Șeful Statului Major General al Armatei Române, general-locotenent Nicolae Ciucă, a declarat joi, într-o conferință de presă susținută la Făgăraș, de Ziua Distinșilor Vizitatori la exercițiul Trident Joust 15, că toate exercițiile care se desfășoară pe teritoriul României intră sub incidența măsurilor de adaptare și reasigurare stabilite la Summit-ul din Țara Galilor, iar cestea nu au un caracter ofensiv, intrând în sfera pregătirilor pentru apărare.

‘Exercițiul Trident Joust 15 este planificat începând de anul trecut (…) Toate aceste activități pe care le-am desfășurat intră sub incidența măsurilor de adaptare și reasigurare stabilite la Summit-ul din Țara Galilor și ele nu au absolut deloc un caracter ofensiv, sunt toate înscrise sub caracterul pregătirilor pentru apărare, deci pur defensive (…) Acest eveniment închide seria exercițiilor planificate în luna iunie. În contextul măsurilor de implementare a Planului de acțiune pentru creșterea capacității operaționale a Alianței, exercițiul Trident Joust 15 vine să confirme angajamentul și hotărârea țărilor membre pentru îndeplinirea deciziilor asumate la Summit-ul din Țara Galilor. Armata României a primit cu entuziasm propunerea Comandamentului Aliat de a desfășura acest exercițiu în Poligonul Cincu. Astfel am folosit această oportunitate pentru rolul și locul Armatei Române în cadrul Alianței, precum și de a demonstra capacitatea de a susține dislocabilitatea structurilor NATO pe teritoriul României’, a arătat gl. lt Nicolae Ciucă.

Șeful Statului Major General, general-locotenent Nicolae Ciucă, s-a aflat joi în Cetatea Făgăraș și în Poligonul Cincu, din județul Brașov, alături de comandantul Comandamentului Aliat Întrunit (JFC) de la Napoli, amiralul Mark Ferguson, și locțiitorul comandantului JFC, generalul-locotenent Michael Day, la Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului Trident Joust 15, la care iau parte peste 1.000 de militari din 25 de țări NATO.

Potrivit generalului, Trident Joust 15  nu este doar o premieră pentru România, ci este o premieră și pentru Comandamentul Aliat Întrunit Napoli, fiind, în același timp, o mare responsabilitate și o provocare.

‘Provocarea a fost generată de faptul că structurile Statului Major General au primit dificila sarcină să sprijine dislocarea în premieră a unui Comandament NATO în România. Sprijinul națiunii gazdă, așa cum este numită totalitatea activităților executate pentru buna desfășurare a exercițiului a cuprins o paletă foarte largă legată de transport, cazare, campare, securitate, asigurarea comunicațiilor și alte activități specifice, inclusiv o largă colaborare cu autoritățile locale. Complexitatea situațiilor oferă însă și oportunitatea de instruire în comun la un nivel extrem de ridicat al militarilor implicați în exercițiul Trident Joust 15. Participăm (România, n.r.) cu aproximativ 600 de militari încadrați în toate structurile comandamentului, precum și în exercițiul de trageri cu lupte reale, care se execută în poligonul Smârdan’, a precizat acesta.

Generalul Ciucă a susținut că România are militari încadrați în Comandamentul Aliat Întrunit de la Napoli, în Grupul de Sprijin Logistic Întrunit, cel care este dislocat în Bulgaria, în structurile antrenate direct în toate unitățile de sprijin, precum și în celulele de răspuns.

Potrivit șefului Statului Major General, un alt exemplu este modulul NATO de Comunicații și Informații dislocat, care este încadrat în totalitate de personal românesc și care asigură comunicații de voce și de date în diferite rețele, pentru un număr de aproximativ 1.000 de utilizatori NATO.

‘Un alt exemplu îl constituie faptul că o bună parte a personalului Comandamentului de la Napoli a fost deplasată la exercițiul cu aeronave C 27 Spartan, C 130 Hercules ale forțelor aeriene române. Centrul de instruire pentru luptă al forțelor terestre de la Cincu oferă posibilitatea planificării și desfășurării instrucției pe trei nivele: simulare, instrucție constructivă, instrucție reală în care se pot folosi instrumente de luptă, muniție și acțiunea capătă o apropiere mai mare de realitatea câmpului de luptă. Și, nu în ultimul rând, avem palierul distribuit, în sensul în care avem în momentul de față echipamentele și tehnologia necesară pentru a conecta echipamentele noastre și tot sistemul de simulare din centrul de instrucție cu altele similare, precum cele din Germania sau cu cel din Bulgaria. Toate acestea au fost realizate cu sprijinul partenerului nostru strategic, SUA, cu ajutorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, dar și al autorităților locale din Brașov și Sibiu, cărora vreau să le mulțumesc pentru sprijinul acordat’, a accentuat gl. lt. Nicolae Ciucă.

În cadrul exercițiului TRIDENT JOUST 15, care se desfășoară la Cincu în perioada 17-28 iunie, pentru prima dată structuri ale Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli sunt dislocate în România și, tot în premieră, a fost realizat transferul comenzii și controlului Forței de Răspuns a NATO spre această locație temporară.

