Se intampla foarte des sa criticam Parlamentul, pe senatori si deputati. Azi va fi o exceptie. Am auzit despre un proiect de lege revolutionar privind restabilirea normalitatii si a legalitatii depline in relatia dintre banci si clientii care pot avea probleme in restituirea creditelor. Autorul proiectului este deputatul PNL Daniel Zamfir. L-am rugat sa-mi explice despre ce este vorba. Iata mesajul sau interesant si important pentru oricine are un credit la banca :
In loc de motto…
Am un copil de șase ani care trebuie să meargă la școală, am de plătit facturi la lumină, telefon, tv, întreținere, mâncare, medicamente, încălțăminte. Toate dintr-un salariu de 2000 de lei din care 1500 a ajuns rata la bancă pentru apartamentul de două camere în care locuim. Am ajuns în situația de a vinde lucruri din casă, să primesc de la alte mame lucruri de îmbrăcat și încălțat pentru copil. Nu mă mai pot descurca! Renunț la tot numai să am liniște! Aș vrea să pot să renunț la acest apartament și să mă mut cu chirie, să nu mai fiu sclavul băncii!”
„În 2008 am luat un credit de 218.900 lei. Până acum am achitat aproape 190.000 lei şi mai am de achitat 430.000 lei. Rata a ajuns la 3.300 lei pe lună. Banca îmi execută imobilul, dar îmi reține și o treime din salariu. Nu am unde să mă mut şi nici conturi pentru “ziua de mâine”. Unde să mă duc, ce să fac? Unde este dreptatea?”
„Banca m-a executat și pe mine și pe girant. Am fost dați afară din case în condițiile în care girantul este grav bolnav (degenerescență musculară juvenilă), nu lucrează, iar apartamentul era moștenire de la tatăl său. Unde va trăi? Ne-au luat casele și mie continuă să-mi rețină rate pe ștatul de plată.  Am ajuns în impas din cauza tăierilor salariale din 2010, nu din cauza noastră. Suntem sărăciți și îngenuncheați”
 
„Atunci când am luat credit de la bancă, eram doi: soțul și eu. De opt luni am rămas singură să mă lupt cu acest sistem pentru că soțul meu și-a pus capăt zilelor în casa pentru care ne-am împrumutat nemaisuportând să muncească zi de zi și să nu poată ține pasul cu ratele, nemaiavând bani nici pentru o jucărie pentru fetița noastră. Toate acestea l-au măcinat din ce în ce mai mult, spunându-mi adesea că nu mai poate lupta, să lupt eu că-s mai puternică. Acum am rămas singure, eu și fetița noastră”
Domnule Radu Tudor,
Mesajele de mai sus descriu cu acuratețe dramatismul prin care trec peste 200.000 de familii din România care nu-și mai pot achita ratele la bănci și riscă să-și piardă nu doar casa care va fi executată de bancă, ci și restul bunurilor, după care tot să rămână cu poprire pe venituri și datori pe viață.
Pentru aceste familii și pentru toate cele care s-ar putea afla în situația lor am inițiat în urmă cu cinci luni, împreună cu avocatul Gheorghe Piperea și cu sprijinul a 156 de colegi parlamentari din toate formațiunile politice, Proiectul de lege privind darea în plată a bunului ipotecat în vederea stingerii creanțelor către bănci.
Azi, acest proiect a primit votul aproape unanim (cu două abțineri, a doamnei Boagiu și adomnului Igaș) al senatorilor României, așteptând acum votul decisiv al deputaților.
E o lege care să stabilească echilibrul contractual între debitori persoane fizice și bănci pentru că riscul trebuie să fie împărțit între cei doi parteneri, atât timp cât la momentul acordării creditului și constituirii ipotecii, banca a apreciat că bunul adus în garanție acoperă valoarea creditului, ea a fost cea care și-a trimis evaluatorul agreat, a decis suma pe care o acordă ca împrumut și avansul și garanția și riscul pe care și-l asumă, clientul neavând aici nicio posibilitate de a interveni.
Nu e o lege împotriva băncilor, așa cum au lucrat să se înțeleagă unii reprezentanți ai sistemului bancar, e soluția justă și echitabilă și pentru debitor și pentru bancă.
Mai mult, inițiativa este în linia recomandărilor europene în materie de protecție a drepturilor consumatorilor de credite, dar și cu tendințele CEDO și CJUE în sensul protejării dreptului la locuința familială, care prevalează dreptului asupra unei creanțe.
Mediul bancar a reacționat însă extrem de agresiv și acesta este motivul pentru care vă cer sprijinul pentru o corectă informare a opiniei publice.
De la reacții precum cea a vicepreședintelui CEC, doamna Mirela Iovu, care “regretă că în România vorbim în 2015 de debitori onești în loc să-i tăiem bucăți ca în Roma Antică sau să-i legăm de catarg în piața publică, precum în Evul Mediu”, până la încercarea președintelui Bancpost , domnul Mihai Bogza, de a-i speria pe investitorii străini, dezbaterea pe marginea acestei legi este una plină de manipulări. Eu nu cred că Vodafone, Carrefour, Metro, Petrom, Coca Cola, Renault sau Orange își doresc cetățeni români insolvabili, cărora li se ia și pielea de pe ei, ci cetățeni români prosperi într-un mediu de afaceri prosper.
Domnule Tudor, vă încredințez informațiile de mai sus cu încrederea că veți reflecta asupra lor și că-și vor găsi locul în preocupările dumneavostră jurnalistice și în dezbaterile de la Antena3!
Cu multumiri,
Deputat Daniel Zamfir

