Jeff Sessions, secretarul american al Justiţiei şi procuror general, şi-a prezentat miercuri seară demisia, la solicitarea preşedintelui SUA, Donald Trump, informează CNN.

Rod Rosenstein, adjunctul procurorului general, probabil va rămâne în funcţie, urmând să monitorizeze activitatea Comisiei conduse de procurorul special Robert Mueller, care investighează ingerinţele electorale ruse şi presupusele contacte între Moscova echipa de campanie a lui Donald Trump.

În septembrie, Donald Trump l-a criticat dur pe Jeff Sessions, procuror general şi secretar al Justiţiei, denunţând atitudinea acestuia faţă de imigraţie şi decizia de recuzare din ancheta privind ingerinţele electorale ruse. “Nu am procuror general, este foarte trist”, a declarat Donald Trump într-un interviu acordat HillTV. Donald Trump a reluat criticile faţă de hotărârea lui Jeff Sessions de a se recuza din investigaţia privind ingerinţele ruse în scrutinul prezidenţial desfăşurat în SUA în 2016. Preşedintele SUA a subliniat că nu este mulţumit de “multe lucruri” legate de activitatea lui Jeff Sessions. “Nu sunt încântat de ce se întâmplă la frontieră, nu sunt încântat de multe lucruri”, a afirmat Trump.

În august, Donald Trump a denunţase atitudinea lui Jeff Sessions faţă de investigaţia procurorului special Robert Mueller privind ingerinţele ruse şi presupusele contacte cu fosta echipă de campanie republicană. Donald Trump a afirmat, într-un interviu acordat postului Fox News: “Am numit un procuror general care nu a preluat niciodată controlul asupra Departametnului Justiţiei. Jeff Sessions nu a preluat deloc controlul asupra Departamentului Justiţiei, iar acesta este un lucru incredibil. Jeff Sessions s-a autorecuzat, ceea ce nu ar fi trebuit să facă. Ori ar fi trebuit să îmi spună înainte de a-l numi. Chiar şi adversarii îmi spun că Jeff Sessions ar fi trebuit să îmi spună că intenţiona să se autorecuze şi că nu ar fi trebuit să îl numesc în funcţie. A fost numit în funcţie, iar apoi s-au autorecuzat. Am spus: «Ce fel de om este acesta?». Ştiţi care este singurul motiv pentru i-am dat acest post? Pentru că am simţit loialitate, a fost unul dintre susţinătorii mei de la început. A participat la campania electorală. El ştie că nu a existat complicitate cu Rusia”.

Jeff Sessions, secretarul american al Justiţiei şi procuror general, a respins atunci criticile preşedintelui Donald Trump, subliniind că nu va ceda presiunilor politice. “Am preluat controlul asupra Departamentului Justiţiei în momentul învestiturii. Cât timp sunt procuror general, acţiunile Departamentului Justiţiei nu vor fi influenţate inadecvat de considerente politice. Eu cer cele mai înalte standarde, iar în cazul în care nu sunt întrunite, iau măsuri”, a spus Sessions, potrivit Mediafax.

 

3 COMMENTS

 1. Un infractor ataca justitia.
  Il da afara nu numai pe procurorul general dar si pe ministrul justitiei. In SUA e aceeasi persoana.
  Iar presedintele e si seful guvernului.
  Sau, poate e mai bine ca in germania…Oricum, sa nu uitam de unde am plecat: “Un infractor ataca justitia.”

 2. Da, “decat” ca Trump e si seful executivului iar Procuroul e seful dept pt Justitie (adica al ministerului). Adica il putea da ai afara dupa ce-l ruga. Nu stiu, poate ma insel, nu cunosc chiar in detaliu stryctura la ei dar asa mi se pare.
  Plus ca o sa demisioneze mai multi acum dupa ce au pierdut majoritatea in una din camere

 3. deci si-a prezentat demisia sau a fost demis? sunt doua lucruri diferite pe care le sustineti concomitent… nu mai zic ca anuntati – f corect, dealtfel – ca informatia-bomba fusese anuntata de doua luni… si era mai mult decit certa de doua zile, avind in vedere ca Sessions pierduse alegerile.
  Eu unul nu as fi fost deloc surprins, dar asa ne ia pe noi iarna prin surprindere, in cautarea senzationalului.

Leave a Reply