România achiziţionează 3 sisteme cu 18 drone Bayraktar TB2, în valoare de 300 milioane dolari.

Pentru prima oară în istoria Armatei Române, se va crea un batalion care va opera aceste 18 drone, plus alte 7 sisteme cu drone israeliene Watchkeeper, care vor fi livrate în 2025.

Armata Română va opera în total 10 sisteme cu 60 drone, de la Batalionul 184 Senzori și Apărare Antiaeriană din Timișoara şi Baza Aeriană Boboc din Buzău.

Dronele militare au misiuni de supraveghere, cercetare, culegere de informaţii, imagini şi monitorizare. La nevoie, ele pot fi înzestrate şi cu unele capacităţi militare de lovire precisă.
Misiunea principală va fi supravegherea 24 din 24 a forţelor agresive ale Rusiei în proximitatea Flancului Estic al NATO.

 

La începutul lunii august 2022, Ministerul Apărării Naționale solicita aprobarea Parlamentului pentru achiziția, pentru Forțele Terestre române, a trei sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2, a câte șase aeronave, în valoare totală, incluzând pachetul de suport, de aproximativ 300 milioane USD, scrie Observatorul Militar.
Acum, Batalionul 184 Senzori și Apărare Antiaeriană din Timișoara, care va operaționaliza aceste sisteme, este în plin proces de recrutare și de pregătire pentru recepționarea celor 18 aeronave.

Sistemele Bayraktar TB2 au intrat în mentalul public începând cu războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. În primele luni ale conflictului, armata ucraineană a folosit Bayraktar pentru a lovi ținte la sol pe întreaga lungime a frontului de peste 900 de kilometri.

Dronele Bayraktar au lovit eficient sisteme de apărare aeriană rusești, centre de comandă și control, noduri logistice și coloane de blindate. În imaginile surprinse din aer, date publicității ulterior, fiecare din noi a văzut cum erau oprite coloanele de blindate înaintând spre Kiev.

Aceste drone au căpătat o imagine mitică, reușind să inspire luptătorii ucraineni și să semene paranoia și nesiguranță în rândul invadatorilor. Acum, după ce caracteristicile războiului s-au schimbat, specificul misiunilor Bayraktar este altul, mai puțin vizibil.

Dovedindu-și eficacitatea în misiuni de luptă, sistemele Bayraktar au intrat rapid pe listele de achiziții ale mai multor țări, inclusiv România.

În prezent, Batalionul 184 Senzori și Apărare Antiaeriană din Timișoara se pregătește intens pentru recepționarea și operaționalizarea acestor sisteme. Am fost la Timișoara pentru a afla mai multe despre acest proces, scrie Observatorul Militar.

În același timp, se dezvoltă și infrastructura necesară la Timișoara. Pe viitor, infrastructura de la Timișoara va fi utilă și pentru sistemele Watchkeeper, care vor intra, de asemenea, în dotarea batalionului.

Pe lângă infrastructură, operarea noilor sisteme necesită personal pregătit. În acest sens, unitatea, cu sprijinul eșaloanelor superioare, desfășoară un amplu proces de recrutare.

O parte din militarii încadrați pe funcții în compania Bayraktar a plecat deja în Turcia, la cursuri asigurate de producător, până în luna iunie.

La întoarcerea acestora, Batalionul 184 Senzori și Apărare Antiaeriană Timiș va recepționa primul sistem Bayraktar, urmând ca până în primăvara anului viitor să aibă structura integrală dotată cu tehnică nouă și personal instruit, astfel încât să poată să genereze și să operaționalizeze o capabilitate nouă pentru Forțele Terestre și Armata României.

Detalii aici : http://presamil.ro/bayraktar-la-orizont/?fbclid=IwAR0wemwxrsyUZk3veaQxxHKNf39JbsxyLVIF5wyF62l6I65zWcOe3RhAGr8

#Romania
#NATO
#drone

Leave a Reply