12 COMMENTS

  1. Sunt multe drame in aceasta tara, care ne-au fost aduse la cunostinta prin intermediul antenelor.
    Mai exista un aspect, daca sunt constient ca nu pot manageria un credit incerc sa nu-l fac.
    Care a fost oare ratiunea abtinerii de la vot a celor doi, a doamnei Boagiu și a domnului Igas ?

  2. Doua lumi, doua oranduri pe care oamenii din Romania le-au trait, inainte si dupa ’89.
    Prima, o lume in care si bogatul si saracul aveau un minim din care puteau trai, social era liniste, din pacate perioda guvernata de portipenda de atunci PCR, care dorea sa controloze totul, s-a prabusit ! Erau CARE-ul si CEC-ul, suportabile pentru mai multe categorii de oameni. Cei de atunci, majoritatea in varsta acum, au reusit sa-si faca un acoperis deasupra capului, sa aiba o pensie.
    Lumea de astazi, o lume dezumanizata si dezumanizanta, cum se spune, Performanta si Eficienta, aflata intr-o goana nebuna nici ea nu stie incotro. Internetul, comunicatiile fac ca banul Virtual sa circule intr-o viteza nebuna, sa se acumuleze in evidentele bancilor si apoi sa te faca sclavul dobanzii pe viata daca ai norocul sa o poti plati. Este banul virtual, care pentru unii devine huzur, iar pentru altii diperare !
    Este ABUZUL pe care sistemul bancar il face catre deponent, cel care isi tine banul la EI! Se justifica oare, salariul bordului unei banci si discrepanta fata de omul obisnuit din societatate ! Personal nu sunt de acord cu faptul ca Bancile ajung sa controloze societatea, cu reguli abuzive de genul mai Bogataule, mai Saracule !Nu este usor dar Trebuie gasit un compromis, un echilibru social. Apropos, ce mai fac cei care au falimentat Bancoerex-ul, Columna, Banca Religiilor, Turc-Romana s.a., numai spun de criza suprimelor din State, bordul a ramas cu miloanele, dupa ce agenarat-o!

  3. Citesc că e ”proiect”. Mai trec destule zile şi poate luni de zile pînă se va ajunge la finalitate în favoarea poporului. Şi tot în bobotă va fi prin interpretare.

  4. Nici unde in occident nu exista ca banca sa-ti ia casa si sa-ti retina bani in continuare. Aceasta este o megahotie girata de catre Mugur Isarescu si intreaga conducere a BNR in cardasie cu sistemul MAFIOT bancar care actioneaza pe teritoriul Romaniei.
    Mugur isarescu si toti directorii de banci din Romania in mod normal trebuie sa infunde PUSCARIA pentru aceasta megaescrocherie la care au fost supusi romanii.

    Domnule Tudor, a trecut sau nu aceasta lege de parlament?!

