Premierul desemnat Ludovic Orban a declarat, joi, după ce a depus la Parlament lista Cabinetului și programul de guvernare, că cel mai probabil va fi pregătit un proiect care să cuprindă toate modificările de natură fiscală și pe care îl va înainta Parlamentului. Orban a menționat de asemenea că există o lege în vigoare a pensiilor, pe care vrea să o aplice. Premierul desemnat a mai declarat că, după execuția bugetară de la 9 luni, e clar că nu se poate angaja că poate ține sub 3% ținta de deficit bugetar.
Orban și-a prezentat principalele priorități, subliniind că este nevoie de o rectificare bugetară și că este necesară instalarea cât mai rapidă a Guvernului, pentru că există riscul să nu poată fi plătite salarii.
Orban a precizat că nu va da OUG decât în cazuri de urgență clară, pentru care să nu existe niciun fel de dubiu.
Ludovic Orban a spus că în cel mult 30 de zile de la instalarea noului Guvern va fi făcută și restructurarea ministerelor și a celorlalte instituții guvernamentale și că sunt posibile și disponibilizări.
Premierul Orban, potrivit g4media.ro, a spus că salariul minim pe economie nu poate fi „scos din burtă de un ministru”, fără un calcul, pentru afectează tot mediul de afaceri și că dacă Guvernul demis condus de Viorica Dăncilă va adopta hotărârea de creștere cu 100 de lei a salariului minim, atunci aceasta va fi modificată după instalarea noului Cabinet.
Principalele declarații ale premierului desemnat:
- În conformitate cu Constituția, în urma deciziei președintelui României de a mă desemna în calitate de premier, în termenul constituțional am depus lista guvernului și programul de guvernare la președinții celor două camere.
- România are nevoie de un guvern legitim, cu deplină capacitate de exercițiu a prerogativelor sale.
- PNL, așa cum i-a anunțat pe români, și-a asumat răspunderea formării guvernului și a dat României o formulă de guvernare care urmează procedurile de învestire în cele două camere.
- Ne aflăm într-o situație extrem de gravă: după 3 ani de guveranre habarnistă, care a anulat toate avantajele pe care le-am fi putut dobândi ca urmare a ciclului economic pozitiv, care a distrus încrederea investitorilor în guvern și în România, în care nu s-a realizat aproape nici o investiție importantă în România, e nevoie de un guvern care să readucă Români pe drumul corect. Avem urgențe de îndeplinit fără de care se pot crea situații grave.
- Printre obiectivele imediate: OUG pentru restructurarea guvernului. Am redus numărul de ministere, iar obiectivul nostru este de a crea o structură guvernamentală, suplă.
- Sunt instituții publice și autorități locale fără resurse, există riscul să nu se poată plăti salarii, indemnizații pentru dizabilități.
- Este o nevoie imediată de rectificare bugetară care să asigure resursele financiare către toate instituțiile publice.
- E nevoie de un guvern legitim pentru că pregătirea pentru iarnă aproape că nu a fost realizată: situația stocurilor de iarnă, pregătirea sunt aproape de zero.
- Avem riscul să pierdem bani europeni dacă nu este instalat cât mai repede guvernul pentru a lua măsurile imediate. E nevoie de realocarea fondurilor către programe unde există capacitate de absorbție.
- E nevoie de măsuri imediate în domeniul siguranței cetățeanului: să readucem Poliția și Jandarmeria de la statutul de gardian al puterii la cel de slujitori ai cetățeanului.
- Desecretizarea dosarului 10 august.
- Organizarea unor alegeri libere, corecte.
- Există situații care reclamă decizii imediate luate de un guvern legitim: examenul de rezidențiat, situații critice privind medicamentele, programul de vaccinare, examenele naționale și programa școlară.
- Le mulțumesc tuturor partenerilor noștri care au fost alături de noi la moțiunea de cenzură, celor cu care am avut discuții și am încheiat acorduri pe care le vom pune în practică prin intermediul programului de guvernare.
- Fac apel la parlamentari, rațiunea și patriotismul lor: nu dați curs boicotului pus la cale de oameni disperați care vor să-și acopere urmele furăciunilor făcute la ministere. Românii vor judeca aspru poziționarea fiecărui partid și parlamentar.
