Atacurile de la Bruxelles arată nevoia ca Uniunea Europeană să dezvolte o strategie comună de apărare şi securitate, a declarat marţi premierul italian Matteo Renzi, potrivit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Duşmanii Europei sunt uneori crescuţi chiar pe teritoriul său, deseori protejaţi de un cod al onoarei şi tăcerii în cadrul propriilor comunităţi, a afirmat şeful guvernului de la Roma, după atacurile de la Bruxelles soldate cu cel puţin 30 de morţi.

‘Prin urmare, avem nevoie de un program de securitate transnaţional puternic. Dar avem de asemenea nevoie şi de un program cultural, politic şi social’, a declarat el într-un discurs.

‘Uniunea Europeană trebuie să investească într-o structură unitară de apărare şi securitate. Europa discută din 1954 despre o politică de apărare comună’, a spus el.

Renzi nu a oferit detalii specifice, însă a precizat că serviciile de securitate europene ar obţine rezultate mai bune lucrând împreună. ‘Serviciile de securitate trebuie să lucreze mai mult şi mai bine împreună, printr-o colaborare constantă şi punctuală’, a adăugat el.

Italia susţine de mai mult timp o politică europeană de apărare mai integrată, în afara cadrului NATO.

Statul Islamic a revendicat atacurile de pe aeroportul şi de la o staţie de metrou din Bruxelles, a transmis o agenţie de presă afiliată grupării jihadiste.

Renzi a mai spus că în cele din urmă Europa îşi va învinge duşmanii, însă a atras atenţia că acest lucru va necesita timp.

‘Cei care promit astăzi soluţii miraculoase nu îşi dau seama cât va dura această situaţie şi cât de dificil va fi. Nu îşi dau seama cât de superficiali sunt. Cei care astăzi strigă să închidem frontierele nu înţeleg că duşmanii noştri sunt deseori în oraşele noastre’, a adăugat el.

Pe de altă parte, liderii Uniunii Europene au transmis într-o declaraţie comună că atacurile de la Bruxelles nu fac decât să întărească hotărârea de a apăra valorile europene şi toleranţa.

‘Vom fi uniţi şi fermi în a lupta împotriva urii, extremismului violent şi terorismului’, se arată declaraţia comună transmisă de şefii de stat şi de guvern din cele 28 de ţări membre şi de liderii instituţiilor UE.

7 COMMENTS

 1. Ce scriam eu cu ceva timp în urmă privind frica de este sau vest?
  Primii duşmani ai oricărui popor sunt din poporul respectiv!
  Noi trebuie să ne ferim de noi ca să ne apărăm pe noi!
  Pentru a nu ne duşmăni, trebuie ca fiecare individ să se accepte şi să se împace cu mizeria-i proprie, apoi să-l accepte pe celălalt cu ale lui! În românica nu se acceptă aşa ceva! Fiecare se vede şi crede mai tare ca celălalt! De aici intervine ura în cote alarmante!
  Acum vine şi ăsta cu concluziile trase de mulţi cu mult timp în urmă!

  • In purul stil merkelian solutiile la aceste atentate vor fi urmatoarele:
   – imbuibarea bugetelor SRIului cu milioane de euro
   -ascultarea tuturor telefoanelor fara mandat si fara limite
   Toate aceastea vor avea rezultatul pe care deja il vedem la Paris si la Bruxelles. Zero barat. Pentru ca atunci cand un om se arunca in aer deci nu mai tine la viata lui nu ai ce sa faci cu interceptarile. Solutia este politica: stingi conflictul in Orientul Mijlociu ca oamenii aia sa poata sa traiasca in tara lor nu sa ne invadeze pe noi. Cand a fost cu Kosovul Nato a intrat ca in branza in Serbia, in Kuveit la fel. In Orientul Mijlociu nu se vrea. Se vrea ca Europa sa fie invadata de milioane de musulmani, se vrea ca Europa sa fie sub teroare.

 2. Vina este tot a politicilor occidentale de migratie , chiar nu s-au gandit ca islamul nu este compatibil cu crestinismul ? S-au ” incarcat ” de magrebieni , le-au dat case , locuri de munca , biserici (moschei ) dar nu i-au culturizat , nu i-au civilizat , practic arabii in marea majoritate a lor resping orice cultura din afara , orice alta religie , ei se poarta si in port si in gandire-mentalitate ca acum 500 ani , daca nu si mai bine , nu au respect pt. femeie , nu au respect fata de valorile umane , primeaza doar simtul animal si fanatismul !

 3. ba Matteo, n-ai nimerit-o

  se poate rezolva in doua luni, astfel:
  – toti musulmanii din Europa fisati si majoritatea inchisi in lagare – civilizate – pina le facem control juridic, psihologic, etc
  – cine pica testul, inchis pe viata sau expulzat; cine nu, dupa o vreme, reintegrat;
  – ISIL distrus complet, indiferent de metode. Iranul dezarmat sau distrus, le fel inca vreo 2-3 tari din zona;
  – toate tarile din nordul Africii sub control militar Nato+Rusia+China, macar pentru 2 generatii;
  – control strict la frontierele UE, renuntarea la naturalizarea arabilor. America de Sud poate furniza destula forta de munca…
  – Germania sa aiba fix vot egal cu orice alt stat si orice stat sa aiba drept de veto in problemele europene ca de cite ori au facut dupa capul lor a iesit prost, de regula a iesit un razboi
  dar astea nu se fac cu baieti finuti ca matale, ci cu lideri adevarati si cu generali destepti si hotariti

Leave a Reply