  5. Hai că-i bună şi asta! Cum adică? În loc să cheltuiţi fondurile cu măsură reală şi nu cum aveţi voi chef şi doar pentru voi dar cheltuieli aiurea şi în bătaie de joc! Nu mai aveţi cu ce vă îndestula? Îi înhămaţi şi pe cei care muncesc în străinătate să plătească: la şcoli, la spitale, la drumuri, la pensii sau la şomaj şi în ţară bolovanii care fură sau nu muncesc ori nu au muncit niciodată dar au turnuleţe şi maşini tari/scumpe nu plătesc niciun leu la stat! Mai mult, li se dau ajutoare deşi sînt bogaţi şi au de toate, pe românul de rînd îl ţineţi subnutrit din toate punctele de vedere! Bă! Oare nu vă e silă şi scîrbă de voi??? Nu vă mai terminaţi odată de aruncat cu tot felul de nemernicii???
    E UNICUL MOTIV ŞI NU NUMAI DE A RENUNŢA LA CETĂŢENIA ROMÂNEASCĂ ŞI TOT DIN CAUZA IMBECILITĂŢILOR IMPUSE DE VOI! CĂ NU VĂ MAI SATURĂ DRACU DE 25-26 DE ANI DE ZILE DE FURAT – MINŢIT – MANIPULAT ŞI ESCROCAT!!!
    http://www.antena3.ro/actualitate/social/munca-in-strainatate-buget-social-321080.html

  6. Stimate domn, referitor la afirmatia “daca sunt constient ca nu pot manageria un credit incerc sa nu il fac”, va atrag atentia ca nu ati citit articolul in totalitate. In 2008 am fost la banca nu la camatar in vederea obtinerii unui credit pentru locuinta : 200.000 lei costa apartamentul cu doua camere pe atunci. Eu si sotul aveam venituii insumand 3000 lei. Banca mi-a zis ca nu ma incadrez la lei dar ca imi poate da 250.000 in chf. Ofiterul de credit…repet..ofiterul de credit-profesionistul financiar bancar nu lacatusul mecanic- m-a asigurat ca francul este o moneda stabila ce nu va creste decat maxim 10% doar in caz de razboi. Nu am luat 250.000 lei ci exact cat aveam nevoie. Banca mi-a trimis evaluatorul impus de ea si a stabilit ca valoarea bunului ipotecat acopera creditul. Am avut deplina incredere in “profesionisti”. A venit 2010 cand Boc ne-a taiat salariile. Chiar si asa, cu veniturile reduse cu 25% (si la mine si la sot) am facut eforturi sa fim la zi cu rata chiar daca intre timp a venit si un copil. Razboiul inca nu s-a produs dar francul a crescut cu 100% nu cu 10% si casa s-a devalorizat. Si acum va intreb: clientul suporta integral riscul valutar iar banca sa nu suporte devalorizarea garantiei pe care ea insasi a evaluat-o??? Sunteti de acord stimate domn ca in 2008 nu aveam cum sa stim ca suntem victimele unei inselaciuni de creditare??? Unde a fost reaua credinta a mea ca si client? Am fost la camatar sau la profesionist bancar ce teoretic era supravegheat de BNR care si-a dat girul pentru punerea pe piata a creditelor in chf? Stiti ca o familie de doi medici internisti cu venit total de 4500 lei in 2008 nu s-au incadrat la credit in lei (le trebuia 210.000 lei) dar banca i-a incadrat la chf? PACATUL OAMENILOR FATA DE OAMENI E LIPSA DE SOLIDARITATE.

    • Exact asa este,dar stiți cum e la noi ,la unii li se pare ca o sa le ia bani din buzunar ca sa acopere creditele la altii.
      Sunt curios cum reactioneaza acea persoana cand se sting
      datorii de miliarde date din tepe financiare de tot felul de mega firme de catre statul roman.
      Pentru acele tepe imense banuiesc ca nu e o problema pentru el.