- PNL a acceptat o răspundere enormă într-un moment dificil, pentru că înțelegem foarte clar nevoile României azi. România are nevoie de un guvern care să respecte cu sfințenie drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor.
- Am alături de mine o echipă de oameni valoroși, cu experiență profesională, oameni integri, dispuși să se pună la dispoziția cetățenilor.
- Salariul minim pe economie nu poate fi scos din burtă de un ministru, fără un calcul. Fixarea arbitrară riscă să afecteze negativ tot mediul de afaceri. Somez guvernul Dăncilă să nu adopte creșterea venitului minim, nu are dreptul legal. Dacă totuși o vor adopta, o vom modifica.
- Am stabilit un plan de lucru pentru ficare ministru. Ei vor avea discuții cu societatea civilă, mediul de afaceri, organizațiile profesionale. Ei vor merge la ministere pentru a cere situația la zi în fiecare minister pentru că au dreptul constituțional. Când vom avea o analiză extrem de clară vom lua toate măsurile care se impun.
- Vrem audit profesionist la fiecare autoritate guvernamentală. Intenția mea e să reorganizăm fiecare minister, vom analiza pe fiecare agenție și autoritate, vom adopta organigrame noi.
- Sunt aproape o mie de angajați la Cancelaria și aparatul premierului. Există varianta disponibilizării.
- După votul de învestitură, deja lucrăm la OUG pentru funcționarea și organizarea guvernului. În 30 de zile maxim, fiecare minister va veni cu proiectul de HG pentru funcționarea respectivului minister.
- Q: E un plus sau un minus că aveți miniștri care au lucrat în guvernul tehnocrat Cioloș?
A: Doamna Anisie a făcut lucruri foarte bune. Violeta Alexandru e președintele PNL București, experiența din guvern o va ajuta ca ministru al Muncii. Oricine a avut o demnitate publică și și-a făcut treaba are un plus. - Q: 14 bărbați și două femei?
A: Nu am operat nici o discriminare. - Modificarea OUG 114 e în programul nostru de guvernare. Va exista o soluție graduală privind salariile din construcții pentru echilibrare. OUG 114 a dus la creșterea importurilor de gaze și energie electrică.
- Q: Nu ați inclus modificarea alegerii primarilor în două tururi în programul de guvernare.
A: PNL are proiect depus în Parlament, îl vom susține în continuare. - Q: Secția Specială, ce intenționați?
A: PNL și alți parteneri suntem inițiatori ai unor proiecte de lege. OUG pe justiție nu mai pot fi date, conform referendumului. - Cel mai probabil vom pregăti un proiect care să cuprindă toate modificările de natură fiscală și îl vom înainta Parlamentului.
- Pilonul II de pensii – solicităm abrogarea tuturor măsurilor introduse de OUG 114.
- Pentru mine, emiterea de OUG nu se poate face decât în situații de urgență. Rectificarea bugetară trebuie făcută prin OUG. Nu voi apela la OUG decât în cazuri de urgență clară în care să nu existe nici un fel de dubiu.
- Există o lege în vigoare a pensiilor, vrem să o aplicăm.
- Suntem adepții principiului contributivității. Suntem însă realiști, am trecut în programul de guvernare doar o analiză a sistemului de pensii.
- După execuția bugetară de la 9 luni, e clar că nu ne putem angaja că putem ține sub 3% ținta de deficit.
- PNDL merge înainte, toți primarii și președinții de CJ-uri trebuie să știe că programele vor merge înainte. Ne dorim să pregătim și un PNDL 3.
- Nu pot să mă angajez, la cum arată execuția bugetară și la ce șmecherii au făcut, dar vom menține deficitul ca să nu fim puși într-o situație dificilă în raport cu partenerii noștri.
- Am trimis președinților Parlamentului o scrisoare în care am propus un calendar, cu votul miercuri în plen. L-am anunțat pe domnul Ciolacu că vreau să argumentez în fața birourilor permanente reunite și sunt convins că vor avea politețea să mă invite.