Potrivit MApN, Grupul de Sprijin Logistic Întrunit (JLSG), cu sediul la Napoli, își mută comandamentul în Bulgaria pentru a exersa capacitatea de sprijin a exercițiului TRIDENT JOUST 15.

Reprezentanții MApN susțin că este pentru prima dată când Grupul de Sprijin Logistic Întrunit se mută în Bulgaria și se antrenează la o scară largă, într-un mediu operațional complex, pentru a confirma capacitatea comandamentului JLSG de a se disloca și funcționa ca un comandament de sprijin logistic la nivel de teatru de operații.

Acest exercițiu este proiectat să testeze capacitatea Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli de a conduce o operație de apărare colectivă a Alianței.

TRIDENT JOUST este parte componentă a operației ALLIED SHIELD, exercițiile NATO din această serie sunt de natură defensivă și fac parte din setul de măsuri de asigurare ale Alianței Nord-Atlantice.

Activitățile în cadrul acestui exercițiu se concentrează pe creșterea interoperabilității, a capacității operaționale și a celei de reacție în rândul statelor aliate și partenere.

————————-

Comandantul Comandamentului Aliat Întrunit (JFC) de la Napoli, amiralul Mark Ferguson, a declarat joi, într-o conferință de presă susținută la Făgăraș, de Ziua Distinșilor Vizitatori la exercițiul Trident Joust 15, că în premieră, prin intermediul exercițiului de la Cincu din județul Brașov, se demonstrează capacitatea NATO de a muta, fizic, centrul de control dintr-o locație în alta.

‘Trident Joust demonstrează capacitatea de adaptare a forțelor aliate în cadrul unui comandament comun și care acționează ca forțe de răspuns NATO. De asemenea, pentru prima dată prin intermediul acestui exercițiu se demonstrează capacitatea noastră de a schimba, fizic, centrul de control dintr-o locație în alta în timpul unui scenariu de exercițiu’, a arătat amiralul Ferguson.

Potrivit comandantului Comandamentului Aliat Întrunit (JFC) de la Napoli, în exercițiul de la Cincu sunt implicate 25 de națiuni și peste 1.000 de persoane, care participă într-un mediu  de desfășurare axat pe apărarea colectivă ‘așa cum apare în articolul V al scenariului care stă la baza acțiunii noastre’.

‘La exercițiu participă unități din Italia, România și Bulgaria, dar acesta presupune și realizarea unei conexiuni cu exercițiul militar românesc cu foc direct Viforul 15 în care sunt angrenați 150 de soldați. De asemenea, în Sofia Bulgaria, Grupul Comun de Suport Logistic care este deservit de 100 de soldați și acționează în cadrul Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli, acționează ca și comandament logistic al teatrului de operațiuni pentru a veni în ajutorul Trident Joust 15’, a precizat amiralul Mark Ferguson.

La Ziua Distinșilor Vizitatori la exercițiul Trident Joust 15 au mai participat șeful Statului Major General, general-locotenent Nicolae Ciucă, și locțiitorul comandantului JFC, generalul-locotenent Michael Day.

În cadrul exercițiului Trident Joust 15, care se desfășoară la Cincu în perioada 17-28 iunie, pentru prima dată structuri ale Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli sunt dislocate în România și, tot în premieră, a fost realizat transferul comenzii și controlului Forței de Răspuns a NATO spre această locație temporară.

6 COMMENTS

  1. oare trebuie sa dam explicatii ptr.orice facem in tara asta?rusii au dat explicatii ca pana azi au avut aplicatii militare cu 12000 de soldati si 250 de avioane in zona uralilor?si daca nu spuneam ca au fost defensive ce era?daca spuneam ca au fost ofensive oricum nu ne credea nimeni.noi nu avem armament sa ne aparam dar sa mai si atacam pe cineva.am ajuns sa ne cerem scuze ptr. ca incercam sa ne antrenam bruma de armata pe care o avem!

    • Deci dnul general pe bune ne spune ca ce debiteaza gen de la guvern Oprea sunt pur vrajeli pentru a pune mana pe putere la brat cu Iohanis.

  2. Deci si acest general cu doua stele crede ca in aceasta tara populatia este numeroasa dar sint multi, multi dar prosti. Rezulta ca toate aplicatiile astea sint programate de ani de zile dar nimeni nu stie de programarea lor decit dupa ce ele sânt incheiate. Toate aplicatiile unde sint mobilizate forte nu gluma, sint defensive pina ce incepe razboiul departe de granitele americii. Cred ca va aduceti aminte ce spuneau si americanii si marii nostrii generali despre scutul de la Devesel. El este defensiv si are scopul sa ne apare de RACHETELE CARE VOR PLECA DIN IRAN.

    • o racheta sahab-3 iraniana lansata de langa granita cu turcia deabia ajunge cu chiu cu vai pana la bucuresti.deci americanii cheltuiesc 11.2 milioane$ pe o racheta[si sunt 40 adica juma de miliard] ca sa apere romania de niste urmase ale rachetelor scud din anii 50 care costa cateva sute de mii de $.cine dracu e asa prost sa inghita gogoasa asta?

  3. De cei ce distrug tara din interior cine ne apara? de udmr, de mru, de clanul basestilor si alte clanuri.
    Pai ce facem domnilor? In caz de razboi tot noi de jos murim pentru acesti nenorociti?

Leave a Reply