  7. Stimate domn, referitor la afirmatia “daca sunt constient ca nu pot manageria un credit incerc sa nu il fac”, va atrag atentia ca nu ati citit articolul in totalitate. In 2008 am fost la banca nu la camatar in vederea obtinerii unui credit pentru locuinta : 200.000 lei costa apartamentul cu doua camere pe atunci. Eu si sotul aveam venituii insumand 3000 lei. Banca mi-a zis ca nu ma incadrez la lei dar ca imi poate da 250.000 in chf. Ofiterul de credit…repet..ofiterul de credit-profesionistul financiar bancar nu lacatusul mecanic- m-a asigurat ca francul este o moneda stabila ce nu va creste decat maxim 10% doar in caz de razboi. Nu am luat 250.000 lei ci exact cat aveam nevoie. Banca mi-a trimis evaluatorul impus de ea si a stabilit ca valoarea bunului ipotecat acopera creditul. Am avut deplina incredere in “profesionisti”. A venit 2010 cand Boc ne-a taiat salariile. Chiar si asa, cu veniturile reduse cu 25% (si la mine si la sot) am facut eforturi sa fim la zi cu rata chiar daca intre timp a venit si un copil. Razboiul inca nu s-a produs dar francul a crescut cu 100% nu cu 10% si casa s-a devalorizat. Rata a crescut de la 900 lei in 2008 la 1850. Si acum va intreb: clientul suporta integral riscul valutar iar banca sa nu suporte devalorizarea garantiei pe care ea insasi a evaluat-o??? Sunteti de acord stimate domn ca in 2008 nu aveam cum sa stim ca suntem victimele unei inselaciuni de creditare??? Unde a fost reaua credinta a mea ca si client? Am fost la camatar sau la profesionist bancar ce teoretic era supravegheat de BNR care si-a dat girul pentru punerea pe piata a creditelor in chf? Stiti ca o familie de doi medici internisti cu venit total de 4500 lei in 2008 nu s-au incadrat la credit in lei (le trebuia 210.000 lei) dar banca i-a incadrat la chf? PACATUL OAMENILOR FATA DE OAMENI E LIPSA DE SOLIDARITATE.

  8. Pentru că tot agreaţi presa şi breasla de jurnalişti-aberatorii de informaţii şi că tot sînt colegii prin germania. e bine să lămurească şi problema asta gravă scrisă azi 27.10.2015 în presă dar jicnitoare şi manipulantă de minciuni CRASE!
    http://www.dcnews.ro/gafa-colosala-in-presa-interna-ionala-privind-romania-explica-ii-halucinante_487690.html
    ”’Gafă colosală în presa internațională privind România. Explicații halucinante. Publicația The Independent a făcut o gafă colosală legată de România.

    Mai multe poze publicate de The Independent arată valul de refugiați care ar traversa România dinspre Croația. Doar că destinația este Ungaria! Așa că e puțin probabil ca refugiații să ocolească sute de kilometri pentru a traversa câmpurile din țara noastră, scrie Știri Diaspora.com.„Refugiații merg pe câmpurile din România, după ce au trecut din Croația”, explică The Independent în pozele publicate în dimineața de 27 octombrie.”’ Mai multe aici.http://www.stiridiaspora.com/show-product/625
    S.O.S!!! S.O.S !!! S.O.S!!!

  9. asta e proiect revolutionar? cita lume nu se pricepe….
    in esenta, se confisca proprietatea – Lenin n-a murit….
    asa se bucura naivii de raul altuia, nepricepind ca tot ei vor cotiza pe seama celor “salvati” de cite vreun nechemat care scrie legi izvorite din gindirea sa comunistoida

    nu apar deloc bancile, dar un abuz nu se rezolva cu un altul
    vom plati cu totii, cei nevinovati de vreun credit, contract sau dobinda, miliardele pe care le fura acuma politicienii de la banci, sub nobile sloganuri. Din 2017 UE a instituit “dreptul” fiecarui cetatean de a avea cont bancar. OK, dupa care dreptul se transforma in obligatie si va veni statul sa abuzeze de banii nostri. Atunci o sa vina Zamfir sa dea o lege sa ne apere de abuzul statului?

  10. Un lucru este cert:bancile jupoaie clientul,fiind la adapostul unor contracte de nici dracul nu le intelege.Spre exemplu:de ce solicita comision de risc si nu restituie sumele retinute la terminarea cgreditului acordat? Statul trebuie sa intervina,nu intamplator functionarii bancilor au cele mai mari salarii…

Leave a Reply