Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre coaliţia de guvernare şi despre tensiunile dintre lideri, în cadrul unui interviu exclusiv la Antena 3.

“S-au săturat de scandalul politic. Românii aşteaptă de la noi, iar eu am înţeles asumarea funcţiei de premier ca pe o misiune de a recupera, de a redresa, de a trece prin această situaţie de criză şi a ajunge la un echilbru de la care putem să clădim, să putem să privim şi noi înante şi să putem să construim.

Rolul acestei coaliţii îl văd tocmai în această asumare ca fiind singura soluţie în momentul de faţă prin care putem să asigurăm stabilitate politică, care înseamnă încredere în primul rând în faţa cetăţenilor români şi după aceea în relaţiile cu partenerii, cu Uniunea Europeană, cu Alianţa Nord-Atlantică.

Avem nevoie de această stabilitate şi încredere. Nu se pot întâmpla toate dintr-odată. Este nevoie de timp, de acomodare şi cred că din aceste divergenţe pot să apară idei şi soluţii noi care cu timpul vor reuşi într-un anume fel să echilibreze aceste divergenţe.

Vorbeam de investitori. Aceia sunt oameni care au nevoie de sprijinul nostru şi noi avem nevoie de iniţiativa şi angajamentul dumnealor să putem să construim. Vorbeam de cea mai mare sumă pe care Guvernul a pus-o la dispoziţie pentru investiţii: 88 de miliarde de lei. Aproximativ 18 miliarde de euro. Avem cele trei linii finanţare europeană. Avem Fondul de Coeziune, care vine din ciclul anual 2014-2020 şi încă până la finele anului 2023 putem să atragem bani de acolo, avem Cadrul Multianual 2021-2027 şi aici sunt foarte mulţi bani împreună cu PNRR, în total 80 de miliarde de euro.

Toţi aceşti bani împreună cu disponibilitatea şi responsabilitatea pe care Guvernul şi-a asumat-o trebuie să însemne încredere şi motivare pentru a putea să regăsim acea voinţă la fiecare dintre noi să putem să redresăm şi să construim pentru viitor.

Toţi avem familii. Ce putem să le lăsăm acestor oameni? Dacă într-una stăm doar în scandal, în situaţii conflictuale? Oamenii au nevoie să aibă încredere în Guvern, în instituţiile statului.

Am vorbit de acei investitori. Sunt oameni care nu sunt în poziţia de a investi, care nu au resursele necesare şi au nevoie de ajutorul Guvernului. Guvernul este aici să îi sprijine pe aceşti oameni. Sunt oameni care vor să fie, efectiv, lăsaţi în pace.

Ceea ce poate să facă Guvernul este această deschidere la dialog. Să vină, să fie parte la soluţiile şi deciziile pe care noi le luăm la nivel guvernamental. Am foarte mare încredere în acest demers al nostru, în această deschidere pentru că am convingerea că singura modalitate în care putem să găsim soluţii care să cuprindă şi impacteze într-un spectru cât mai larg este doar cea în care avem toţi vectorii participanţi la discuţii”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

1 COMMENT

  1. Sper sa nu devina si acesta un guvern numit dorinta. Adica un guvern al dorintelor fara finalizare, Guvernele dupa 1989 au fost ale lui : vom face vom drege ,osa, poate vom,…. si au costat 130 miliarde euro.. Daca am sa aud pe Domnul Premier ca spune: maine incepe constructia hidrocentralei de pe valea Oltului iar energia va fi pentru sustinerea fondului de pensii sau pentru finantarea punerii in practica a proiectelor din cercetare… iar banii pentru constructia hidrocentralei vor proveni din confiscarea averilor celor care au furat Romania.. Sau ordonanta de urgenta: toate structurile de control: anaf………corpuri de control…..primarii … vor aplica la sange legislatia in vigoare iar sumele stranse vor fi virate intr-un cont pentru constructia hidrocentralei. Atunci poate am sa zic: Bravo Ciuca! La ora asta iese cand Ciolacu cand Catu sa ne abureasca cum vor ei sa faca dar nu vrea Bruxeles sau bunica.si inca nu au venit cei care au dat imprumuturi sa ceara banii inapoi. Se chinuiesc sa gaseasca bani sa plateasca facturile unor scoli care au stat inchise si a unor spitale sau sedii ale statului. Nu au bani pentru caldura din apartamente in conditiile in care populatia plateste grosul. Ce sa mai vorbim de altele pentru care se fac plati fara intarzaiere. Scandalul politic se opreste cand Generalul le va lua microfonul celor care fac politica pe banii statului. Daca vor sa vorbeasca si sa isi dea cu parerea sa foloseaca microfoane platite din banii lor si sa vorbeasca in numelei gastilor minoritare care au pus mana pe putere. Romania este in razboi cu hotii poate ne ajuta trupele americane sa scapam de ei.

Leave a Reply