Președintele Comitetului Militar Amiralul Rob Bauer, într-o conferinţă de presă împreună cu purtătorul de cuvânt al NATO Oana Lungescu, a făcut unele evaluări în legătură cu evoluţia războiului brutal şi ilegal declanşat de Rusia în Ucraina :
“Aș spune că Armata Rusă, în special forţele terestre ale armatei ruse, este angajată acum în proporție de 90% în războiul din Ucraina. Deci ceea ce vedem în general este că rușii sunt atenți în jurul NATO, nu vor – nu caută un conflict cu NATO. Cred că este un semn că sunt foarte, foarte ocupați.
Și în domeniul forţelor terestre, nu cred că au multe forțe disponibile pentru altceva. Dar suntem convinși că rușii urmează să-şi reconstituie forţa. Prin urmare, planurile sunt construite nu pe acel statutul actual al armatei ruse, ci pe statutul armatei ruse înainte de a ataca Ucraina. Și vor învăța lecții din acest război. Prin urmare, vom continua să le privim ca pe o amenințare serioasă în zona maritimă și în cea aeriană, în special. Și în spațiu, sunt încă foarte, foarte capabili. Să nu mai vorbim, bineînțeles în domeniul nuclear.
Nu ar trebui să subestimăm niciodată rușii și capacitatea lor de a reveni, așa cum au arătat în istorie de câteva ori. Vor avea nevoie de ceva timp pentru a reconstitui forţele pierdute.
Și acesta este unul dintre motivele pentru care cred că este acceptabil pentru noi să luăm câțiva, câțiva ani, pentru a ajunge unde trebuie să mergem, cu postura noastră schimbată și capacitățile schimbate. (…)
Ceea ce vedem sunt lupte eroice ale ucrainenilor. Cred că acea componenta mentală în război, o știam din trecut și o vedem în Ucraina, este extrem de importantă. Ucrainenii știu pentru ce luptă. Rușii nu au habar pentru ce luptă. Și acea diferență o poți vedea de fapt pe câmpul de luptă, când vine vorba de curaj, când vine vorba de persistență, când vine vorba de creativitate și dorința de a lupta.
Deci aceasta este o parte extrem de importantă a ceea ce vedem, împreună cu un număr serios de sisteme de arme occidentale.
Antrenamentul occidental ajută Ucraina.
Nu este o operațiune NATO ca atare, dar sunt 50 de națiuni în total, care ajută Ucraina cu arme, cu muniție și antrenament.
Contraofensiva este că este dificilă. Oamenii nu ar trebui să creadă niciodată că aceasta este o trecere ușoară. Nu va fi niciodată. Există un număr considerabil de ruși în Ucraina. Există obstacole defensive considerabile.
Adică, uneori sunt câțiva kilometri, uneori sunt 30 de kilometri adâncime pe câmpurile de mine, apoi obstacole serioase și apoi o a treia linie de întărire rusească.
A trece peste toate astea, pentru a ajunge practic pe terenul unde nu mai există apărare rusească cu infrastructura și mine, este o operațiune dificilă pentru ucraineni.
Și am văzut la Debarcarea în Normandia, în al Doilea Război Mondial, că a fost nevoie de șapte, opt, nouă săptămâni pentru ca Aliații să străpungă efectiv liniile defensive ale germanilor. Deci nu este o surpriză ochi că nu merge repede. Oamenii nu ar trebui să vorbească despre asta așa.
Și acesta este un adevărat război, aici mor oamenii în fiecare zi. Și este dificil, dacă ești acolo, să-ți vezi prietenii și colegii murind.
Nu este niciodată ușor.
Și cred că ar trebui să sprijinim în continuare Ucraina. Pentru că acesta este un moment foarte, foarte dificil pentru ei. Și nu ar trebui să comentăm despre Ucraina de genul „Ar trebui să meargă mai repede” sau „Este dezamăgitor că nu merg repede”.
Este extrem de dificil acest tip de operație și cred că este lăudabil felul în care o fac. Și cred că sunt din motive întemeiate, sunt în unele precauți, pentru că poți arde foarte multe forțe dacă vrei să treci prin acele obstacole majore.
Trebuie să afle care sunt punctele slabe, care sunt cele mai bune poziții prin care să încerce să treacă. Și, în același timp, rușii vor răspunde ucrainenilor. Ăsta este războiul.
Și așa că trebuie să te uiți la asta zilnic și ambele părți vor lua decizii și vor reacționa una asupra celeilalte. Deci, cel mai important lucru pentru Ucraina este că continuăm să-i sprijinim atâta timp cât este nevoie”, a spus Amiralul Rob Bauer, Preşedintele Comitetului Militar al NATO.