Prezent în România în perioada 11-14 aprilie, Preşedintele Comitetului Militar al NATO, Amiralul Rob Bauer, mi-a acordat un interviu în exclusivitate pentru Antena 3 CNN, în care a vorbit despre evolutia pe termen scurt a razboiului ilegal si neprovocat al Rusiei in Ucraina si despre strategia alianţei pentru apărarea ţării noastre. Interviul a fost acordat împreună cu generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării.

https://www.antena3.ro/actualitate/plan-nato-aparare-romania-interviu-amiral-rob-bauer-presedinte-comitet-nato-671498.html

Radu Tudor : Care sunt propunerile NATO cu noile planuri de apărare despre România?

Amiralul Rob Bauer : Cred că nu este vorba doar despre România când vine vorba de planurile de apărare la care lucrăm. Cred că acum lucrăm la planuri pentru a vedea cum putem descuraja și apăra împotriva celor două amenințări pe care NATO le-a recunoscut.

Prima este Rusia și a doua este reprezentată de grupurile teroriste.Și lucrăm împreună cu toți aliații la trei planuri regionale în care, în principiu, analizăm ce este necesar pentru a îndeplini aceste două misiuni împotriva Rusiei și a grupărilor teroriste.

Să le descurajăm și să ne apărăm eficient  Și apoi următorul pas este că ne uităm la ceea ce este necesar pentru a executa aceste misiuni, adică capacitățile, unitățile, navele, avioanele, forțele terestre, dar și resursele cibernetice și spațiale pentru a executa cu succes aceste misiuni.

Iar a treia parte este să analizăm apoi modul în care comandăm și controlăm aceste elemente diferite. Iar pentru România, ea face parte din planul regional Sud-Est și, prin urmare, aceasta este comandată de la Napoli, Comandamentul Forțelor Întrunite (JFC) din Napoli. Și astfel, acel comandant își prezintă planul și vom analiza ce este necesar nu doar pentru a apăra România, ci, desigur, și națiunile care se află în sud-est.

Și apoi fiecare națiune își va lua partea sa pentru a se ajuta reciproc și pentru a se ajuta pe sine. Pentru că prea mult timp am crezut că NATO este un fel de organizație la care puteai suna la 911 și apoi Forța de Răspuns a NATO sau VJTF, forțele speciale, forțele de reacție foarte rapidă ar veni și ar salva națiunea care se afla în dificultate.  Iar acum ne întoarcem de fapt la apărarea colectivă și, prin urmare, privim acest lucru în mod colectiv și începe cu națiunile însele. Articolul 3 din tratat spune că fiecare națiune trebuie să fie capabilă să se apere singură nu este suficient, atunci restul Alianței va veni și vă va ajuta pentru a se asigura că inamicul este învins.

Radu Tudor : Domnule General Petrescu, în mandatul dumneavoastră de șef al apărării avem un război de frontieră, avem cea mai mare amenințare la adresa securității țării noastre, a continentului, pe Flancul Estic și vă întreb care sunt aceste măsuri specifice pentru România pe care le vom găsi în planurile de apărare ale NATO care au fost activate pentru prima dată din partea Alianței? 

Gen Daniel Petrescu, sef SMAp : Aș spune că întotdeauna există provocări și nu aș lega provocările actuale de mandatul meu de șef al apărării.
Ceea ce spunea Amiralul Bauer, este foarte important ca nu numai să avem aceste planuri regionale, dar mai ales să sincronizăm foarte bine planurile naționale cu planurile NATO. Aceasta este ceea ce înseamnă apărarea colectivă.
Știm care este amenințarea aici, cunoaștem foarte bine terenul, cunoaștem foarte bine capacitățile. Analiza noastră reprezintă o contribuție importantă pentru NATO, referindu-se la ceea ce trebuie făcut pentru a apăra această zonă. Ați văzut că regiunea Mării Negre este o regiune strategică pentru NATO, dar nu doar regiunea Mării Negre, ci și regiunea Mării Baltice, Marea Mediterană, noi privim totul într-o abordare de 360 de grade.
Pe de o parte, aceste planuri sunt importante pentru că stabilim, de asemenea, relațiile de comandă și control și capacitățile necesare, dar și ce trebuie să facem pentru a ne dezvolta propriile capacități, unde trebuie să investim, care este acea complementaritate între efortul național și efortul NATO, ce trebuie să facă România pentru a-și sprijini națiunea gazdă, ce infrastructură trebuie să dezvoltăm și cum vom evolua în perioada următoare, pregătind planurile pentru ca să fie executabile. Totul are un caracter defensiv. Ne referim la apărarea fiecărui centimetru din teritoriul NATO, fiecărui centimetru din teritoriul NATO.

Radu Tudor : Domnule Președinte Bauer, toată lumea se întreabă cât va dura acest război lansat de Rusia și cum evaluați evoluția războiului și care este cel mai rău și cel mai bun scenariu pentru NATO? 

Amiral Rob Bauer : Cred că este foarte important ca oamenii să înțeleagă că ambițiile Rusiei sunt mult mai mari, din păcate, decât ale Ucrainei. Știm dintr-un text de concept de tratat pe care NATO l-a primit în decembrie 2021 că Rusia vrea să se întoarcă practic la granițele din 1997 și caută un număr de națiuni în jurul Rusiei care vor forma o zonă tampon în jurul Federației Ruse.  Și asta înseamnă că nu este vorba doar de Ucraina, ci și de România în final. Nu cunoaștem niciun plan direct de atac din partea Rusiei asupra României și nu vedem pregătiri în acest sens din partea Federației Ruse, dar face parte din ambiția lor.  Și astfel este extrem de important să ne asigurăm că rușii nu reușesc în Ucraina să câștige acest război.


Prin urmare, este important ca Ucraina să reușească să câștige războiul și trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina atât timp cât va dura.  Și, din păcate, într-un astfel de război, nu există un scenariu bun sau rău. Războiul în sine nu este bun.

Cred că Ucraina va suferi timp de multe, multe decenii.  Chiar dacă războiul s-ar termina astăzi, Ucraina va suferi încă multe decenii din cauza soldaților răniți, a oamenilor care au murit, din cauza tuturor distrugerilor.

Și, prin urmare, trebuie să ajutăm nu doar acum Ucraina, ci și în viitor, pentru a reconstrui țara dacă se va ajunge la asta.  Eforturile tuturor națiunilor care sprijină Ucraina sunt – și acesta este un grup mare. Nu este Occidentul împotriva celorlalți. Este vorba de 50 de națiuni care sprijină zilnic Ucraina cu ajutor financiar, ajutor neletal  și cu ajutor letal, cu sisteme de armament și muniție.  Și asta include națiuni din regiunea Asia-Pacific.

Și asta pentru că națiunile înțeleg că rușii nu respecta ordinea internațională bazată pe reguli. Am convenit să respectăm națiunile suverane și granițele recunoscute la nivel internațional.  Iar ei au încălcat ambele reguli atunci când au invadat Ucraina. Au încălcat deja aceste reguli în 2008 în Georgia, apoi în Siria.

În 2014 în Crimeea și Donbass și acum din nou în restul Ucrainei. Așa că noi, ca natiuni, nu NATO, ci națiunile care susțin Ucraina în aceste eforturi, practic spunem cu ajutorul lor că nu vor accepta acest lucru. Și că orice alt lider autocrat va ști că este inacceptabil să facă acest lucru în viitor.

#Bauer
#CMC
#NATO
#Romania
#aparare
#analiza
#RaduTudor

1 COMMENT

Leave a Reply