Sunday, December 22, 2024
3 C
Bucharest

Presedintele Romaniei : vom obtine o prezenta sporita a NATO la Marea Neagra

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună ziua!

Jurnalist: Bună ziua! Domnule Președinte, în contextul riscurilor de securitate la Marea Neagră, dar și al pledoariei dumneavoastră pentru o abordare unitară pe Flancul Estic, ce angajamente suplimentare de securitate sperați să obținem la acest Summit pentru România?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Summitul este extrem de important, părerea mea, pentru NATO și, sigur, cu accente deosebite pentru România. Se știe că obiectivul principal este consolidarea, întărirea, posturii defensive a NATO, dar pentru noi asta înseamnă lucruri foarte concrete. Noi am oferit un centru de comandă foarte important pentru a îmbunătăți coordonarea activității NATO din zona noastră, cu șanse bune de a obține acest centru. Și pentru noi este, evident, foarte importantă atenția pe care vrem să o dăm zonei Mării Negre. Iarăși aici, cu șanse bune, la inițiativa noastră, este o sesiune specială dedicată Mării Negre, la care este invitată și Ucraina, și Georgia. Noi credem că vom obține nu doar o atenție sporită pentru Marea Neagră, ci și o prezență a NATO sporită pe zona, pe regiunea Mării Negre, ceea ce pentru noi este foarte important. Iar Brigada Multinațională va fi mult mai importantă, fiindcă ea va deveni o Brigadă cu prezență permanentă, deci o Brigadă care va constitui un pol important pentru securitatea din zona noastră, din întreaga regiune.

Jurnalist: Domnule Președinte, una dintre provocările majore ale acestui Summit, dincolo de jocul Rusiei pe Flancul Estic, este chiar relația Statelor Unite cu restul aliaților. Din perspectiva țării care se achită de obligațiile financiare convenite, estimați că se va ajunge la o înțelegere sau este posibil ca după acest Summit neînțelegerile să se adâncească?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Acesta este un punct pe care l-am subliniat și eu, și o să îl subliniez în continuare. Împărțirea echitabilă a sarcinilor este necesară, nu putem să acceptăm ideea că unii contribuie și alții beneficiază, și pot să vă spun că România, încă de acum câțiva ani, de când am preluat mandatul, a avut poziția pe care am reafirmat-o de fiecare dată. România nu mai este demult un simplu receptor de securitate. România a înțeles că în NATO, sigur, beneficiezi de protecția NATO, dar noi vrem să fim un furnizor de securitate pentru întreaga regiune.

Or, furnizor de securitate înseamnă, evident, să ai forțele armate într-o stare foarte bună, foarte bine pregătiți și foarte bine dotați. De aceea, vă amintiți, poate, că prima acțiune mare politică pe care am făcut-o când am început mandatul a fost să adun toate forțele politice și împreună am hotărât să alocăm 2% pentru apărare mult mai repede decât se convenise. Vă amintiți, pentru NATO, termenul de ghidaj a fost 2024. Iată, noi am început deja de anul trecut, deci noi luăm treburile acestea foarte serios, și dotarea, și oferirea de securitate. De asta suntem prezenți cu foarte mulți oameni în Afganistan, de exemplu. Suntem prezenți în Irak, suntem prezenți în Kosovo, și așa mai departe. Deci, noi înțelegem din capul locului rolul nostru și ca furnizor de securitate.

Jurnalist: Dacă îmi permiteți și o întrebare pe politică internă. Care sunt argumentele pentru care ați decis revocarea din funcție a doamnei Kövesi?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Cred că vă amintiți, sper să vă amintiți, și îmi face plăcere să o spun cu voce tare: eu respect statul de drept, respect Constituția, și aceste lucruri nu le spun de complezență sau de slogan!

Eu îmi doresc pentru România o întărire a statului de drept, o întărire a democrației. Calea românească trebuie să fie calea democrației consolidate, care se bazează pe valorile noastre, pe care se bazează și NATO, și Uniunea Europeană. De aceea suntem aici. Noi nu suntem musafiri. Noi suntem aici membri cu drepturi depline.

