Agentia Bundesnachrichtendienst (BND) este acuzata intr-un raport guvernamental al reprezentantului pentru protectia datelor, care a fost dezvaluit presei germane, ca a incalcat in mod sistematic constitutia prin utilizarea datelor persoanele ale cetatenilor germani in lipsa unei baze legale, transmite Local.de, citat de News.ro.

“BND a colectat si folosit in mod sistematic date personale in lipsa unei baze legale”, a sustinut in raport comisarul federal german pentru protectia datelor, Andrea Vorhoff.

Comisarul Vorhoff are obligatia de a se asigura ca agentiile guvernamentale nu incalca drepturile constitutionale ale cetatenilor germani prin utilizarea datelor personale. Din aceasta pozitie, comisarul a realizat un studiu despre modul in care agentii BND monitorizeaza datele de telecomunicatii.

Intr-un raport de 60 de pagini, comisarul federal pentru protectia datelor a atras atentia ca BND a incalcat “in mod sistematic si regulat” constitutia statului german si a catalogat actiunile spionajului drept “ilegale” in cel putin 30 de circumstante.

De asemenea, Vorhoff a notat ca monitorizarea comunicatiilor unei singure persoane a dus la colectarea datelor personale a 15 cetateni germani care aveau contact cu suspectul.

“Potrivit legislatiei germane, aceste baze de date trebuie sa fie sterse in mod imediat. Nu trebuie sa mai fie folosite aceste date personale”.

Andrea Verhoff s-a plans ca in timpul investigatiei, agentii BND au incercat in repetate randuri sa-i blocheze accesul la documente.

“BND a incercat in mod ilegal sa-mi blocheze abilitatea de a supraveghea – prin urmare o analiza comprehensiva si eficienta din partea mea nu a fost posibila. Exista incalcari grave ale legislatiei”, a declarat aceasta.

Comisarul federal sustine ca agentii spionajului german au incercat, in special, sa blocheze accesul acesteia la asa-numitii “selectori”, care identificau numerele de telefon si adresele de e-mail folosite pentru operatiunile de monitorizare.

Listele “selectorilor” sunt extrem de controversate de presa germana, care a sustinut anterior ca BND a preluat aceste liste de la Agentia Nationala de Securitate (NSA) din Statele Unite si le-a aplicat in propriile baze de date inainte de a verifica continutul acestora.

Politicienii de opozitie au sustinut ca acest raport confirma pozitia in ceea ce priveste activitatea ilegala a BND si au acuzat executivul de incercarea de a ascunde raportul comisarului pentru protectia datelor.

7 COMMENTS

  1. Mai bine ne-am uita in ograda noastra, sa vedem parul din ochiul nostru nu sa cautam scobitoarea din ochii altora. Germania este cine este iar, noi unde suntem ?

  2. Inteleg ca BND a spionat cetatenii germani din afara Germanirei sau? Ca BND este agentia de spionaj extern a Germaniei. (Aia echivalenta a SIE). Agentia de informatii interne a Germaniei este BFV (echivalentul SRI)
    Total neclar.

    • Nimic mai exact, BND este echivalenta SIE. Nu e neclar, pana la urma cam toate serviciile (ca de aia sunt servicii) peste tot in lume fac facute si nefacute, doar Machiavelli ne spunea ca “scopul scuza mijloacele”.

      • Pai spun ca e neclar pt ca nu inteleg unde a spionat cetatenii germani. Ca daca o facea inafara Germaniei nu ma prind ce constitutie (sau a cui constitutie) a incalcat;)))

Leave a Reply