ești,un om cu rațiune,un om cult,un om citit.Sper că doar ai preluat această știre și nu crezi în acest scenariu

  • Situatia e grava.Bursa chineza a ajuns in 3 saptamani la-30% ca in timpul marii depresiuni economice din 1929. Peste 500 de companii chineze s-au retras de la bursa spre furia celor ce detin actiuni la ele si vor sa le vanda sa scape de pierderi. Situatia e atat de grava incat companiile de brokeraj din China s-au unit si cumpara pentru a stopa caderea. Acest lucru nu e insa suficient trebuie ca guvernul chinez sa bage bani masiv in bursa sa o sustina artificial. Deci e o mare problema care incepe sa disemineze in jur Hong Kong, Japonia. A doua problema e situatia din Grecia. Daca Merkel nu face ceva rapid adica sa bage bani in Grecia sau sa ii lase sa iasa din eurozone instabilitatea va continua. Merkel a fost avertizata sa faca ceva rapid, incertitudinea distruge pietele. Daca la acest lucru se adauga raportari proaste si cresterea dobanzilor in SUA atunci se vorbeste de o recesiune economica globala.

 2. 1. http://www.aljazeera.com/news/2015/07/china-stock-market-plunges-150708091138159.html-China stock market plunges despite government measures
  2. Doar aurul îi mai poate salva. cITEZ:* China clamours să stabilească prețurile de aur la nivel mondial.
  Cel mai mare producător din lume și de consum a metalului vede o oportunitate de aur pentru a extinde puterea de stabilire a prețurilor.*http://www.aljazeera.com/indepth/features/2015/06/china-clamours-set-global-gold-prices-150629082056754.html
  A început prăbuşirea dolărelului!
  -3. CUI PE CUI SE SCOATE DACĂ UCIZI SAU ALUNGI: http://video.aljazeera.com/channels/eng/videos/chinas-abandoned-children/4336853685001

 3. Nu-mi fac probleme, China isi va reveni indiferent de jocurile “finantelor mondiale”.
  Eu mi-as face probleme pentru noi care suntem foarte firavi din punct de vedere economico-financiar.

 4. si care-i scenariul de cosmar anuntat din titlu?
  traducere proasta din presa straina, articol facut la norma, fara cap, coada si fara rost. valoare adaugata zero.
  poate e bune ca fiecare sa ramina in sfera sa de competente…. oricit de mare e dorinta ca din blog sa se faca site.

  ps: pentru traducatori: o corectie de 28% dupa o bula e normala, sanatoasa si e mica. acum avem -30%, parca…. chiar si la -38% nu e nici o problema serioasa. chiar si la -50% respectiva piata ramine bullish, doar de la o retragere Fibonacci de sub 50%, daca e de durata (primul nivel de echlibru fiind cel de -61% de la top) se poate vorbi de scenarii de cosmar…

Leave a Reply