Deci, calea românească este calea valorilor democratice și a statului de drept. Eu îmi doresc pentru țara mea o întărire a statului de drept. Și atunci, este evident că primul om în stat este primul care respectă statul de drept, respectă deciziile Curții Constituționale. Drept pentru care am pus în aplicare decizia Curții Constituționale. Nici într-un moment nu a fost o opțiune pentru mine să nu respect Constituția, să nu respect statul de drept. Dimpotrivă, eu îmi doresc ca acest pas pe care l-am făcut să fie înțeles ca și un pas în supremul respect pentru Constituție.

Însă, dacă am ajuns la această temă, vreau să fie foarte, foarte clar un alt lucru: dacă cineva acum se bucură că lupta anticorupție încetează sau încetinește, nu, nici vorbă! Deci, lupta anticorupție trebuie să meargă înainte și va merge înainte!

Știți foarte bine că eu m-am exprimat în repetate rânduri despre performanțele DNA. DNA este un corp de profesioniști foarte bine pregătiți. DNA trebuie și va merge mai departe! Deci, lupta anticorupție va merge cu toată forța mai departe.

Iar, până acum, acest pas pe care l-am luni nu mi-a schimbat părerea mea personală despre activitatea DNA și, inclusiv, activitatea doamnei Kövesi. Au făcut o treabă foarte bună! Sunt oameni foarte bine pregătiți. Și această activitate trebuie apreciată. Eu am apreciat-o tot timpul și am sprijinit-o tot timpul. Și pot să spun fără niciun fel de problemă că voi sprijini în continuare, poate și mai mult, lupta anticorupție.

Mulțumesc!


INTERVENTIA PRESEDINTELUI ROMANIEI LA REUNIUNEA NAC DE LA SUMMIT

Secretary General. Dear Colleagues,

We meet in Brussels again to chart the strategic lines for future action, based on our efforts so far.
1) First, we should ensure a stronger defence and deterrence. The work on the coherence and effectiveness of our Forward Presence is still in progress. We need to have the right forces, with the right readiness and ability to move, the right command structure and the right capabilities to act effectively as a real deterrent.
We need a unitary approach and a unified defence planning for the whole Eastern Flank. We need to fully implement our coherent posture in the region across all dimensions – land, sea and air. Romania has made concrete proposals on increasing the Forward Presence capacity in the Black Sea region. We are acting to enhance the readiness of the Multinational Brigade we host.
This will make it able to act in all circumstances, including for conflict and crises. At the same time, Romania has offered to host a multinational command and control capacity at corps-level in support of the Forward Presence in order to ensure coordination in the movement of reinforcements. We are grateful for the political backing so far and we count on your further support.
2) Second, we need swift decision making and increased military readiness. That is why I thank President Trump for the Readiness Initiative. This measure together with properly enabling SACEUR’s area of responsibility and the reinforcements will bring us closer to our common aim – a stronger defence and deterrence.
3) Third, we should increase NATO’s role in fighting terrorism. The Defence Capacity Building Initiative is effectively assisting the partners in our South. We must continue our efforts to root out ISIL. Romania is contributing with military trainers for the Iraqi Special Forces and we will shortly contribute with gendarmes. We will also take part in the NATO Mission in Iraq that we are deciding upon today.
4) Fourth, we should take forward the Open Door Policy. Romania fully supports the decision to send an accession invitation to Northern Macedonia.
5) Fifth, burden sharing is key for our deterrence efforts. Romania is delivering on this: in 2017 we have allotted2% of GDP for defence and we made significant progress in spending for modernizing our armed forces, thus having the one of the highest annual increases in percentage points within NATO. Over 33% of spending was allocated to major equipment acquisitions, and this year it will be 35%. We are firmly committed to continue.
Thank you.

Hot this week

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Topics

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Putin, ursul bipolar. Zice că nu are condiţii să oprească războiul, apoi enumeră condiţii

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, la conferinţa...

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să faci

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img