Robert Fico, premierul pro/rus al Slovaciei, a fost împuşcat.

Atentatorul a fost capturat.

Potrivit canalului Joj TV, Robert Fico a fost împușcat de un bărbat de 71 de ani, din orașul Levice din vestul Slovaciei. Potrivit postului HN,  tentativa de asasinat a fost făcută de Juraj C, cetăţean slovac.

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Fico este un personaj extrem de controversat, acuzat de presa slovacă de legături puternice cu crima organizată. Şi cu orientare politică pro-rusă.

În Slovacia, în 2018, jurnalistul de investigaţie Ján Kuciak şi logodnica sa au fost asasinaţi. Cazul este unic şi a şocat ţara. Dar el arată şi problemele Slovaciei cu presa independentă şi cu corupţia politică.

Jan Kuciak murder: Slovak PM offers $1.2 million reward for information in the case | CNN

Premier în 2018 în Slovacia era tot Robert Fico.

Fico i-a numit atunci pe unii ziarişti “idioţi”, “hiene”, “jigodii”, “prostituate anti-slovace”. În plus, redactori de la cel mai mare cotidian Sme au fost excluşi de la conferinţele sale de presă. Motivul pentru comportamentul lui Fico ar fi fost anchete jurnalistice privind acte de corupţie care îl vizau pe el şi pe partidul său.

Jurnaliştii slovaci au investigat amplu conexiunile partidului condus de Fico în mafia italiană, cu bani negri investiţi în Slovacia.

n iunie 2016 a fost incendiată maşina jurnalistului de investigaţie Milos Majko. Alţi doi jurnalişti de investigaţie au dispărut fără urmă: mai întâi în aprilie 2008 Pavol Rypal, apoi în martie 2015 Miroslav Pejko. Multe atacuri brutale asupra jurnaliştilor au avut loc în anii 90, în timpul regimului semiautoritar al premierului Vladimír Meciar. Niciunul din aceste cazuri nu a fost rezolvat.

La aniversarea a șase ani de la asasinarea jurnalistului Ján Kuciak și a partenerei sale, redactorii șefi ai mai multor publicații importante din Slovacia au semnat o scrisoare deschisă comună intitulată ”Pentru o Slovacie decentă”, în care critică guvernul naționalistului Robert Fico și atrag atenția că presa liberă și jurnaliștii sunt în continuare în pericol, scrie publicația Dennikn.

”După moartea lui Ján și a Martinei nimic nu s-a schimbat. Ne-am întors în trecut. Jurnaliștii sunt țintele politicienilor și sunt atacați în fiecare zi. (…)

Ján Kuciak a fost ucis pentru că a dezvăluit corupția și fraudele comise de persoane care au beneficiat de protecția statului condus, și acum și atunci, de Robert Fico. Publicul a înțeles că un astfel de atac împotriva unui jurnalist înseamnă un atac împotriva întregii societăți, așa că Robert Fico a trebuit să demisioneze atunci. Părea că epoca lui s-a sfârșit.

Dar iată că acum s-a întors și atacă din nou jurnaliștii. După șase ani nu a învățat, nu a înțeles nimic. Dimpotrivă, a devenit și mai agresiv. Îi numește pe jurnaliștii care nu-i convin ”inamici ai statului”. Refuză să răspundă la întrebări oneste și încurajează propagarea de informații false (…)

Poate că nu Fico a ordonat asasinarea lui Jan Kuciak, dar el este responsabil politic, pentru că el și sistemul mafiot pe care l-a creat au făcut posibil acest asasinat, l-au făcut pe asasin să creadă că poate scăpa.  (…) Și vedem cum azi guvernul lui vrea să controleze inclusiv Poliția și Justiția, iar noul Cod Penal pe care îl propune banalizează actele de corupție, defavorizează victimele și îi protejează pe apropiații sistemului corupt (…)

Nu vom renunța niciodată să denunțăm aceste abuzuri, nimeni nu ne va închide gura”, se arată, printre altele în scrisoarea jurnaliștilor slovaci, din februarie 2024.

Ex-soldier jailed for double murder of journalist Ján Kuciak and fiancee | Slovakia | The Guardian

Atmosfera de tensiune se menţine de foarte mulţi ani în Slovacia.

1 COMMENT

Leave a Reply